Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα Σπιτικά Τραγανά και Μελωμένα




Υλικά για τη συνταγή μας
2 κούπες ελαιόλαδο 440 γρ
flora με βούτυρο 140 γρ.
1 κούπα ζάχαρη 220 γρ.
3 κ. γλυκού κοφτά κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ 90 γρ.
3 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
1  ποτήρι χυμό πορτοκάλι 330 γρ.
1 1/2 κ.σ. μέλι
1 1/2 κ.γλ. σόδα(στο πορτοκάλι)
2 κ.γλ. μπέικιν(στο αλεύρι)
αλεύρι Νο 2 για μελομακάρονα 1120 γρ.
220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Σιρόπι (βράσιμο 5 λεπτά)
2 κούπες νερό 500 γρ.
2 κούπες ζάχαρη 440 γρ.
1 1/2 κούπα μέλι 500 γρ.
2 στικ κανέλας
χυμός από 1/2 λεμόνι και φλούδες

Για το πασπάλισμα
300 γρ. καρύδια
100 γρ. κάσιους (προαιρετικό )


  

Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το πορτοκάλι ξύσμα, το κονιάκ, το μέλι  και το χυμό πορτοκαλιού διαλυμένο μέσα την σόδα. (Προσοχή γιατί αφρίζει. Να είμαστε πάνω από τον κάδο μας).
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι μας σιγά-σιγά και η ζύμη μας βγαίνει πολύ αφράτη.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15-30 λεπτά μέχρι να κάνουμε το σιρόπι μας.
  • Βράζουμε 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το λεμόνι και σβήνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σαν καρύδι, τα περνάμε πάνω από ένα τρίφτη για το σχέδιό του στην πάνω μεριά του και τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170 βαθμούς και όπως τα βγάζουμε από τον φούρνο καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι μας  για 1 λεπτό, αφού τα γυρίσουμε και από τις δύο πλευρές.
  • Προσοχή γιατί δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολύ, γιατί γίνονται πολύ μελωμένα, αν τα θέλετε πιο τραγανά.
  • Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μίγμα τού καρυδιού και του ανάλατου κάσιους.

  • Αφού κρυώσουν τα καλύπτουμε με ζελατίνη για να διατηρούνται φρέσκα. 

*Την συνταγή αυτή την φτιάχνω  πάνω από 20 χρόνια, μου πετυχαίνει πάντα, για αυτό σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.







2 σχόλια:

Print friendly