Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αλεύρι Ολικής Άλεσης



Όταν μιλάμε για διαφορές στη διατροφική αξία μεταξύ σταρένιου αλευριού ολικής άλεσης και λευκού αλευριού, συνήθως ακούγεται σαν κάτι γενικό και αόριστο. Να λοιπόν η ώρα της αλήθειας:




Ένας πίνακας που συγκρίνει απευθείας τη θρεπτική αξία του εξευγενισμένου (λευκού) σιταριού  ως ποσοστού της αντίστοιχης αξίας του ακατέργαστου (ολικής άλεσης) σιταριού.
Για να καταλάβετε τη διαφορά της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, πάρτε την αρχική μορφή ως το 100% της αρχικής θρεπτικής αξίας και στις διπλανές στήλες θα έχετε τις διαφορές. 
Για παράδειγμα, το λευκό αλεύρι έχει το 107% των θερμίδων που θα είχε η ίδια ποσότητα από αλεύρι ολικής άλεσης και μόνο το 5% της αρχικής βιταμίνης Ε!

Τα στοιχεία πάρθηκαν από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (United States Department of Agriculture).

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την σημασία των επεξεργασμένων τροφών στην υγεία μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επεξεργασμένο αλεύρι και τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτό.



Προϊόντα ολικής άλεσης
Όταν λέμε προϊόντα ολικής αλέσεως, συνήθως αναφερόμαστε στις τροφές που για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί αλεύρι ολικής αλέσεως. Οι περισσότεροι σπόροι δημητριακών, υφίστανται μία διαδικασία αλέσεως ή γενικότερα επεξεργασίας, κατά την οποία αφαιρείται ένα μέρος τους. Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά την διάρκεια αυτής της επεξεργασίας.
Όταν τα δημητριακά αλέθονται μαζί με τον φλοιό τους, το πίτουρο, δίνουν αλεύρι το οποίο λέγεται "ολικής αλέσεως". Αλεύρι ολικής αλέσεως μπορεί να γίνει συνήθως από σιτάρι αλλά και από το κριθάρι, την βρώμη, το καλαμπόκι, αλλά και το ρύζι από το οποίο κάνουμε ρυζάλευρο.
Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που μπορούν να παρασκευαστούν από άλευρα ολικής είναι δημητριακά, ψωμί, παξιμάδια, ζυμαρικά, κουλουράκια.
Τα προϊόντα ολικής περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σύνθετοι υδατάνθρακες και φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων.



Προϊόντα από άσπρο αλεύρι
Η αφαίρεση του πίτουρου και του σπέρματος από το σιτάρι, το απογυμνώνει από τις βιταμίνες Β, τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο και το κάνει να προσφέρει στον οργανισμό μόνο άμυλο. Έτσι, όταν καταναλώνουμε προϊόντα από άσπρο αλεύρι συμβαίνουν τα εξής:
  • Για να γίνει ο μεταβολισμός τους χρειάζονται βιταμίνες Β, φωσφόρο και μαγνήσιο. Αφού αυτά τους έχουν αφαιρεθεί, πρέπει ο οργανισμός να κάψει τα δικά του αποθέματα. Έτσι, προκαλείται στον οργανισμό έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η έλλειψη βιταμίνης Β προκαλεί κούραση, κατάθλιψη, νευρικότητα, ιδιοτροπίες, μούδιασμα. Η έλλειψη ιχνοστοιχείων προκαλεί κακή επούλωση τραυμάτων και τερηδόνα μεταξύ άλλων.
  • Η γλυκόζη ανταγωνίζεται την πρόσληψη της βιταμίνης C από τα κύτταρα. Όσο πιο πολύ άσπρο αλεύρι τρώμε, τόσο πιο λίγη βιταμίνη C μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει.
  • Η δίαιτα με προϊόντα από λευκό αλεύρι έχει πολλές θερμίδες.


Ποιες οι διαφορές τους;

  • Ένα ολικής άλεσης προϊόν και ένα λευκό, προέρχονται από το ίδιο δημητριακό, το οποίο είναι διαφορετικά επεξεργασμένο. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός τους είναι τόσο σημαντικός γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, που έχουν και άλλες σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Επίσης τα προϊόντα ολικής περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες δεν απορροφώνται μετά από την πέψη στο έντερο και έτσι διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και την αποβολή λίπους μέσω κοπράνων, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιοπαθειών και πολλών μορφών καρκίνου.
  • Τα ολικής συγκριτικά με τα λευκά περιέχουν ακόμη αρκετές ποσότητες βιταμινών (Β και Ε), αλάτων (σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο) χαρακτηριστικό που καθιστά τα ολικής μια πλήρη τροφή όσον αφορά το ότι καλύπτει τον οργανισμό μας σε όλες του της ανάγκες και έτσι προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας .
  • Τέλος, λόγω του ότι δεν περιέχουν νάτριο είναι πιο ιδανικά να χρησιμοποιηθούν σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.
  • Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά μέσα στη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια , βοηθώντας στην ευεξία.
  • Ενεργοποιούν άμεσα τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.
  • Μειώνουν την υπερφαγία, λόγω του υψηλού αισθήματος κορεσμού που προκαλούν.








9 σχόλια:

  1. Μας έδωσες πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες Μάχη μου!
    Σε ευχαριστούμε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι πρέπει να προσπαθούμε να δίνουμε ότι μπορούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής μας! Πολλά φιλάκια Ελενά μου!

      Διαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
    Καλή εβδομάδα Μάχη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!!
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικά χρήσιμο άρθρο !! Ευχαριστούμε θερμά !!!
    Καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικά χρήσιμο άρθρο !! Ευχαριστούμε θερμά !!!
    Καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι εσύ Αρη σίγουρα είσαι οπαδός του άρθρου, εμείς λόγω των παιδιών ξεφεύγουμε γιατί δεν είναι όλα αποδεκτά που κάνω με πιό υγιεινά υλικά, όπως τα θέλω εγώ τουλάχιστον!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίες πληροφορίες και εξαιρετικά χρήσιμες!! Να είσαι καλά Μάχη!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly