Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κέικ Μανταρινιού Με Ελαιόλαδο Και Σοκολάτα

Μυρωδάτο κέικ μανταρινιού για ένα όμορφο ξύπνημα αυτήν την Κυριακή!!!!



Υλικά της συνταγής μας
1 κούπα ελαιόλαδο 220 γρ.
  καστανή ζάχαρη ή κρυσταλλική 650 γρ
4 αυγά βιολογικά
8 μανταρίνια Κλημεντίνη πολτοποιημένα με την φλούδα στο multi( 1 1/2 κούπα περίπου)
1 κ.γλ. βανίλια
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κούπα ξανθές σταφίδες μουλιασμένες σε 2 κ.σ. κονιάκ(προαιρετικά)
2 κούπες κρέμα γάλακτος 400γρ. light ή  γιαούρτι  400 γρ.
3 κ.γλ. μπέικιν στο αλεύρι
2 κ.γλ. σόδα σε λίγο πολτό των μανταρινιών
700 γρ. αλεύρι φαρινάπ
1 κουβερτούρα 200γρ.
άχνη για πασπάλισμα ή γλάσο



Εκτέλεση συνταγής μας
  • Χτυπάμε σε μία μπασίνα (μεταλλικό μπολ) το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά.


  • Προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες, αφού τις μουλιάσαμε στο κονιάκ, τις στραγγίζουμε ρίχνοντας το κονιάκ στο μίγμα λαδιού.
  • Πλένουμε καλά τα μανταρίνια, ελέγχουμε για κανένα κουκούτσι, τα πολτοποιούμε στο multi και τα ρίχνουμε στο μίγμα μας. (Τη σόδα, τη διέλυσα σε λίγο πολτό από το μανταρίνι και την πρόσθεσα στο μίγμα).
  • Συνεχίζουμε με την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι,(το έκανα και με τα δύο υλικά ξεχωριστά, υπέροχα και τα δύο), τη βανίλια και  το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν.
  • Τέλος αν το θέλουμε λίγο πιο δύσκολο και πιο γευστικό,παίρνουμε  μία κούπα από τον χυλό βάζουμε 1 κ.γλ. κακάο και το ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
  • Με αυτό το μίγμα με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια εσωτερικά της φόρμας(αφούτην έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει) να πιάσει ένα πάχος, και μετά να συνεχίσουμε με το υπόλοιπο λευκό μίγμα.

  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα μας σε 2 στενόμακρες  μεγάλες φόρμες ή σε μία στρογγυλή με τρύπα φόρμα του κέικ 24 εκ. και 10-12 μικρά φορμάκια  για κεϊκάκια.
  • Γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 της κάθε επιφάνειας.
  • Αν θέλουμε μόνο μία στενόμακρη φόρμα εκτελούμε την μισή συνταγή.
  • Ρίχνουμε τη ζύμη σε 2 στάδια και στη μέση βάζουμε κομμάτια κουβερτούρας σε συνέχεια.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά τις στενόμακρες φόρμες, 50-55 λεπτά την μεγάλη φόρμα και 30 λεπτά τα μικρά κεϊκάκια.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή με ένα γλάσο αραιό με 1 κούπα άχνη και 2-3 κ.σ. χυμό μανταρινιού.
  • Όταν κόψουμε ζεστό το κέικ η σοκολάτα είναι ρευστή ακόμα, γύρω-γύρω είναι σοκολατένιο  και το οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα τέλειο!!

 

*Την συνταγή την είδα από τον σεφ Κυριάκο Μελά με μικρές όπως πάντα παραλλαγές μου.


8 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ Νίκη, είναι όπως τα λές και επειδή έχουμε ακόμα ωραία μανταρίνια είναι εύκολο
    να το φτιάξουμε!!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η ρευστή σοκολάτα με αποτέλειωσε!!!
    Υπέροχο το κεκάκι σου Μάχη μου!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναί είναι ένα κέικ γεμάτο αρώματα και η σοκολάτα το απογειώνει.
    Σε ευχαριστώ Ελενα!!
    Φιλάκια, καλά να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κολασμένα Μάχη μου κολασμένο !! Και η σοκολατίτσα που τρέχει !! πω πω ! Φιλιά Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ Αθηνά μου, πραγματικά έχουμε αδυναμία όλοι στην σοκολάτα, τι να κάνουμε!!
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μενα η ρευστη σοκολατα απο μεσα με κολασε!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για αυτό σας έβαλα αυτήν την φωτογραφία!!
    Πολλα φιλάκια, καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly