Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Κρουασανάκια Με Μερέντα



Υλικά για τη συνταγή μας
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (Robin) ή για όλες τις χρήσεις μπλέ
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 1/2 κούπα γάλα φρέσκο 300 γρ. ή εβαπορέ αδιάλυτο χλιαρό
1  κούπα ζάχαρη 200 γρ.
5 αυγά
ξύσμα 1 λεμονιού
1/4 κ.γλ. αλάτι
μερέντα για γέμιση 400 γρ.
1 κούπα βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο 250 γρ. λιωμένο χλιαρό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο


  
Εκτέλεση

·        Βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι σε μία λεκάνη για 15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας στο χυλό (να κάνει φουσκαλίτσες).
·        Χτυπάμε τα αυγά(φυλάμε ελάχιστο μείγμα  για το τελικό άλλειμα) με την ζάχαρη και το βούτυρο (κρατάμε 3-4 κ.σ.για το τέλος) και τα προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος με την μαγιά.

·        Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι (κρατάμε λίγο για να αλευρώσουμε την ζύμη μας στο άνοιγμα), έως να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

·        Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι  σιγά-σιγά και  ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί στη ζύμη μας.

·        Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες ή σε  προθερμασμένο φούρνο για  10 λεπτά στους 100-150 βαθμούς που έχουμε σβήσει, για να φουσκώσει η ζύμη μας.

·        Ξαναζυμώνουμε το μίγμα και το χωρίζουμε σε 5 μπάλες.

·        Ανοίγουμε την κάθε ζύμη πάνω σε μία λαδόκολλα με λίγο αλεύρι σε ένα φύλλο στρογγυλό(περίπου 30 εκατοστά) και λεπτό  και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σταυρωτά (στα τέσσερα)  και μετά στα οχτώ αν τα θέλουμε μικρά.

·        Στο φαρδύ μέρος από ένα κ.γλ. μερέντα και βάζουμε λίγο γαλατάκι στις άκρες για να κολλήσει, καθώς ρολλάρουμε για να σχηματισθεί το κρουασανάκι .



·        Τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

·        Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν ( εδώ βάζουμε αν θέλουμε λίγο αυγό χτυπημένο με νερό από πάνω).

·        Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 22-25 λεπτά στο αερόθερμο .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print friendly