2 κούπες ελαιόλαδο 440 γρ
βούτυρο αγελαδινό 140 γρ.
1 κούπα ζάχαρη καστανή ψιλή 220 γρ.
3 κ. γλυκού
κοφτά κανέλα
1/2
κ.γλ. γαρύφαλλο
1 1/2 φλιτζάνι
του καφέ κονιάκ 90 γρ.
3 κ.γλ.
ξύσμα πορτοκάλι
1
ποτήρι χυμό πορτοκάλι 330 γρ.
1 1/2
κ.σ. μέλι
1 1/2
κ.γλ. σόδα(στο πορτοκάλι)
2 κ.γλ.
μπέικιν(στο αλεύρι)
αλεύρι
Νο 2 για μελομακάρονα 1120 γρ.
220 γρ.
σιμιγδάλι ψιλό
Σιρόπι (βράσιμο 5 λεπτά)
2
κούπες νερό 500 γρ.
2
κούπες ζάχαρη 440 γρ.
2 κούπες μέλι 650-700 γρ.
2 στικ
κανέλας
χυμός
από 1/2 λεμόνι και φλούδες
Για το πασπάλισμα
300 γρ.
καρύδια
100 γρ.
κάσιους (προαιρετικό )
Εκτέλεση της συνταγής μας
- Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το πορτοκάλι ξύσμα, το κονιάκ, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού διαλυμένο μέσα την σόδα. (Προσοχή γιατί αφρίζει. Να είμαστε πάνω από τον κάδο μας).
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι μας σιγά-σιγά και η ζύμη μας βγαίνει πολύ αφράτη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15-30 λεπτά μέχρι να κάνουμε το σιρόπι μας.
- Βράζουμε 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το λεμόνι και σβήνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σαν καρύδι, τα περνάμε πάνω από ένα τρίφτη για το σχέδιό του στην πάνω μεριά του και τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170 βαθμούς αερόθερμο και όπως τα βγάζουμε από τον φούρνο καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι μας για 1 λεπτό, αφού τα γυρίσουμε και από τις δύο πλευρές.
- Προσοχή γιατί δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολύ, γιατί γίνονται πολύ μελωμένα, αν τα θέλετε πιο τραγανά.
- Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μίγμα τού καρυδιού και του ανάλατου κάσιους.
- Αφού κρυώσουν τα καλύπτουμε με ζελατίνη για να διατηρούνται φρέσκα.
*Την συνταγή αυτή την
φτιάχνω πάνω από 20 χρόνια, μου πετυχαίνει πάντα, για αυτό σας την
συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Καλησπέρα! Καλές γιορτες!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές να έχουμε, με υγεία και ευτυχία!!
ΑπάντησηΔιαγραφή