Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Κριτσίνια Λαδιού, Ολικής, Βρώμης, Μελιού και Κανέλας

Είναι εξαιρετικά! Τα συστήνω σκέτα, με μέλι την αρχική συνταγή, για παιδιά για ενός έτους και πάνω, για σνάκ.
Αυτά τα κριτσίνια αρχικά τα έφτιαξα για παιδάκι ενός έτους, αλλά δοκιμάστηκαν από τους μεγάλους και εκεί άρχισε η επανάληψη της συνταγής, σχεδόν κάθε λίγες μέρες φτιάχνω και ξαναφτιάχνω!!!




Η Συνταγή μας( γρ./τεμ. περίπου 8-10 γρ. θερμίδες 35 θερ./τεμ.)
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι 265 γρ.
1 ποτήρι ελαιόλαδο 250 γρ.
1-2 κ.σ. μέλι ( ή 80 γρ. ζάχαρη καστανή)
2 κ.γλ. κανέλα βιολογική
ξύσμα από 2 πορτοκάλια βιολογικά
1 κ.γλ. γεμάτο μπέικιν βιολογικό
1/2 κ.γλ. γεμάτο σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 κ.γλ. γεμάτο κακάο(προαιρετικό)
250 γρ αλεύρι ολικής μαλακό βιολογικό
150 γρ. πίτουρο βρώμης ή βρώμη βιολογική τριμμένη στο multi
250-300 γρ. αλεύρι γ.χρ. βιολογικό ή κίτρινο




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Ψήσιμο στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα, για 25-30 λεπτά.
  • Σε μία μπασίνα βάζουμε το λάδι, το μέλι ή τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα και το κακάο, ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τη σόδα μέσα στην πορτοκαλάδα και αφού αφρίσει, το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας.
  • Τοποθετούμε το μπαίκιν στο αλεύρι ολικής μαλακό και προσθέτουμε με αβγοδάρτη στο μείγμα.
  • Συνεχίζουμε με το αλεύρι βρώμης ή το πίτουρο βρώμης (τα έχω χρησιμοποιήσει και τα δύο υλικά είναι εξαιρετικά) και τέλος ρίχνουμε και το γ.χρ αλεύρι ή το κίτρινο.
  • Η ζύμη πρέπει να μην ζυμωθεί στο τέλος πολύ και να είναι μαλακή να πλάθεται και να ανοίγει εύκολα.
  • Άρα, στο τέλος, τα 50-70 γρ. αλευριού σιγά σιγά για να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να μην το πάρει όλο ή να χρειασθεί 10-20 γρ. ακόμα.Το κάθε αλεύρι έχει άλλη συμπεριφορά.
  • Αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο μας, κόβουμε το ζυμάρι μας στα δύο και ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες φύλλο 4-5 εκατοστών ή πιο λεπτό αν θέλουμε.
  • Κόβουμε σε λωρίδες και μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βγαίνουν δύο ταψιά που θα ψηθούν μαζί στο αερόθερμο.
  • Αν θέλουμε στην μία ζύμη καθώς την έχουμε ανοίξει και προτού την κόψουμε ρίχνουμε ζάχαρη καστανή με κανέλα για πιο γλυκό αποτέλεσμα ή σπασμένο λιναρόσπορο με βρώμη και τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο.








2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία πρόταση Μάχη μου! Λατρευω το πορτοκαλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μία κλασική ζύμη για κριτσίνια αλλά είναι πολύ νόστιμα και το ξύσμα πορτοκαλιού τα απογειώνει.
    Σε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη μου, καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly