Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Σπανακόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

 Σπανακόπιτα σε μεγάλα κομμάτια, για κυρίως γεύμα, σκέφτηκα να κάνω σήμερα. Άφησα στην άκρη τα μικρά στρογγυλά πιτάκια που συνηθίζω να φτιάχνω γιατί αυτά τα έχουμε όλοι για ορεκτικό και στρώθηκα στην δουλειά μιας και ήθελα και ζύμη σπιτική.
Το αποτέλεσμα με αποζημίωσε γιατί ήταν εκπληκτική, τραγανή, ζουμερή, νόστιμη και ευτυχώς την έφαγαν για κυρίως γεύμα!!!
Ελάτε γρήγορα μαζί μου!!






Υλικά της συνταγής μας
180 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.χρ.
100 γρ. αλεύρι ολικής
220 γρ. αλεύρι κίτρινο
1/4 κούπας λάδι
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. μηλόξυδο
300- 400 γρ. νερό

1 κιλό σπανάκι φύλλα κατεψυγμένο βιολογικό  ή 1500 γρ σπανάκι νωπό
1 πράσο μεγάλο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλά κομμένο
1/2 κούπα άνηθο
1/2 κούπα λάδι
400-500 γρ. φέτα
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
1 αυγό (προαιρετικό)
1 κ.σ. ρύζι ή τραχανά (απορροφά τα υγρά να μην λασπώσει το φύλλο)
και λάδι για τα φύλλα






Εκτέλεση της συνταγής μας
  •  Σε μία λεκάνη βάζουμε τα τρία αλεύρια, το λάδι το αλάτι την ζάχαρη το ξύδι και σιγά το νερό όσο πάρει να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη που αφήνουμε στην άκρη για 10 -15 λεπτά.
  • Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο με λίγο νερό να βγάλουν την γλύκα τους.
  • Προσθέτουμε 1/2 κούπα λάδι, προσθέτουμε το σπανάκι κομμένο σε χοντρά κομμάτια ή το κατεψυγμένο, το ρύζι ή τον τραχανά και αφήνουμε να σοταριστούν για 10-15 λεπτά  και να μείνει χωρίς υγρά το μείγμα μας.
  • Αν τελικά μείνουν υγρά, το αφαιρούμε και ρίχνουμε το τυρί φέτα χοντροκομμένο και την γραβιέρα και ένα αυγό χτυπημένο αν θέλουμε.
  • Επόμενο βήμα, χωρίζουμε την ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια για τρία φύλλα, ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ελάχιστα με πλάστη, αλείφουμε με λίγο λάδι, συνεχίζουμε βάζοντας πάνω το δεύτερο κομμάτι που το έχουμε ανοίξει λίγο, λαδώνουμε και προσθέτουμε το τρίτο κομμάτι.
  •  Τώρα το ανοίγουμε λεπτό και σε μέγεθος όσο ένα ταψί της κουζίνας ή για 2 ταψιά μικρότερα.
  • Αν θέλουμε εδώ (προαιρετικό αλλά πολύ καλό), το βάζουμε στο ταψί και το ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και θα το χρησιμοποιήσουμε για το μεσαίο φύλλο της πίτας μας για να είναι και αυτό ψημένο.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Το απλώνουμε με τον πλάστη σε ένα λαδωμένο ταψί να εξέχουν τα άκρα από το ταψί και στρώνουμε πάνω την μισή γέμιση, πάνω τοποθετούμε το ψημένο φύλλο και πάνω την άλλη μισή γέμιση.
  •  Τέλος ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο με τα 3 κομμάτια της ζύμης και το απλώνουμε πάνω στην γέμιση.
  • Γυρίζουμε και κάνουμε γύρω στο ταψί ένα κόθρο για να είναι ξεροψημένη η πίτα μας.
  •  Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αερόθερμο για 60-70 λεπτά να πάρει χρυσό χρώμα η πίτα μας και να ξεκολλήσει από το ταψί.
  • Σερβίρεται με μία σαλάτα ντομάτα, ρόκα, ηλιόσπορους, φλούδες γραβιέρας, κρέμα μπαλσάμικου και ρόδι!!










2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μάχη μου!! Υπέροχα λαχταριστή είναι η σπανακόπιτά σου!!! Και το φύλλο φαίνεται πολύ ωραίο!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου, χάρηκα πολύ!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly