Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Χταπόδι Με Καραμελωμένα Κρεμμύδια Και Φάβα




Υλικά για τη συνταγή μας
1 κιλό χταπόδι φρέσκο η κατεψυγμένο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 δάφνη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο με μύλο, τζίντζερ σκόνη
2 κ γλ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι του καφέ ξύδι μπαλσάμικο ή απλό ξύδι με 2 κ.σ. πετιμέζι ή χαρουπόμελο
1 ποτήρι φάβα (Σαντορίνης κατά προτίμηση είναι πιο νόστιμη)
1 κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, τζίντζερ.




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε πλοκάμια και το βάζουμε χωρίς νερό σε χαμηλή θερμοκρασία να βράσει 35-45 λεπτά. (Αν δεν βγάλει υγρά το κατεψυγμένο προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό).
  • Το κόβουμε με το ψαλίδι μαγειρικής ή με μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια.
  • Αν έχει μέσα υγρά, το ρίχνουμε σε μία κούπα και τσιγαρίζουμε με 1/2 κούπα ελαιόλαδο, προσθέτοντας πιπέρι, ρίγανη και τζίντζερ, (αλάτι δεν χρειάζεται το φρέσκο, αλλά και στο κατεψυγμένο δοκιμάζουμε, γιατί κάποια Ατλαντικού ή Μεσογείου έχουν το φυσικό τους) και συμπληρώνουμε με το υγρό πού κρατήσαμε στην κούπα.
  • Σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό  θα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια σε ροδέλες και θα τα αφήσουμε σε χαμηλή φωτιά να σοταριστούν για 15 λεπτά έως να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη και σβήνουμε με το μπαλσάμικο ή το πετιμέζι ή το  χαρουπόμελο (2 συστατικά που πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας).
  • Τέλος έχουμε βάλει και την φάβα να βράσει με 2 1/2 ποτήρια νερό και το κρεμμύδι κομμένο στα δύο.
  • Μόλις βράσει (περίπου 1 1/2 ώρα) την περνάμε με το ραβδομπλέντερ να γίνει λείος χυλός.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ.
  • Όταν παγώσει λίγο θα πήξει.
 


Tips
  • Το χταπόδι έχει Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως: χαλκό, ψευδάργυρο, σίδηρο.
  • Η φάβα είναι πλούσια σε κάλιο (ρυθμιστής της υψηλής αρτηριακής πίεσης), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικό οξύ, μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο,), προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου και την καλή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print friendly