Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τσουρέκια Μαστιχωτά, Με Σοκολάτα

Υπέροχα αρώματα γέμισε το σπίτι από αυτά τα ωραία μαστιχωτά, αφράτα τσουρέκια με σοκολάτα!!
Είναι μία συνταγή που φτιάχνω πολλά χρόνια, με μικροαλλαγές προς το καλύτερο! 
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί και θα σας μείνουν ΑΞΈΧΑΣΤΑ!!!



Υλικά της συνταγής μας
1 κιλό αλεύρι σκληρό Νο 1
100 γρ. χλιαρό νερό
50 γρ. μαγιά φρέσκια
250 ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. γεμάτες μέλι
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
2-3 κ.σ. λάδι
5 αυγά
400 γρ. εβαπορέ αδιάλυτο
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 φακελάκι 8 γρ. μαχλέπι τριμμένο
1 κ.γλ. μαστίχα μαζί με λίγο ζάχαρη τριμμένο
5 γρ. κακουλέ σκόνη ή 5 σποράκια κάρδαμο βρασμένο για λίγο στο νερό που αναλογεί στην συνταγή
1 κ.γλ. βανίλια υγρή ή βανιλίνη

1 κρόκο με λίγο νερό για το άλλειμα
αμύγδαλο φιλέ



Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό (όχι ζεστό προσοχή θα μας καεί η μαγιά) και λιώνουμε μέσα την μαγιά με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. μέλι και 2 κ.σ. αλεύρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει.
  • Σε μία  κατσαρόλα ζεσταίνουμε στην χαμηλότερη θερμοκρασία (από το 1 έως το 12) στο 1-2 ώστε να μην ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, όλα τα υλικά που θα βάλουμε.
  • Πρώτα το βούτυρο και κρατάμε το 1/3 σε ένα ποτήρι για το τέλος της ζύμης.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το μαχλέπι, την μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κακουλέ, την βανίλια, την ζάχαρη, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, και το γάλα, και ανακατεύουμε να ομαδοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Τώρα σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε πρώτα το μίγμα της μαγιάς και μετά όλο της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και κάνουμε μία ζύμη μαλακή, ρίχνοντας και το υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη τη ζύμη και από πάνω μία μεγάλη πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες να διπλασιασθεί.


  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας τη ζυμώνουμε για λίγο, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια (ή και σε περισσότερα, ανάλογα τι θέλουμε) και αρχίζουμε να πλάθουμε  κορδόνια και τα σχηματίζουμε σε απλά τσουρέκια.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε μερέντα ή τριμμένη κουβερτούρα ανοίγουμε ένα κομμάτι με τα χέρια μας σε ένα ορθογώνιο φύλλο, το γεμίζουμε στη μέση με μερέντα, αφήνοντας γύρω-γύρω κενό και το κάνουμε ένα ρολό και το πλέκουμε σε μία απλή κοτσίδα.
  • Αφήνουμε τα τσουρέκια σε λαδόκολλες πάνω στα ταψιά σκεπασμένα με μεμβράνη και πετσέτα για 30 λεπτά να φουσκώσουν λίγο (μην τα αφήσουμε πολύ σε αυτήν την φάση γιατί δεν θα φουσκώσουν σωστά στον φούρνο).
  • Τα αλείφουμε με τον κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 -170 βαθμούς (ανάλογα την κουζίνα μας αν είναι πολύ δυνατή καλύτερα στους 160) στο αερόθερμο, τα μέτρια σε μέγεθος τσουρέκι για 45 λεπτά, τα πολύ μεγάλα 50 λεπτά, και τα μικρά 30 λεπτά.


  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, σε 5 λεπτά τα βάζουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.
  • Όταν κρυώσουν καλά σε 2-3 ώρες τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά για λίγες μέρες.


  • Σε αυτό το στάδιο τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη, διατηρούνται για 2-3 μήνες.





4 σχόλια:

  1. Συναρπαστικά από πλευράς μυρωδικών Μάχη μου.
    Συναρπαστικά και ως "παρουσία" βεβαίως-βεβαίως.
    Καλοφάγωτα!

    Εύχομαι ολόψυχα ένα όμορφο και γεμάτο αγάπη Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Πηνελόπη, πραγματικά τα μυρωδικά είναι φανταστικά, μου αρέσουν όλα και τα βάζω
    όλα!
    Καλό Πάσχα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα! Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Σου εύχομαι να περάσεις ένα χαρούμενο Πάσχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ Μαρία, σου εύχομαι καλά Ανάσταση και καλό Πάσχα!!
    Υγεία και αγάπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly