Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κρουσάν Ολικής Light

Μεγάλη απόλαυση να μπορείς να απολαύσεις ένα κρουασάν που μόλις βγήκε από τον φούρνο με μία απολαυστική γεύση και ακόμα απολαυστικότερα κομμάτια σοκολάτας, με πολύ λιγότερες θερμίδες!!!
Γιαυτό ελάτε μαζί μου να το απολαύσουμε!!





βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας -2 ώρες ή 12 ώρες
χρόνος ψησίματος -20 λεπτά





Υλικά της συνταγής μας
350 γρ. αλεύρι γεν.χρ.
170 γρ. αλεύρι ολικής
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
200 ml γάλα 2%
1 μαγιά ξηρή
2 αυγά
1 κ.γλ. βανίλια
80 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
70 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
1 κ.σ. βούτυρο καρύδας ή βούτυρο λιωμένο
1 κ.σ. λάδι
1/2 κ.γλ. κακουλέ η κάρδαμο (προαιρετικό)
ζάχαρη άχνη




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Αφήνουμε το γιαούρτι και τα αυγά εκτός ψυγείου για 30-40 λεπτά.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο για 1 λεπτό μαζί με το λάδι για να λιώσει.
  • Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα (προσοχή μην ζεσταθεί πολύ, πρέπει να είναι χλιαρό να μην μας κάψει την μαγιά).
  • Σε μία λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, την βανίλια, στη μέση ρίχνουμε την μαγιά, το γάλα, το γιαούρτι και τα αυγά χτυπημένα (κρατάμε 2-3 κ.γλ. για την τελική επάλειψη).
  • Ανακατεύουμε με το χέρι ή το μίξερ να γίνει μία ζύμη μαλακή που κολλάει ελαφρά και εκεί προσθέτουμε και τις σταγόνες.
  • Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το βούτυρο με το λάδι και ζυμώνουμε να το απορροφήσει.
  • Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη σε ένα ζεστό μέρος για 2 ώρες ή στο ψυγείο αφού φουσκώσει για μία έως τρεις νύχτες.
  • Το πρωί βγάζουμε από το ψυγείο την ζύμη που έχει φουσκώσει και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά.
  • Κόβουμε την ζύμη μας σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε σε φύλλο ορθογώνιο πάχους 1 εκατ. και τα κόβουμε σε τρίγωνα.
  • Τυλίγουμε από την μεγάλη πλευρά να σχηματισθεί το κρουασάν.
  • Τα βάζουμε σε λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί, τα αλείφουμε απαλά με το αυγό που έχουμε κρατήσει και τα τοποθετούμε στην μέση  μέσα στον φούρνο, που τον έχουμε ζεστάνει για 15 λεπτά στους 50-70 βαθμούς και έχουμε κλείσει την θερμοκρασία, μέχρι να φουσκώσουν.
  • Ανοίγουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 160-170 βαθμούς στο αερόθερμο για 20 λεπτά. (προσέχουμε πάντα επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός από τα 15 λεπτά να τα ελέγχουμε)
  • Τα βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και προσφέρουμε ζεστά!




8 σχόλια:

  1. Τι ωραία ιδέα Μάχη! Θα ήταν ωραία έκπληξη για το αυριανό πρωινό μας, αλλά η μέρα προβλέπεται με τρέξιμο καθώς υπάρχουν εξωτερικές συναντήσεις και εκδηλώσεις από το πρωί. Αλλά μια από τις επόμενες ημέρες θα μπει στη λίστα για επερχόμενη "εκτέλεση"!
    Καλό Σαββατόβραδο και καλή Κυριακή να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Πηνελόπη!!
    Καλύτερα είναι να τα φτιάχνεις από το βράδυ και γρήγορα στην συντήρηση.Το πρωί τα βγάζεις ένα άνοιγμα φύλλου και έτοιμα!!
    Δεν σου φαίνεται όλη αυτή η διαδικασία όταν μοιράζεται!
    Αν και θα είναι δύσκολη η Κυριακή σου καλά να περάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία φαίνονται τα κρουασάν σου Μάχη μου!! Ό,τι καλύτερο για το σχολείο αλλά και για απογεματινό!!!
    Καταγράφω τη συνταγή!!!
    Καλή εβδομάδα! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι και light που αυτό μετρά πολύ στις τελικές θερμίδες, χωρίς να χάνει από νοστιμιά!!
    Κική μου καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή πρόταση... light κρουασάν ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έχω ξαναδεί αλλά η απορία μου παραμένει,για να φουσκώσει οτιδήποτε έχει μέσα μαγιά θελει ζέστη. Στο ψυγείο πώς θα φουσκώσει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας την ζυμώνω και την βάζω στην συντήρηση.
    Την αφήνω έως 3 ημέρες ,την ζυμώνω πάλι μία φορά και μετά ανάλογα τι θέλω να κάνω
    την ζύμη με την μαγιά, γιατί μπορεί να είναι και για ψωμί, πίτσα κλπ τώρα είναι για κρουασάν της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και περιμένουμε να φουσκώσει ελαφρά και ψήνουμε.Ολη αυτή η διαδικασία δίνει μια ωρίμανση στην ζύμη.Σου αντιγράφω ένα κείμενο για πίτσα από το mypizzaproject.com που διάβασα για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει στην ζύμη μας .(Το κλειδί στο να φτιάξουμε μία ζύμη για πίτσα με πλούσια και μεστή γεύση είναι να της δώσουμε το χρόνο για να την αναπτύξει μέσα από μία διαδικασία ωρίμανσης.
    Οι περισσότερες συνταγές για πίτσα μιλούν για μία σχετικά σύντομη (δεδομένης της χρήσης μαγιάς) διαδικασία παρασκευής, για ανάμιξη των υλικών, ζύμωμα, φούσκωμα, ξεφούσκωμα και χρήση. Ο χρόνος που απαιτείται για να φουσκώσει η ζύμη και να γίνει η ζύμωση (σ.σ. ωρίμανση), δεν είναι αρκετός για να αναπτυχθεί πλήρως η επιθυμητή γεύση. Για να βοηθήσουμε σε αυτό είναι απαραίτητο να επιμηκύνουμε χρονικά τη διαδικασία ζύμωσης. Βάζοντας τη ζύμη στο ψυγείο και ωριμάζοντάς την από 24 ώρες έως 5 ημέρες, επιτυγχάνουμε τη δημιουργία πλούσιου αρώματος και εξαιρετικής γεύσης).
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly