Συνήθως
φτιάχνω βασιλόπιτες τύπου κέικ με ξηρούς καρπούς για σίγουρη επιτυχία, μετά
άρχισα να πειραματίζομαι με ανάμιξη ξερών φρούτων και μπαχαρικών (αγγλική
προσέγγιση) για λιγότερη ζάχαρη και περισσότερη υγρασία και τώρα με έπιασε το
μαγειρικό μου δαιμόνιο για μία βασιλόπιτα τσουρέκι!!
Πραγματικά
πέτυχε και άρεσε σε όλους!!
Αν θέλετε
και εσείς να δοκιμάσετε ελάτε γρήγορα μαζί μου!!
Χρόνια
πολλά σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και ευτυχία!!
750 γρ.
αλεύρι γ.χρ. κοσκινισμένο
1 1/2
φακελάκι μαγιά ξηρή
180 γρ.
βούτυρο λιωμένο
1 1/2
κ.γλ. μαχλέπι
1/2
κ.γλ. κακουλέ
220 γρ.
καστανή ζάχαρη
4 αυγά
μικρά
180 γρ. γάλα πλήρες
1/2
κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ.
βανίλια υγρή
1 κ.γλ.
ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση της συνταγής μας
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά, αποσύρουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
- Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε την μαγιά, το χλιαρό γάλα, δύο κ.σ. ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι να γίνει ένας χυλός.
- Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να φουσκώσει και να γεμίσει τρυπούλες η επιφάνεια.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά (βάζουμε λίγο από το μείγμα σε ένα πλαστικό ποτήρι για το άλειμμα στο τέλος ) με την ζάχαρη πολύ καλά, προσθέτουμε το βούτυρο, τα μπαχαρικά το ξύσμα, την βανίλια, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και το ρίχνουμε στο μείγμα της μαγιάς.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε στο μίξερ ή στο χέρι έως να έχουμε μία ζύμη μαλακή.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή σε προθερμασμένη κουζίνα που έχουμε ζεστάνει στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά και έχουμε σβήσει, μέχρι να διπλασιασθεί η ζύμη μας.
- Ζυμώνουμε πάλι τη ζύμη και την βάζουμε σε φόρμα 26 εκ. με αντικολλητικό χαρτί στην βάση του .
- Περνάμε την επιφάνεια με λίγο αυγό που έχουμε κρατήσει με 2 κ.σ. γάλα και λίγο τριμμένο αμύγδαλο.
- Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για 1 ώρα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις, ή 160 αερόθερμο για 45-50 λεπτά.
- Στα τελευταία 5 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο και με ένα μαχαίρι δοκιμάζουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
- Βγάζουμε την βασιλόπιτα μας σε μία σχάρα να κρυώσει τοποθετώντας ένα νόμισμα διπλωμένο σε αλουμινόχαρτο από την κάτω μεριά και την στολίζουμε με γλάσο που φτιάχνουμε με μία κούπα άχνη και τον χυμό μανταρινιού μέχρι να έχουμε την πυκνότητα που θέλουμε για να στέκεται στην επιφάνεια.
- Για το έτος χρησιμοποίησα σοκολατένια magic choco.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου