Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Τυρόπιτες Με Ζύμη Ολικής, Ανθότυρο Και Σαλάμι Αέρος

Μία αφράτη τυρόπιτα χωρίς πολλά λιπαρά, για το σχολείο, την εργασία μας, το βραδινό μας. Συναγωνίζεται τη ζύμη της σφολιάτας, πολύ υγιεινή με αλεύρι ολικής και γέμιση ανθότυρου Κρήτης, με άρωμα από σαλάμι αέρος πικάντικο. Προσπαθώ να εντάξω στην καθημερινότητα μας υγιεινά υλικά αλλά νόστιμα συγχρόνως.
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί και η νοστιμιά της θα σας αποζημιώσει!!



Υλικά της συνταγής μας (για 12-13 τυρόπιττες)
400 γρ. αλεύρι ολικής  (ή  ολικής από πετρόμυλο )
600 γρ. αλεύρι σταρένιο
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γλ. αλάτι Ιμαλαϊων ψιλό
2 κ.γλ. βούτυρο 40 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου μαλακό
2 κ.σ. λάδι
1 1/2 - 2 κούπες χλιαρό νερό (όσο πάρει και το ελέγχουμε)

Υλικά για τη γέμιση
500 γρ. ανθότυρο
200 γρ. τυρί κίτρινο Γκούντα η κασέρι τριμμένο
1/2 κ.γλ. δυόσμο ξερό
2 αυγά
8 φέτες ψιλοκομμένες σαλάμι αέρος πικάντικο




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Βάζουμε τα δύο είδη αλευριών σε μία λεκάνη και στην μέση ρίχνουμε τη μαγιά, που έχουμε ανακατέψει με το γάλα χλιαρό και το μέλι σε ένα ποτήρι.
  • Αφήνω για λίγα λεπτά 2-3 να ενεργοποιηθεί η μαγιά κάνοντας φουσκάλες και ρίχνω το βούτυρο, το λάδι, το αλάτι και σιγά-σιγά το νερό χλιαρό (ποτέ καυτό) γιατί δεν θα φουσκώσει η ζύμη μας και ανακατεύω καλά με το χέρι ή στο μίξερ, να έχω μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
  • Λαδώνω ελαφρά όλη τη ζύμη μας και σκεπάζω με μία μεμβράνη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη στον πάγκο μας να διπλασιασθεί (ανάλογα την θερμοκρασία περιβάλλοντος θα χρειασθεί από μία έως δύο ώρες).
  • Μόλις φουσκώσει τη ζυμώνουμε για λίγο και εδώ σε αυτό το σημείο αν θέλουμε  φυλάμε στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων κομμάτια ζύμης, όταν θα την χρειασθούμε απλά από την προηγούμενη βγάζουμε στην συντήρηση και για 2-3 ώρες στον πάγκο μας προτού την χρησιμοποιήσουμε και ψήσουμε, για να ενεργοποιηθεί πάλι η μαγιά μας.
  • Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση τρίβοντας το ανθότυρο με το χέρι μας, ψιλοκόβουμε το σαλάμι αέρος, λίγο δυόσμο, τα αυγά, το κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι να γίνει ένα κρεμώδες μίγμα.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη μας σε τέσσερα τεμάχια, παίρνουμε το ένα κομμάτι και ανοίγουμε με λίγο αλεύρι σταρένιο ή γ.χρ. ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες τη ζύμη μας σε λεπτό φύλλο 1-2 εκατ.
  • Με αυτόν τον τρόπο που κάνω σχεδόν όλες τις ζύμες μου δεν λερώνω τον πάγκο και ανοίγει πάρα πολύ εύκολα ακόμα και για αρχάριους, που φοβούνται ότι δεν θα τα καταφέρουν.


  • Κόβουμε μεγάλους κύκλους με ένα πιάτο 18-20 εκατοστά ή όσο θέλουμε και γεμίζουμε το μισό.
  • Περιμετρικά αλείφουμε τον κύκλο μας με λίγο γάλα να κολλήσει η ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με το άλλο μισό και σχηματίζουμε μισοφέγγαρα τυρόπιττες ή κόβουμε μακριές λωρίδες, βάζουμε κατά μήκος στο μισό ζυμάρι γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο μισό σε μακριά ρολά τυρόπιτες.
  • Στο ένα φύλλο βγήκανε 2 τυρόπιτες μισοφέγγαρα και ένα μεγάλο ρολό.


  • Αλείφουμε με ένα πινέλο με γάλα και μετά με λίγο λάδι, τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσουν και πάνω ρίχνουμε σουσάμι ολικής ή ότι άλλο θέλουμε.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά, πάντα ελέγχοντας μετά τα 30 λεπτά αν έχει ψηθεί από κάτω η ζύμη μας και πάνω να ροδίσουν.




16 σχόλια:

  1. Μαχη μου καλημερα,μας ετοιμασες βλεπω πολυ νοστιμο κ υγειηνο πρωινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Νίκη, καλή σου μέρα, και καλό μήνα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα !! Πεντανόστιμα φαίνονταί, χαράς στο κουράγιο σου που άνοιξες φύλλο!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Αθηνά, το φύλλο πλέον το αντιμετωπίζω όπως ένα άλλο απλό φαγητό, δεν με δυσκολεύει, αλλά δεν είναι δύσκολο πραγματικά!!
      Εσύ κάνεις πιο δύσκολα πράγματα !!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Τυροπιτούλα σερβίρουμε κι εμείς σήμερα!
    Τι καλά! Θα διπλοφάμε!
    Γιατί ποιος λέει όχι σε μια νόστιμη τυρόπιτα??
    Καλό μήνα Μάχη μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι όπως τα λές, ποτέ δεν αρνείται κανείς , μία σπιτική τυρόπιττα!!
      Καλό μήνα Ελενά μου!!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Μάχη και καλό μήνα !!!
    Πολύ καλό που έβαλες ολικής αλεύρι, έτσι παίρνουμε όλη την αξία του δημητριακού ;)
    Ενδιαφέρον επίσης έχει και ο δυόσμος, θα το απογειώνει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Αρη, προσπαθώ να βάζω πιο υγιεινά υλικά όπως έχω ξαναπεί γιατί είναι και πολύ νόστιμα!

      Διαγραφή
  5. πωπωωω την αμαρτια μου θα την πω....τρελαινομαι για σαλαμι αερος!!!!!
    επισης εχω ιδιαιτερη αγαπη στο μαυρο αλευρι,ειναι σουπερ μαχη μου,μπραβο,θα τα κανω σιγουρα αυτα τα τυροπιτακια σου!!!!φιλια και εναν υπεροχο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου τα ίδια γούστα έχουμε, μέσα στο υγιεινό έβαλα και το σαλάμι αέρος, αλλά του πάει πολύ!!
      Επίσης να έχεις ένα υπέροχο μήνα!!

      Διαγραφή
  6. Το σαλάμι αέρος είναι το αγαπημένο των αγοριών!!!
    Ενώ για μένα αγαπημένες είναι οι τυρόπιτες κάθε είδους, Μάχη μου, οπότε το πάντρεμα που τους έκανες είναι απολύτως ιδανικό για την δικιά μας καλόφαγη παρέα :-))
    Καλό μήνα σου εύχομαι και φυσικά καλό καλοκαίρι, αρχής γενομένης του Ιουνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ Πηνελόπη μου, και εμείς αγαπάμε πολύ τις τυρόπιτες κάθε είδους!!
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίες! Και τι ωραία γέμιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα η έμπνευση έρχεται μετά από μία βόλτα στο S.M,και τι σου αρέσει φυσικά!!
    Καλή σου μέρα Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λαχταριστές τυρόπιτες με πεντανόστιμα υλικά και το ζυμάρι είναι όπως ακριβώς μου αρέσει τριφτό και λεπτό!!!! Πολύ τις λαχτάρισα Μάχη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Σιλένα μου, είναι και νόστιμες και με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τις γευτούμε!!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Print friendly