(Για ένα μεγάλο ταψί της
κουζίνας τετράγωνο ή 2 ταψιά μικρότερα) (32-35 κομμάτια)
450 γρ.
φύλλο κανταΐφι
200 γρ.
βούτυρο λιωμένο για το φύλλο
200 γρ.
φιστίκι αιγίνης χοντροκομμένο (για 2 πασπαλίσματα στο φύλλο κανταΐφι και την σαντιγί)
Σιρόπι για το κανταΐφι (4-5
λεπτά βράσιμο)
2 ποτήρια ζάχαρη 600 γρ.
2 κούπες νερό 500 γρ.
1 ξύλο
κανέλλα
φλούδες
λεμονιού
χυμός
μισού μικρού λεμονιού
1 κ.σ. γεμάτη μέλι στο τέλος
Σαντιγύ
900 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
από 50 γρ. έως και 1 1/2 φλιτζάνι
άχνη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
2 λίτρα
γάλα φρέσκο
1 1/2
κούπες ζάχαρη 400 γρ.
4
κρόκους αυγών
200 γρ.
κόρν φλάουρ
1 κ.γλ.
βανίλια
ξύσμα
λεμονιού
3-4
κομματάκια μαστίχα κοπανισμένα με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη(προαιρετικό)
2 κ.σ. βούτυρο παγωμένο στο τέλος
Εκτέλεση Συνταγής μας
- Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί μας και αρχίζουμε να ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και να το στρώνουμε τούφες-τούφες.
- Βουτυρώνουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μισό φιστίκι Αιγίνης. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30-40 λεπτά, έως να πάρει ωραίο χρώμα.Οπως είναι ζεστό ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια θερμοκρασία για 4-5 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στο κανταΐφι μας.
- Αρχίζουμε να φτιάχνουμε την κρέμα μας βάζοντας σε μία κατσαρόλα σχεδόν το 1 1/2 λίτρο γάλα με την ζάχαρη να κάψει πολύ (όχι να βράσει) και να διαλυθεί η ζάχαρη ανακατεύοντάς την.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας το κορν φλάουρ τους κρόκους, την βανίλια, το ξύσμα, την μαστίχα.
- Ρίχνουμε λίγο από το καυτό γάλα μέσα στο μπολ με το κρύο γάλα, και μετά όλα μαζί στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου να πήξει η κρέμα μας.
- Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και βάζουμε μία μεμβράνη να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει πέτσα.
- Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, την βάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι ξανά πάλι μεμβράνη και στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ 5 λεπτά έως να γίνει σφικτή σαντιγί και προς το τέλος προσθέτουμε την άχνη.
- στην κρέμα γάλακτος πολλές συνταγές που διάβασα δεν ρίχνουν καθόλου άχνη ,εγώ το έκανα πρώτα με 1 1/2 κούπα άχνη και μετά άλλη φορά με 50 γρ. ζάχαρη.
- Με την λιγότερη άχνη μου αρέσει περισσότερο αλλά αυτά είναι γούστα.
- Την τοποθετούμε απάνω στην κρέμα και κάνουμε με ένα πιρούνι σχέδια κατά μήκος, πασπαλίζοντας όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο φιστίκι Αιγίνης.
Κατα την γνωμη μου, γλυκόμ υπερπαραγωγη... καλύτερο και απο τούρτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Τσικνισματα :)
Σε ευχαριστώ, φαίνεται περίπλοκο, αλλά δε είναι γιατί τα από τα τρία στρώματα του γλυκού
ΑπάντησηΔιαγραφήτα δύο είναι έτοιμα, το φύλλο, και η σαντιγύ.
Αρα κατευθείαν στην κουζίνα!!
Καλή σου ημέρα!
Mmmmmmmm fainetai super!! Geia sta xerakia sou!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKalo s/k.
Filia polla!!
Πέλα μου γλυκειά σίγουρα δεν είναι για διατροφή αυτό το γλυκό αλλά είχα καιρό να το φτιάξω, και το είχα στο μυαλό μου!!
ΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ, φιλάκια!
Τώρα βρήκες το αδύνατο σημείο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα λατρεμένα μου γλυκάκια το εκμέκ!
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά!
Είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο γλυκό, και εμένα μου αρέσει πολύ!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά Μάχη μου και έχω πολύ καιρό να το απολαύσω!!! Σίγουρα θα δοκιμάσω τη συνταγή σου, δείχνει θεσπέσιο!!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιλένα μου η συνταγή είναι δοκιμασμένη, μπορείς να την δοκιμάσεις, λίγο η σαντιγύ δεν μου πέτυχε
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί την χτύπησα πιό λίγο, γιατί είχα κουρασθεί, αλλά δεν πειράζει η γεύση ήταν καλή!!
Φιλάκια, καλό Σ/Κ!!
Μάχη είναι λαχταριστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο. Μ αρεσει που έβαλες και μπόλικο φιστίκι από πάνω.
Μπράβο
Φιλιά : )
Σε ευχαριστώ Μάριον, το φυστίκι ίσως μου αρέσει λίγο περισσότερο από τους άλλους ξηρούς
ΑπάντησηΔιαγραφήκαρπούς για το έντονο χρώμα του, και για αυτό το χρησιμοποιώ περισσότερο!
Φιλάκια!