Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Γαλοπούλα Γεμιστή με Κάστανα και Κιμά

Η αγαπημένη μας γαλοπούλα που κάνουμε την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου και απολαμβάνουμε όλη η οικογένεια μαζί!!
Αν και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το κρέας της, τα παιδιά μου με έκαναν να την αγαπήσω ,να την τελειοποιήσω  και για αυτήν την ημέρα δεν την αλλάζω με τίποτα!!
Ελάτε γρήγορα μαζί μου να την δούμε!! Σας εύχομαι με όλη μου την ψυχή, αυτό που προσεύχομαι κάθε μέρα
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ 2018!!!








Υλικά της συνταγής μας (8-10 μερίδες)
1 γαλοπούλα φρέσκια γεωργικής σχολής Θεσσαλονίκης ή φρέσκια Κρήτης 4-5 κιλά (σε S.M)
3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 πορτοκάλια ξύσμα και χυμός
2 λεμόνια χυμός
2-3 κ.σ. μουστάρδα με θυμάρι και ρίγανη
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
2 κ.γλ. μέλι
αλάτι, πιπέρι

Γέμιση γαλοπούλας
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
συκωτάκια ψιλοκομμένα της γαλοπούλας
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100-150 γρ. κάστανα βρασμένα και τεμαχισμένα σε μεγάλα κομμάτια
2-3 κ.σ. κουκουνάρι
1-2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο






Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε την γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι με 1/3κούπα λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά και τα συκωτάκια.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό ζεστό και το ρύζι.
  • Αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το τριμμένο τυρί.

  • Τώρα μπορούμε μόλις κρυώσει να βάλουμε τη γέμιση στη γαλοπούλα  και να την ράψουμε με κλωστή απλή για να μην μας χυθεί. (Εδώ εγώ δεν την έραψα και αφού δεν την γύρισα την γαλοπούλα δεν υπήρξε πρόβλημα.)
  • Μπορούμε (αν δεν θέλουμε αυτήν την διαδικασία) να  βάλουμε την γέμιση σε ένα πυρέξ και να την ψήσουμε στον φούρνο για 45 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στην κοιλιά να βάλουμε 2 μήλα πράσινα πλυμένα και κομμένα στα τέσσερα αφού πρώτα αλατοπιπερώσουμε και βάλουμε λίγο από το μείγμα που θα επικαλύψουμε την γαλοπούλα.
  • Για την επικάλυψη βάζουμε το βούτυρο λιωμένο, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά και την αλείφουμε ανασηκώνοντας την πέτσα όπου μπορούμε όπως στο στήθος που είναι πιο στεγνό και σε όλη την επιφάνεια της.
  • Βάζουμε την γαλοπούλα στην γάστρα  με τον χυμό από τα πορτοκάλια και λεμόνια, κλειστή από πάνω για 3 ώρες στους 150-160 βαθμούς και για 2 1/2 ώρες στους 180 βαθμούς προσθέτοντας και τις πατάτες με μουστάρδα.
  • Την τελευταία ώρα στο φούρνο στους 180 βαθμούς, αφήνουμε ανοιχτή την γάστρα και αλείφουμε την επιφάνεια με μέλι και κονιάκ (που έχουμε ζεστάνει ελαφρά για να ενωθούν τα υλικά), για να πάρει γυαλιστερό χρυσό χρώμα.
  • Την σάλτσα την βάζουμε σε ένα μικρό σκεύος και για κάθε κούπα μεγάλη  με 1  κ.σ  κορν φλάουρ την δένουμε για 2 λεπτά και την σερβίρουμε σε σαλτσιέρα.
  • Αφήνουμε την γαλοπούλα να σταθεί για 1/2  ώρα και την κόβουμε με ένα καλό μαχαίρι για κρέας, αρχίζοντας από το μπούτι και μετά το στήθος.
  • Σερβίρουμε στο πιάτο με την γέμιση και την σάλτσα για την γαλοπούλα!!






4 σχόλια:

  1. Περίπου την ίδια γέμιση κάνουμε αλλά εμένα δεν έχει ποτέ τοσο όμορφο χρώμα η γαλοπούλα! Φαντάζομαι το άρωμα της όσο ψηνόταν.
    Καλή Πρωτοχρονιά εύχομαι και υγεία και ευτυχία το νέο χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία, ολόψυχα σας εύχομαι μόνο χαρά και αγάπη για το 2018!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γευμα των ημερων! Καλη χρονια Μαχη μου με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά Αριάδνη μου με πολύ χαρά και αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly