Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Σπανακόπιτα Στριφτή

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και μαζί του φέρνει τα φρέσκα λαχανικά που θα έχουμε για όλο το χειμώνα.
Μέσα σε αυτά είναι το αγαπημένο μας σπανάκι που χρησιμοποιούμε σε πλήθος συνταγών, αλλά η τελειότερη όλων για μένα είναι η σπανακόπιτα.
Ελάτε μαζί μου να φτιάξουμε σήμερα μία στριφτή σπανακόπιτα με μία εύκολη ζύμη ψωμιού, όμως λίγο πιο μαλακή, που χρησιμοποιώ συνέχεια με μεγάλη επιτυχία.
Μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερη να την καταψύξουμε σε μικρά κομμάτια και όταν χρειαζόμαστε τα βγάζουμε στον πάγκο μας για 2-3 ώρες και είναι έτοιμο να γίνει ότι λιχουδιά σπιτική θέλουμε!!



Υλικά της συνταγής μας

Για την ζύμη μας
500 γρ. αλεύρι σταρένιο για ψωμί
1 1/2 -2 κούπες νερό
1 κ.σ. μαγιά ξηρή
2 κ.σ. λάδι
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μέλι
2 κ.γλ. ξύδι

Γέμιση
500 γρ. σπανάκι φρέσκο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 κούπα άνηθο
150 γρ. φέτα
150 γρ. ανθότυρο
1 κ.σ. αλεύρι σταρένιο
3/4 κούπας λάδι

σουσάμι, βρώμη για πασπάλισμα




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και στη μέση ανοίγουμε μια γούβα και ρίχνουμε 1 κούπα χλιαρό νερό με διαλυμένο το μέλι και τη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο νερό (όσο πάρει για να έχουμε μία μαλακή ζύμη).
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα και τον άνηθο με λίγο λάδι να σοταριστούν.
  • Ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, το αφήνουμε να σοταριστεί και να βράσει 10 λεπτά με τα υγρά που θα βγάλει.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε ότι υγρά έχει και προσθέτουμε το αλεύρι, τα τυριά ψιλοτριμμένα με το χέρι μας, πιπέρι και λίγο αλάτι αν χρειάζεται.
  • Ανοίγουμε το φύλλο μας σε αλευρωμένο πάγκο όσο λεπτό μπορούμε και το κόβουμε σε 4 - 5 λωρίδες.


  • Βάζουμε κατά μήκος γέμιση (αφήνοντας  από τις δύο μεριές κενά)  και το αλείφουμε με λίγο νερό για να κολλήσει η ζύμη μας καθώς τα τυλίγουμε σε ρολό, κλείνοντας τις δυο άκρες στο τελείωμά τους.


  • Τα μεταφέρουμε κομμάτι-κομμάτι σε λαδωμένο ταψί σχηματίζοντας σαλίγκαρο.
  • Αλείφουμε με αρκετό λάδι τις σπανακόπιτες μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και βρώμη και ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν στους 180 βαθμούς στην μέση της κουζίνας.



9 σχόλια:

  1. Μα πόσο υπέροχες!
    Λατρεύω τις ζυμαρένιες δημιουργίες και τις πιτένιες λιχουδιές!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, και ξέχασα... η γιαγιά μου έβαζε πάντα λίγο αλεύρι στη γέμιση!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ από την μητέρα μου το είδα, που το έχει δει από την γιαγιά μου και εγώ δεν η΄θελα να το αλλάξω με μία κρέμα γάλακτος η κάτι άλλο για να μην βγάλουν υγρά τα λαχανικά μας!
      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ!

      Διαγραφή
  3. Εμένα μου αρέσει πολύ το σχήμα "φιδάκι" :-)
    Πρέπει να το χρησιμοποιήσω και εγώ σε κάποια γλυκιά έκδοση !!!
    Καλή Εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστή η πίτα σου Μάχη μου!! Και με ωραίο σχήμα!! Λιχουδιά μοναδική!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η πίτα είναι η αγαπημένη μας, γιατί όλο κόβεις ένα μικρό κομμάτι και τρως και δεν καταλαβαίνεις πως τελειώνει το σαλιγκάρι!!
      Καλό βράδυ Βασιλική μου και σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ Αρη, είναι πολύ ευχάριστο να εμπνέεσαι από τις δημιουργίες μας!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει πολύ η σπανακόπιτα! Το φύλλο πρέπει να είναι υπέροχο! Καταγράφεται ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mε αυτήν την ζύμη φτιάχνεις πολλές συνταγές ανάλογα το πάχος του φύλλου!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly