Αμυγδαλόπιτα είναι σήμερα το
σιροπιαστό γλυκάκι που σας προσφέρω να δείτε για να γλυκαθείτε λίγο!!
Πολύ νόστιμο, εύκολο, ντελικάτο,
απολαυστικό και χωρίς βούτυρο.
Την συνταγή την έχω φτιάξει τρεις
φορές μέσα σε δύο μήνες, αλλά δεν προλάβαινα να φωτογραφίσω όλη την διαδικασία.
Τώρα που ζούμε αυτόν τον παγκόσμιο
εφιάλτη του κορονοϊού, μένουμε όλοι στο σπίτι για να προστατευτούμε και να
προφυλάξουμε όλους αυτούς που αγαπάμε!! Γιατί η ζωή όλων μας είναι πολύ
σημαντική!
Επειδή σίγουρα όλη μέρα ακούμε τις
δυσάρεστες ειδήσεις από τα ΜΜΕ των θανάτων των συνανθρώπων μας και συγκεκριμένα
αυτό το διάστημα στην Ιταλία και την Ισπανία, καλύτερα να συνεχίσω με την
περιγραφή της αμυγδαλόπιτας.
Ελάτε κοντά μου γρήγορα να την
φτιάξουμε μαζί!!
Υλικά της
συνταγής μας
200 γρ. αμύγδαλο λευκό τριμμένο πολύ
ψιλά
120 γρ. φρυγανιά σταρένια η ολικής
τριμμένη σαν αλεύρι
1 κούπα μέτρια ζάχαρη καστανή
4 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κανέλλα
ξύσμα 1 λεμονιού ακέρωτου
1 πρέζα αλάτι
7 αυγά
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ η κάποιο
ποτό που πηγαίνει (λικέρ κανέλα ή ρούμι)
Σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
3 φλούδες λεμονιού και 1 στικ κανέλας
4-5 λεπτά βράσιμο
Για επικάλυψη
300-400 γρ κρέμα γάλακτος 35%
χτυπημένη σε σαντιγύ παγωμένη (ανάλογα αν την στρώσετε σε όλη την επιφάνεια
θέλει περισσότερο ή σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά λιγότερη κρέμα).
100 γρ. νιφάδες κουβερτούρας ή τρούφα
σοκολάτας
Εκτέλεση της
συνταγής μας
Σιρόπι
- Αρχίζουμε από το σιρόπι που πρέπει να έχει κρυώσει όταν το ρίξουμε στο καυτό γλυκό μας και βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας να βράσουν για 4-5 λεπτά, απομακρύνουμε από την θερμοκρασία, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Επικάλυψη
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου.
Γλυκό
- Τρίβουμε στο multi το λευκό αμύγδαλο πολύ ψιλά, αν δεν έχουμε λευκό μπορούμε και με την φλούδα να το τρίψουμε απλά θα βγει λίγο πιο σκούρο όπως στις φωτογραφίες μου. Με λευκό βγαίνει πολύ πιο καλό, απλά δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω.
- Τρίβουμε την φρυγανιά σαν αλεύρι και βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, τα τριμμένα αμύγδαλα την φρυγανιά, το μπέικιν, την κανέλα, το ξύσμα και το αλάτι.
- Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη 4-5 λεπτά να γίνει μία κρέμα, προσθέτουμε το κονιάκ, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά λίγα-λίγα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 27x23 (το μεσαίο ταψί αλουμινίου S.M) για να έχετε το πάχος που βλέπετε
στο δικό μου γλυκό, αν το θέλετε πιο λεπτό μπορείτε σε μεγαλύτερο σκεύος 30 Χ25 αλλά
μειώνεται 5 λεπτά τον χρόνο ψησίματος.
- Ψήνουμε στον αέρα στους 170-175 βαθμούς για 35-40 λεπτά, να έχει πάρει χρώμα και να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
- Όπως θα το βγάλουμε από τον φούρνο καυτό ρίχνουμε με μία κουτάλα το χλιαρό σιρόπι και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Μόλις κρυώσει κάνουμε επικάλυψη με την σαντιγύ σε όλη την επιφάνεια (θα έχουμε βγάλει ένα κομμάτι για να μπορούμε να βλέπουμε να βγάλουμε τα υπόλοιπα κομμάτια) ή βάζουμε σε κάθε κομμάτι την στιγμή του σερβιρίσματος σαντιγύ με τρούφα σοκολάτα.
- Ότι και να κάνετε θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα!!
Τι ωραία που είναι! Πολύ λαχταριστή! Αν τη δείξω στην οικογένεια σίγουρα θα μου πουν να τη φτιάξω. Όλο γλυκά θέλουν χαχα. Να είσαι καλά Μάρα μου και υπομονή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάχη είναι αργά και χάζεψα. Συγνώμη για ο Μάρα :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου σε ευχαριστώ πολύ που επικοινώνησες και μία και δύο και τρεις φορές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα πολύ,όσον αφορά το γλυκάκι είχα την συνταγή είκοσι χρόνια από τότε που δούλευα
δεν την είχα φτιάξει λόγω της έλλειψης βουτύρου, την απέρριπτα.
Στις σημερινή εποχή μας τα λιπαρά πολλές φορές τα βγάζουμε με μεγάλη επιτυχία.
Πολλά φιλιά!