Η γεύση
τους εξαίσια!!
Μελομακάρονα υγιεινά, με αλεύρι ολικής και βρώμης, γεμιστά με καρύδι,
μελωμένα και τυλιγμένα σε πικρή σοκολάτα, πασπαλισμένα με τριμμένο καρύδι!!!
Πάμε να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις!!
Υλικά της συνταγής μας (τεμ. 105 )
2
κούπες ελαφρύ ελαιόλαδο
1 1/3
κούπας καστανή ζάχαρη
7
κούπες αλεύρι ολικής μαλακό πετρόμυλου Πανταζή ή ολικής Μύλοι Αγίου Γεωργίου
2 1/3
κούπας αλεύρι μαλακό Νο 2
1 1/3
κούπας βρώμη τριμμένη στο multi
3 κ.
γλ. κανέλλα
1/2
κ.γλ. γαρύφαλλο
1
κ.γλ. σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι
4 κ.γλ.
μπέκιν
1/3
κούπας κονιάκ
1 2/3
κούπας χυμό πορτοκάλι με μανταρίνι
4 κ.γλ.
ξύσμα από βιολογικό πορτοκάλι και μανταρίνι
200 γρ.
καρύδι τριμμένο και 100 γρ. ολόκληρο για γέμιση στα μελομακάρονα (προαιρετικό)
200 γρ
κουβερτούρα 52% και 120 γρ.
κουβερτούρα 75% για επικάλυψη στα μισά μελομακάρονα ή 320 γρ.κουβερτούρα 52%
2 κ.σ.λικέρ κακάο η πορτοκάλι
2 κ.σ.λικέρ κακάο η πορτοκάλι
Σιρόπι
2
κούπες ζάχαρη καστανή
3
κούπες νερό
2
κούπες μέλι
2 φέτες
πορτοκάλι
2 κ.σ.
χυμό λεμόνι
2 ξύλα
κανέλας
1
αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση της συνταγής μας
- Τρίβουμε στο multi το καρύδι και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Συνεχίζουμε και τρίβουμε την βρώμη σαν αλεύρι.
- Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα, το πορτοκάλι και τον αστεροειδή, για 6-8 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το μέλι και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε να κρυώσει και αρχίζουμε τη ζύμη μας.
- Στο μίξερ (σε χαμηλή ταχύτητα 2-3 ή στο χέρι) για 5 λεπτά ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το κονιάκ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε την σόδα ανακατεμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από τον κάδο γιατί φουσκώνει), χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα και τέλος προσθέτουμε τα τρία είδη δημητριακών, το αλεύρι ολικής με το μπέκιν, την βρώμη τριμμένη το αλεύρι μαλακό ή γ.χρ. και ζυμώνουμε απαλά.
- Είναι μία ζύμη μαλακή και αφράτη και δεν κολλά στα χέρια. (μου πήρε ακριβώς τις κούπες (δοσομετρητής) που σας γράφω)
- Κόβουμε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα πλάθουμε στρογγυλά, τα πατάμε ελαφρά και μετά τα περνάμε πάνω από ένα τρίφτη για σχέδιο ή τρυπάτε με ένα πιρούνι (αυτό βοηθά να μελωθεί καλύτερα).
- Αν θέλετε σε αυτή τη φάση, τα πατάτε, βάζετε στο κέντρο μισό καρύδι, το κλείνεται απαλά πάλι και το βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνεται 2 ταψιά μαζί στο αερόθερμο (βγαίνουν 4 ταψιά σύνολο) αρχίζοντας από την τελευταία θέση του φούρνου, στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα, όχι όμως να μας καούν.
- Όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε για ένα λεπτό από κάθε πλευρά, δοκιμάζουμε ένα να το δούμε μήπως χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο ανάλογα το μέγεθος, τα βγάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι.
- Αυτά που θα κάνετε σοκολατένια δεν τους ρίχνετε καρύδι. Τα μελώνετε καλά και τα στραγγίζετε πάνω σε σχάρα.
- Λιώνεται σε μπαιν μαρί τις σοκολάτες με ένα κ.σ. καλαμποκέλαιο και 2 κ.σ. λικέρ κακάο ή πορτοκάλι.
- Βουτάμε ένα-ένα μελομακάρονο στη σοκολάτα, με 2 πιρουνάκια στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με καρύδι, αφήνουμε 3-4 ώρες να παγώσει η σοκολάτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 βαθμούς και μετά τοποθετούμε σε πιατέλες. Κλείνουμε με πλαστική μεμβράνη καλά για να διατηρηθούν φρέσκα τα γλυκά μας για πολλές μέρες!!
Καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα!!
Μμμ νοστιμιες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!
Χαρουμενα Χριστούγεννα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Χαρούμενα Χριστούγεννα και σε σένα με υγεία και αγάπη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία υλικά Μάχη, ειδικά ο γλυκάνισος απογειώνει το σιρόπι ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι Χρόνια Πολλά με Υγεία και Δημιουργικότητα !!!!!
Ολα τα υλικά είναι υπέροχα και τα αρώματα πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι υγεία, ευτυχία και πολύ γλυκιά δημιουργικότητα!!
Αυτή κι αν είναι ιδιαίτερη συνταγή!! Πρέπει να είναι νοστιμότατα αυτά τα μελομακάρονα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!!
Είναι πολύ νόστιμα ιδίως τα σοκολατένια!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!
Πολύ ωραία τα μελομακαρονα σου Μαχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μας ξημέρωμα!
Φιλια πολλά :)
Σε ευχαριστώ Αριάδνη!!
ΔιαγραφήΠολλα φιλιά!!