Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Μελομακάρονα Oλικής, Βρώμης, Χωρίς Ζάχαρη με Μέλι

Έφθασαν πάλι οι πιο αγαπημένες μου μέρες όλου του χρόνου, οι μέρες προετοιμασίας πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων.
Νιώθω μια ατέλειωτη  και μεγάλη χαρά, συγκίνηση, ευφορία, καλοσύνη, αγάπη....
Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλύτερα για όλους μας!!
Και μέσα σε όλη αυτήν την χαρά έρχονται και τα υγιεινά μου μελομακάρονα να συμπληρώσουν την γκάμα που έχω φτιάξει μέχρι τώρα.
Ήταν επιθυμία αγαπημένου μου προσώπου να είναι πιο υγιεινά και χωρίς ζάχαρη!!
Άνοιξα το ντουλάπι μου....το τετράδιο μου που γράφω τις συνταγές και άρχισα να συνθέτω.
Το αποτέλεσμα πολύ-πολύ καλό, όχι υπερβολικά γλυκό αλλά πολύ-πολύ υγιεινό και διαφορετικό απ’ ότι έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα!
Ελάτε γρήγορα μαζί μου να τα φτιάξουμε και σας εύχομαι ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΈΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΧΑΡΑ!!






θερμίδες 140/τεμ. χωρίς κουβερτούρα
& 180 θερμ./τεμ. με κουβερτούρα





Υλικά της συνταγής μας (80 τεμάχια των 25-30 γρ.)
420 γρ. λάδι ελαφρύ
30 γρ. βούτυρο αγελάδας μαλακό
150 γρ. μέλι
450 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 3 μικρά πορτοκάλια
2-3 γεμάτα κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. σόδα
3 κ.γλ. μπέκιν
1 πρέζα αλάτι
1500 γρ. αλεύρια που αποτελείται από τα εξής είδη:
600 γρ. ολικής βιολογικό σκληρό ή μαλακό
200 γρ. αλεύρι από αμύγδαλο με την φλούδα (στο μούλτι)
100 γρ. αλεύρι καρυδιού ( στο μούλτι)
300 γρ. αλεύρι Νο 1 μαλακό για μπισκότα Μ.ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
300 γρ. αλεύρι βρώμης ολικής Μ.ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή βρώμη τριμμένη στο μούλτι


Σιρόπι
300 γρ. νερό
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
2 ξύλα κανέλας
800 γρ. μέλι
300 γρ. μέλι για επικάλυψη
200 γρ. καρύδι για επικάλυψη με 1/2 κ.γλ. κανέλα



Επικάλυψη με κουβερτούρα (32-34 τεμ.)
2 των 125 γρ. κουβερτούρα 65% η 52% για πιο γλυκά
2 κ.γλ. γεμάτα μέλι 1  κ.σ. βούτυρο καρύδας η αγελάδας





Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το νερό, τον χυμό και τις κανέλες για 4-5 λεπτά.
  • Βγάζουμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Τρίβουμε στο μουλτι το αμύγδαλο και το καρύδι σαν αλεύρι για την ζύμη, και καρύδι χοντρά τριμμένο για πασπάλισμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα είδη αλευριού (αν δεν βρείτε κάποιο αντικαταστήστε το με το Νο 1 ή κίτρινο αλεύρι), το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
  • Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, το βούτυρο, την κανέλα, το μέλι, το ξύσμα και αναδεύουμε για 1-2 λεπτά με έναν αβγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού που αφρίζει αμέσως και το προσθέτουμε στο λάδι.
  • Χτυπάμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα αλεύρια.
  • Μου έμειναν 40-50 γρ. για να έχω μία μαλακή ζύμη.
  • Το φύλαξα για επόμενη ζύμη ή άνοιγμα φύλλου.
  • Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα για να μην βγάλει λάδι η ζύμη.
  • Πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα, τα περνάμε πάνω σε ένα τρίφτη και ψήνουμε για 30 λεπτά σε αερόθερμο στους 170-175 βαθμούς ανά δύο ταψιά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Αμέσως ρίχνουμε ζεστά  στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα από την μία μεριά και άλλο τόσο από την άλλη.
  • Πατάμε ένα στην μέση, αν είναι ζουμερό τα βγάζουμε, αν όχι τα αφήνουμε άλλα 10-15 δεύτερα ακόμα.
  • Μόλις τα τοποθετήσουμε στην πιατέλα, τα μελώνουμε με το υπόλοιπο μέλι ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μερικά με επικάλυψη σοκολάτας. Εδώ χρησιμοποίησα 2 κουβερτούρες των 125 γρ. 65% με κακάο, τις έβαλα τεμαχισμένες σε θερμοκρασία 1-2  πολύ χαμηλή (εμένα είναι από 1-12 η θερ.σία) μαζί με το βούτυρο και το μέλι, ανακάτεψα να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αρχίζουμε να βουτάμε μέσα τα μελωμένα μελομακάρονα προτού ρίξουμε πάνω το καρύδι. Στο τέλος γαρνίρουμε με καρύδι τριμμένο.










2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία φαίνονται! Ζουμερά και λαχαριστά!
    Και του χρόνου, καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία, καλές γιορτές να περάσετε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly