Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Εκμέκ Κανταΐφι




Υλικά Συνταγής μας
(Για ένα μεγάλο ταψί της κουζίνας τετράγωνο ή 2 ταψιά μικρότερα)  (32-35 κομμάτια)
450 γρ. φύλλο κανταΐφι
200 γρ. βούτυρο λιωμένο για το φύλλο
200 γρ. φιστίκι αιγίνης χοντροκομμένο (για 2 πασπαλίσματα στο φύλλο κανταΐφι και την σαντιγί)

Σιρόπι για το κανταΐφι (4-5 λεπτά βράσιμο)
2 κούπες ζάχαρη 600 γρ.
2  κούπες νερό 500 γρ.
1 ξύλο κανέλλα
φλούδες λεμονιού
χυμός μισού μικρού λεμονιού

Σαντιγύ
900 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 1/2 φλιτζάνι άχνη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
2 λίτρα γάλα φρέσκο
1 1/2 κούπες ζάχαρη 400 γρ.
4 κρόκους αυγών
240 γρ. κόρν φλάουρ
1 κ.γλ. βανίλια
ξύσμα λεμονιού
3-4 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένα με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο στο τέλος



Εκτέλεση Συνταγής μας
  • Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί μας και αρχίζουμε να ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και να το στρώνουμε τούφες-τούφες.


  • Βουτυρώνουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το φιστίκι Αιγίνης. Ψήνουμε στους 160  βαθμούς για 25-30 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια θερμοκρασία για 4-5 λεπτά, το αφήνουμε να  κρυώσει και το ρίχνουμε στο κανταΐφι μας.
  • Αρχίζουμε να φτιάχνουμε την κρέμα μας βάζοντας σε μία κατσαρόλα σχεδόν το 1 1/2 λίτρο γάλα με την ζάχαρη να κάψει πολύ (όχι να βράσει) και να διαλυθεί η ζάχαρη ανακατεύοντάς την.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας το κορν φλάουρ τους κρόκους, την βανίλια, το ξύσμα, την μαστίχα.
  • Ρίχνουμε λίγο από το καυτό γάλα μέσα στο μπολ με το κρύο γάλα, και μετά όλα μαζί στην  κατσαρόλα, ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά να πήξει η κρέμα μας.
  • Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και βάζουμε μία μεμβράνη να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει πέτσα.
  • Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, την βάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι και στο ψυγείο  για 2 ώρες να παγώσει.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ 5 λεπτά έως να γίνει σφικτή σαντιγί και προς το τέλος προσθέτουμε την άχνη.
  • Την τοποθετούμε απάνω στην κρέμα και κάνουμε με ένα πιρούνι σχέδια κατά μήκος, πασπαλίζοντας όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο φιστίκι Αιγίνης.



10 σχόλια:

  1. Κατα την γνωμη μου, γλυκόμ υπερπαραγωγη... καλύτερο και απο τούρτα!
    Καλά Τσικνισματα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ, φαίνεται περίπλοκο, αλλά δε είναι γιατί τα από τα τρία στρώματα του γλυκού
    τα δύο είναι έτοιμα, το φύλλο, και η σαντιγύ.
    Αρα κατευθείαν στην κουζίνα!!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mmmmmmmm fainetai super!! Geia sta xerakia sou!!
    Kalo s/k.
    Filia polla!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέλα μου γλυκειά σίγουρα δεν είναι για διατροφή αυτό το γλυκό αλλά είχα καιρό να το φτιάξω, και το είχα στο μυαλό μου!!
      Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Τώρα βρήκες το αδύνατο σημείο μου!
    Από τα λατρεμένα μου γλυκάκια το εκμέκ!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο γλυκό, και εμένα μου αρέσει πολύ!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά Μάχη μου και έχω πολύ καιρό να το απολαύσω!!! Σίγουρα θα δοκιμάσω τη συνταγή σου, δείχνει θεσπέσιο!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιλένα μου η συνταγή είναι δοκιμασμένη, μπορείς να την δοκιμάσεις, λίγο η σαντιγύ δεν μου πέτυχε
    γιατί την χτύπησα πιό λίγο, γιατί είχα κουρασθεί, αλλά δεν πειράζει η γεύση ήταν καλή!!
    Φιλάκια, καλό Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάχη είναι λαχταριστό.
    Πολύ ωραίο. Μ αρεσει που έβαλες και μπόλικο φιστίκι από πάνω.
    Μπράβο

    Φιλιά : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ Μάριον, το φυστίκι ίσως μου αρέσει λίγο περισσότερο από τους άλλους ξηρούς
    καρπούς για το έντονο χρώμα του, και για αυτό το χρησιμοποιώ περισσότερο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly