Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Πίτες Ολικής

Τι ποιο όμορφο και νόστιμο να συνοδεύουμε τα κεμπάπ και τα σουβλάκια μας με σπιτικές πίτες.Το γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι αυτό από προσωπική εμπειρία, αλλά αξίζει κάποιο Σάββατο βράδυ η Κυριακή μεσημέρι να τις φτιάξουμε.
Αν τις προετοιμάσουμε κάποια στιγμή που μπορούμε, τις προψήσουμε και τις αποθηκεύσουμε κατάψυξη ίσως τα καταφέρουμε!!
Ελάτε γρήγορα μαζί μου να τις δούμε!!



βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας - 10-20 λεπτά
χρόνος αναμονής - 1-2 ώρες
χρόνος ψησίματος - 25-30 λεπτά


Υλικά της συνταγής (7-8 τεμ)
200 γρ. αλεύρι σταρένιο
300 γρ. ολικής αλεύρι
300 γρ .περίπου νερό χλιαρό
1 μαγιά ξηρή
1/2-1 κ.γλ. αλάτι ανθό
1 κ.γλ. μέλι η ζάχαρη καρύδας
2-3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.γλ. ρίγανη




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε ένα μεγάλο μπολ  βάζουμε το νερό την μαγιά, την ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι κίτρινο.
  • Το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, λάδι, ρίγανη ξύδι, αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ, μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη. (Αν χρειασθεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ή λίγο αλεύρι)
  • Την λαδώνουμε ελαφρά, την σκεπάζουμε με μία ζελατίνη και την αφήνουμε στον πάγκο μας για 1-2 ώρες (ανάλογα την εποχή και την ζέστη που έχουμε στο δωμάτιο) μέχρι να διπλασιασθεί.
  • Την ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε σε 7-8 μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια το καθένα σε στρογγυλή πίτα και τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα σε ταψί.
  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστη ρίγανη.
  • Τις αφήνουμε σκεπασμένες με μία ζελατίνη να φουσκώσουν και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 10 - 15 λεπτά σύνολο, γυρίζοντας μία φορά να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.Σε αυτήν την φάση μόλις κρυώσουν τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και μόλις τις ξεπαγώσουμε τις ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.
  • Αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε αμέσως συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να δούμε ότι έχουν γίνει. Είναι πεντανόστιμες και μπορούν να συνοδεύσουν τα σπιτικά σουβλάκια, τα κεμπάπ, τα μπιφτέκια μας!!






6 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι πεντανόστιμες Μάχη μου!! Εγώ πάλι τελευταία έχω πάθει κόλλημα με το αλεύρι ολικής και κάνω ψωμάκια μ' αυτό!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τελευταίο καιρό το έχω αντικαταστήσει σχεδόν σε΄όλα τα αρτοπαρασκευάσματα
      και χρησιμοποιώ μόνο ολικής, πολύσπορο, σίκαλη.
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Έχω πολύ καιρό να φτιάξω, δυστυχώς βολεύτηκα με τις έτοιμες. Μου αρέσει που πρόσθεσες και ρίγανη. Μυρωδικά συνήθως βάζω στη ζύμη για την πίτσα αλλά την επόμενη φορά που θα φτιάξω, θα βάλω και στις πίτες για σουβλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχουν όλα την διαδικασία τους αλλά αξίζει μερικές φορές να τις φτιάχνουμε!!
      Αποζημιωνόμαστε από την αποδοχή....
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Το αλεύρι ολικής δίνει μια πολύ νόστιμη γεύση στις ζύμες! Ωραία ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η ευτυχώς Μαρία μου το ολικής έχει μπει στην ζωή μας για τα καλά αφού μας το συστήνουν για καλύτερο μεταβολισμό και υγεία!1
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly