Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Σιροπιαστό Κέικ Με Σιμιγδάλι Και Φράουλες


Οι αγαπημένες μας δροσερές φράουλες, κόκκινες και στρουμπουλές, το πρώτο φρούτο της Άνοιξης, που περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία, απάνω σε ένα απλό, υγρό κέικ με σιμιγδάλι!! Τι να σας περιγράψω όταν το γεύτηκα ! 
Απλά δεν μπορείς να σταματήσεις σε ένα κομμάτι!!




Υλικά της συνταγής μας

Για τη βάση
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
125 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. γιαούρτι 2% στραγγιστό
1 κ.γλ. μπέικιν
1 μεγάλο αυγό
1/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1/2 κ.γλ. βανίλια ή βανιλλίνη
Σιρόπι
375 γρ. ζάχαρη καστανή
1 1/2 κούπα νερό
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Υπόλοιπα υλικά
700 γρ. φράουλες virginia
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/3 κούπας νερό
2 κ.γλ. λεμόνι




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε και κόβουμε οριζόντια στα τέσσερα τις φράουλες .(προσπαθούμε να βρούμε χωρίς πολλά φυτοφάρμακα. Αξίζει νομίζω τον κόπο γιατί η φράουλα συσσωρεύει λόγω της ιδιαίτερης επιφάνειας και ευπάθειας της, τα περισσότερα).
  •  Βάζουμε περίπου 500 γρ. σε ένα μπόλ με 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή και 1 κ.σ.κονιάκ ή λικέρ και τις αφήνουμε 4-5 ώρες να παγώσουν καλά.
  • Τις υπόλοιπες θα τις βάλουμε με  1/3 κούπας νερό και 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη, 2 κ.γλ. λεμόνι να σιγοβράσουν για 5- 7 λεπτά να δέσει το σιρόπι, χωρίς να λιώσουν οι φράουλες, το βάζουμε και αυτό στο ψυγείο να παγώσει.
  • Σε μία μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύουμε απαλά και αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα ανοιγόμενη 26 εκατ.
  • Ψήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς, ελέγχοντας με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρό.
  • Προσπαθούμε να μην το στεγνώσουμε στο φούρνο για να είναι μετά και με το σιρόπι του ζουμερό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και ενδιάμεσα φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 4-5 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε πάνω στην βάση μας, αφού το έχουμε κόψει σε κομμάτια.
  • Το παγώνουμε και αυτό καλά στο ψυγείο, σερβίρουμε βάζοντας σε μία πιατέλα το σιροπιαστό γλυκό, πάνω ρίχνουμε το σιρόπι από τις μισοβρασμένες φράουλες.
  • Ανακατεύουμε όλες τις φράουλες μαζί και τις ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
  • Το διατηρούμε στη συντήρηση, να είναι παγωμένο.





14 σχόλια:

  1. Ωραιότατο και άκρως "χρωματιστό" σου βγήκε τούτο το κεϊκ Μάχη.
    Το σιροπάκι και οι φράουλες θα είναι ένα μικρό "θαύμα".

    Καλό μήνα Μάη εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Πηνελόπη, οι φράουλες από μόνες τους είναι ένα μικρό θαύμα που αγαπώ πολύ.
    Σου εύχομαι καλή πρωτομαγιά, και καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο Μάχη ...πολύ λαχταριστό μου φαίνεται και οι φράουλες από πάνω το απογειώνουν!!!
    Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα να έχεις Κική, όσο για το γλυκάκι πολύ δροσερό, και ελαφρύ!
      Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Μμμμμ πάρα πολύ ομορφο!
    Καλή Πρωτομαγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μηνα Μάχη μου, γλυκό σαν τουτο εδω το κεικ που μας παρουσιασες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ Αριάδνη μου για τα γλυκά σου λόγια!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ όμορφο !! Μοιάζει λίγο με μπαμπά, έτσι δεν είναι ;; απλά λίγο πιο κεικένιο ..
    Μου αρέσει που έβαλες μπόλικες φράουλες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα που το λες ναι λίγο μοιάζει, απλά εγώ σκέφτηκα κάτι πιό λεπτό από κάτω σαν βάση τάρτας αλλά σιροπιαστή, χωρίς πολλά λιπαρά, όπως η βάση με τα μπισκότα και το βούτυρο που είναι πεντανόστιμο, αλλά με πολλές θερμίδες.
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα Μάχη μου!! Ωδή στις φράουλες το γλυκάκι σου!! Και εγώ τέτοιο ετοιμάζω...τις λατρεύω απλά!! Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαι εγώ Αθηνά μου τις αγαπώ πάρα πολύ και δεν χάνω την ευκαιρία να τις βάζω και στα γλυκά!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly