Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Κυδωνόπαστο

Ένα γλυκό που αν δεν το έχεις δει ποτέ, από την πρώτη στιγμή που θα το γευτείς, δεν πρόκειται να το ξεχάσεις ποτέ, για την συμπυκνωμένη γεύση του γεμάτη αρώματα και την αξεπέραστη εικόνα του!!
Φτιαγμένο  μόνο με φρούτο, το αγαπημένο μας κυδώνι και την προσθήκη καστανής ζάχαρης ή μελιού!!
Το κυδώνι στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως χρυσόμηλο που χάρισε ο Πάρης στη Θεά Αφροδίτη, με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη!!
 Σύμβολο της γονιμότητας και του έρωτα.
Πλούσιο σε βιταμίνη C , βιταμίνη Α, Β6, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και πηκτίνη, που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, βοηθά το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Συνδυάζεται και με φαγητά πολύ ωραία με χοιρινό και μοσχάρι.





Υλικά της συνταγής μας
5 μεγάλα κυδώνια (2 ποτήρια πολτός)
χυμός από 1/2 λεμόνι
1/2 κούπα χυμό ροδιού (προαιρετικό)
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
1/2 κούπα αμύγδαλα και καρύδια ψιλοτριμμένα για πασπάλισμα



Εκτέλεση της συνταγής
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό και τον χυμό του λεμονιού.
  • Αρχίζουμε να κόβουμε στη μέση το κάθε κυδώνι και μετά το κάθε κομμάτι στα τρία και αρχίζουμε να αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα και από μέσα τα σκληρά μέρη με τα κουκούτσια.
  • Στραγγίζουμε τα κυδώνια και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με τον χυμό ροδιού και νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει.
  • Τα βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά μαζί με την αρμπαρόριζα μέχρι να μαλακώσουν.


  • Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα κυδώνια (χωρίς την αρμπαρόριζα και τα υγρά του) πολύ καλά να μην μείνουν σκληρά κομμάτια, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, μαζί με το μέλι και την καστανή ζάχαρη.


  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 -60 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Το μείγμα μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και έχει συμπυκνωθεί πολύ από το αρχικό μας μείγμα.
  • Το αδειάζουμε σε φόρμα  10Χ20 περίπου και 2-3 μικρά στρογγυλά φορμάκια για κέϊκ ή σε ότι άλλη φόρμα θέλετε εσείς.
  • Ψιλοτρίβουμε στο multi το αμύγδαλο, το καρύδι και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε για 2 ημέρες να σφίξει και να στεγνώσει.
  • Μετά το τυλίγουμε ολόκληρο ή σε κομμάτια, σε ζελατίνη και το φυλάμε σε δροσερό μέρος για αρκετό καιρό ή το κάνουμε δώρο στους φίλους μας.







14 σχόλια:

  1. Τελεια λιχουδια!!!καληεβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ που δεν έχει και τόση πολλή ζάχαρη!! Να ένα όμορφο κέρασμα!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή Μάχη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μου έκανες τέτοια ώρα Μάχη μου...
    Και θα ξεσπάσω σε κάτι αποξηραμένα σύκα, έτσι για να παρηγορηθώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα όμορφα σχόλια σας, είναι πραγματικά αυτό το γλυκό όταν το βλέπεις και το γεύεσαι τόσο ΕΛΛΑΔΑ όπως είπε ο Αρης, τόσο γλυκό όσο χρειάζεται και αν αν δεν το έχεις ξεσπάς σε κάτι πολύ κοντινό όπως τα αποξηραμένα σύκα Πηνελόπη μου!!
    Καλό σας βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα τι όμορφο και ιδιαίτερο παραδοσιακό γλυκό της ελληνικής κουζίνας. Το έφτιαξες υπέροχο και θα ευχόμουν να είχα μια φέτα μπροστά μου να το δοκίμαζα!

    Πολλά εύγε Μάχη μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτό το γλυκό ήθελα να το φτιάξω επειδή είναι παραδοσιακό έτσι να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις μας!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ το λιγουρεύτηκα, Μάχη μου! Έχω να φάω πάρα πολλά χρόνια...Δείχνει καταπληκτικό! Μπράβο σου, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς το παρόν το κυδώνι το έχω φάει μόνο σε γλυκό του κουταλιού. Να μια ωραία εναλλακτική πρόταση λοιπόν για να το γευτώ!
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέλα μου είναι πολύ ωραίο γλυκό και αξίζει να το φτιάξεις, το μόνο αρνητικό είναι ότι ο νους σου είναι όλο εκεί και κόβεις συνεχώς κομματάκια για να απολαμβάνεις αυτήν την γεμάτη γεύση κυδωνιού μέχρι που το τελειώνεις!!
    Καλό Σ/Κ ,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο σου έγινε το κυδωνόπαστο Μάχη μου... μπράβο σου!
    Την καλημέρα μου!!!
    Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε ευχαριστώ Κική!!
    Καλό μήνα με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly