Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Αρνί με Γραβιέρα, Πιπεριές, Δαμάσκηνα, Σύκα και Κουκουνάρι





Υλικά της συνταγής μας (για 4 άτομα)
 μπούτι αρνίσιο χωρίς κόκκαλο 1.300 γρ
1/2 -3/4 κούπα  γραβιέρα ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια
1/2 πιπεριά πορτοκαλί
1/2 πιπεριά κίτρινη
1/2 πιπεριά κόκκινη
6 σύκα ξερά κομμένα σε 3-4 κομμάτια
6 δαμάσκηνα ξερά σε 3-4  κομμάτια(προαιρετικά)
2 κ.σ. μουστάρδα με ρίγανη και θυμάρι
1 πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κουκουνάρι
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη φρέσκια
θυμάρι φρέσκο
2 κιλά πατάτες στρογγυλές με την φλούδα


Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε καλά το μπούτι, το στεγνώνουμε και του κάνουμε μεγάλες σχισμές με ένα μαχαίρι για να το γεμίσουμε.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα σύκα και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα μαζί με το σκόρδο και την γραβιέρα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα και το ξύσμα πορτοκαλιού, γεμίζουμε τις σχισμές με το μείγμα από το σκόρδο ψιλοκομμένο, την γραβιέρα, κομματάκια δαμάσκηνο και κομματάκια σύκο.
  • Τα υπόλοιπα υλικά που μένουν με τις πιπεριές τα ρίχνουμε γύρω από το αρνί.
  • Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το κουκουνάρι ψημένο.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες τις αλατίζουμε, ανακατεύουμε με μουστάρδα την ρίγανη και το θυμάρι και τις ρίχνουμε στην γάστρα.
  • Αν δεν χωράνε στο ίδιο σκεύος τις ψήνουμε ξεχωριστά.
  • Ρίχνουμε 1/2 κούπα λάδι, 1/2 κούπα νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες σε γάστρα.
  • Η σάλτσα βγαίνει μελωμένη, υπέροχη και συνοδεύει το ψητό μας με τις πατάτες.

*Συγνώμη για τις φωτογραφίες, δεν πρόλαβα να βγάλω τα πρώτα πιάτα με όλα τα συνοδευτικά!!

Σας έβαλα και μία καινούργια φωτογραφία, μόλις βγήκε ζεστό από το φούρνο!!

2 σχόλια:

Print friendly