Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Γαλοπούλα Γεμιστή με Κάστανα και Κιμά

Η αγαπημένη μας γαλοπούλα που κάνουμε την πρώτη μέρα του καινούργιου χρόνου και απολαμβάνουμε όλη η οικογένεια μαζί!!
Αν και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το κρέας της, τα παιδιά μου με έκαναν να την αγαπήσω ,να την τελειοποιήσω  και για αυτήν την ημέρα δεν την αλλάζω με τίποτα!!
Ελάτε γρήγορα μαζί μου να την δούμε!! Σας εύχομαι με όλη μου την ψυχή, αυτό που προσεύχομαι κάθε μέρα
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ 2018!!!








Υλικά της συνταγής μας (8-10 μερίδες)
1 γαλοπούλα φρέσκια γεωργικής σχολής Θεσσαλονίκης ή φρέσκια Κρήτης 5 κιλά (σε S.M)
(50-55 λεπτά ψήσιμο για κάθε κιλό γαλοπούλας)

επικάλυψη για κρούστα
3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
2-3 κ.σ. μουστάρδα με θυμάρι και ρίγανη
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι  και πιπέρι

3-4 πορτοκάλια μικρά ,ξύσμα και χυμός
1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
1/3 φλυτζ. λάδι

τελική επικάλυψη
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
2 κ.γλ. μέλι


Γέμιση γαλοπούλας
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
συκωτάκια ψιλοκομμένα της γαλοπούλας
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100-150 γρ. κάστανα βρασμένα και τεμαχισμένα σε μεγάλα κομμάτια
2-3 κ.σ. κουκουνάρι
1-2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη 
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο






Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε την γαλοπούλα και την καθαρίζουμε καλά!
  • Μετά την βάζουμε στην γάστρα και ετοιμάζουμε 3-4 λίτρα νερό με 10 κ.σ. αλάτι χοντρό
  • 2 κ.σ.μέλι, 2-3 φύλλα δάφνης ,1 κλωνάρι δεντρολίβανο, 1 πορτοκάλι καλά πλυμμένο στα τέσσερα κομμένο και λίγους κόκκους πιπέρι τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην γαλοπούλα. 
  • Αυτή η διαδικασία με την άρμη  
  • βοηθάει το κρέας της γαλοπούλας που είναι αρκετό στεγνό να γίνει και να παραμείνει μετά το ψήσιμο  ζουμερό!
  • Αφήνουμε απο 12 εως 24 ωρες στο ψυγείο γυρίζοντας 1 φορά την γαλοπούλα.
  • Την βγάζουμε την στεγνώνουμε καλά σε μία πετσέτα!
  • Ετοιμασία γέμισης.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι με 1/3 κούπας λάδι σοτάρουμε καλάτο κρεμμύδι με τον κιμά και τα συκωτάκια.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό ζεστό και το ρύζι.
  • Αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το τριμμένο τυρί.

  • Για την επικάλυψη βάζουμε το βούτυρο λιωμένο, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μουστάρδα, μέτριο αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά και την αλείφουμε ανασηκώνοντας την πέτσα όπου μπορούμε όπως στο στήθος που είναι πιο στεγνό και σε όλη την επιφάνεια της.
  • Τώρα μπορούμε μόλις κρυώσει να βάλουμε τη γέμιση στη γαλοπούλα  και να την στερεώσουμε με οδοντογλυφίδες για να μην μας χυθεί. 
  • Μπορούμε (αν δεν θέλουμε αυτήν την διαδικασία) να  βάλουμε την γέμιση σε ένα πυρέξ και να την ψήσουμε στον φούρνο για 45 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στην κοιλιά να βάλουμε 2 μήλα πράσινα πλυμένα και κομμένα στα τέσσερα αφού πρώτα αλατοπιπερώσουμε και βάλουμε λίγο από το μείγμα με την μουστάρδα.
  • Βάζουμε την γαλοπούλα στην γάστρα  με τον χυμό από τα πορτοκάλια και λεμόνι και λάδι κλειστή , για 1 ώρα στους 200-220 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε για 3  ώρες στους 160 βαθμούς προσθέτοντας και τις πατάτες με μουστάρδα στο τελευταίο δίωρο.
  • Μετά για 1/2 ώρα ακόμα δυναμώνουμε στους 180 βαθμούς, αφήνουμε ανοιχτή την γάστρα και αλείφουμε την επιφάνεια με μέλι και κονιάκ (που έχουμε ζεστάνει ελαφρά για να ενωθούν τα υλικά), για να πάρει γυαλιστερό χρυσό χρώμα.
  • Την σάλτσα την βάζουμε σε ένα μικρό σκεύος και για κάθε κούπα μεγάλη προσθέτουμε 1  κ.σ  κορν φλάουερ την δένουμε για 2 λεπτά και την σερβίρουμε σε σαλτσιέρα.
  • Αφήνουμε την γαλοπούλα να σταθεί για 1/2  ώρα σκεπασμένη με μία λαδόκοκολλα και αλουμινόχαρτο. Την κόβουμε με ένα καλό μαχαίρι , αρχίζοντας από το μπούτι και μετά το στήθος.
  • Σερβίρουμε στο πιάτο  την γαλοπούλα και προσθέτουμε την γέμιση και την σάλτσα!!






4 σχόλια:

  1. Περίπου την ίδια γέμιση κάνουμε αλλά εμένα δεν έχει ποτέ τοσο όμορφο χρώμα η γαλοπούλα! Φαντάζομαι το άρωμα της όσο ψηνόταν.
    Καλή Πρωτοχρονιά εύχομαι και υγεία και ευτυχία το νέο χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία, ολόψυχα σας εύχομαι μόνο χαρά και αγάπη για το 2018!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γευμα των ημερων! Καλη χρονια Μαχη μου με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά Αριάδνη μου με πολύ χαρά και αγάπη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly