Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα με Μπύρα

Τα Χριστούγεννα έφθασαν και εγώ χαμένη λίγο στην ζάλη αυτών των ημερών που αγαπώ πολύ, τρέχω να προλάβω τα αγαπημένα μου μελομακάρονα να μοσχομυρίσει το σπίτι!!
Φέτος ήθελα να δοκιμάσω την μπύρα στα μελομακάρονα, φοβόμουν για το αποτέλεσμα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ νόστιμα, λαχταριστά, κριτσανιστά, μυρωδάτα από το λεμόνι, το πορτοκάλι, το πολύ μέλι και τα μπαχαρικά!
Ελάτε γρήγορα να τα φτιάξουμε μαζί και αν δεν σας “ξαναδώ” γι’ αυτές τις μέρες, εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ!!






βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας -  2 ώρες
χρόνος ψησίματος - 1 ώρα


Υλικά της συνταγής μας (100-110 τεμ. μέτριο μέγεθος)
3 κούπες ελαιόλαδο ελαφρύ
2 κούπες μπύρα με η χωρίς αλκοόλ
1 1/2 κούπας ζάχαρη καστανή
3 κ.γλ. μπέικιν
3/4 κ.γλ. σόδα
χυμός από 1/2 μέτριο λεμόνι
ξύσμα από 2 λεμόνια
4 κ.γλ. γεμάτα κανέλα
1/2 κ.γλ. γεμάτο γαρύφαλλο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1350-1400 γρ. αλεύρι γεν. χρήσεως

Σιρόπι
1 κιλό μέλι ( 3 κούπες)
1 κούπα χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη καστανή
2 κούπες νερό
2 στικ κανέλας
2-3 γαρύφαλλα
φλούδες από 1 πορτοκάλι βιολογικό




Εκτέλεση της συνταγής


Σιρόπι
  • Βράζουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρύφαλλα, για 10 λεπτά. 
  • Αποσύρουμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Μελομακάρονα
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μία λεκάνη με μίξερ χειρός, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα λεμονιού, 1 πρέζα αλάτι, για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε την μπύρα (έβαλα μπύρα χωρίς αλκοόλ) και την σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό λεμονιού.
  • Συνεχίζουμε με το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν χωρίς πολύ ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή (όχι πολύ σφικτή), γι’ αυτό στο τέλος το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
  • Αφήνουμε με μία μεμβράνη την ζύμη να ξεκουρασθεί για 15-20 λεπτά.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα με ζύμη μεγάλου καρυδιού και του δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε. (Αν θέλετε βάζετε ένα καρύδι στην μέση της ζύμης και πλάθετε με την ένωση από κάτω)
  • Πάνω, περνάμε ένα τρίφτη ή με ένα πιρούνι τρυπάμε το μελομακάρονο, για να μελωθεί καλύτερα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, αερόθερμο, ανά δύο ταψιά, για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. (Προσοχή να μην τα κάψουμε γιατί δεν θα μελώνονται καλά)
  • Μόλις βγάλουμε ζεστά τα γλυκά, τα βουτάμε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι, για 20-30 δευτερόλεπτα για κάθε πλευρά, ελέγχοντας ένα μελομακάρονο αν έχει μελωθεί.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν έχοντας το δεύτερο ταψί στο φούρνο, να είναι ζεστά. (Αν έχουμε μόνο δύο ταψιά μπορούμε να ρίχνουμε το σιρόπι με μία κουτάλα μέσα στα ταψιά, να τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και μετά στις πιατέλες)
  • Αυτή τη στιγμή, ρίχνετε το τριμμένο καρύδι πάνω στα μελομακάρονα ή μπορείτε για πιο λαχταριστό αποτέλεσμα (που έκανα σε αυτά τα γλυκά), τα σιρόπιασα πρώτα στο κρύο σιρόπι, ανακάτεψα 2 κ.σ. μέλι με λίγο σιρόπι, τα πέρασα μόλις τα τελείωσα όλα με ένα πινέλο και μετά έριξα το τριμμένο καρύδι πού κόλλησε καλύτερα στην επιφάνειά τους.
  • Αν δεν προλαβαίνουμε αυτήν την διαδικασία ψήνουμε τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, βάζουμε το σιρόπι στην χαμηλή θερμοκρασία 1-2 της κουζίνας να βράσει χωρίς κοχλασμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
  • Τα τυλίγουμε μόλις κρυώσουν καλά, με μεμβράνη, για να διατηρηθούν φρέσκα πολλές μέρες!!






2 σχόλια:

  1. Έχω δοκιμάσει μελομακάρονα με μπύρα και ήταν υπέροχα!
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία, εύχομαι χρόνια πολλά στην οικογένειά σου και καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly