Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Mπουγάτσα Κλασσική

 Η μπουγάτσα είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων!! Προσφέρεται για πρωινό αλλά και απογευματινό!!
Μία πίτα με μεγάλη ιστορία, έρχεται στην βόρεια Ελλάδα από τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής  και κυρίως στις Σέρρες.
Εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και η μπουγάτσα φτιάχνεται σε κάθε Ελληνικό σπίτι!!
Ελάτε μαζί μου να την δούμε!!





βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας - 30-35 λεπτά
χρόνος ψησίματος - 35 λεπτά



Υλικά της συνταγής μας

Για την κρέμα
1 1/2  lit. γάλα πλήρες βιολογικό
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη καστανή (1 1/3 κούπας)
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. βανίλια

1 φύλλο κρούστας 450 γρ.
160 γρ. βούτυρο λιωμένο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

κανέλα και άχνη για το πασπάλισμα


Κρέμα
  • Σε μία κατσαρόλα  βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
  • Αμέσως ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν άμμο μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά μέχρι να πήξει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες (τότε είναι έτοιμη).
  • Απομακρύνουμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στην κρέμα και βάζουμε πάνω μία ζελατίνη για να μην πιάσει πέτσα.
  • Λιώνουμε τα 160 γρ. βούτυρο μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο ταψί κουζίνας στρώνουμε 4 φύλλα (να πιάνει και τα πλαϊνά), ένα -ένα βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα (στάζοντας με ένα πινέλο το βούτυρο).

  • Ρίχνουμε την κρέμα, βάζουμε πάνω τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω, βουτυρώνουμε και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα βουτυρωμένα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα το φύλλο.
  • Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.

    **Στις φωτογραφίες με ένα φύλλο που περίσσεψε, έφτιαξα 4 μπουγάτσες μικρές χωρίζοντας στα 4 το φύλλο, βάζοντας από μία κουταλιά κρέμα και το έκλεισα σε φάκελο.






7 σχόλια:

  1. Πω-πω Μάχη... ούτε μέσα στο μυαλό μου ήσουν!
    Κάτι μέρες τώρα την σκέφτομαι την μπουγάτσα...και όλο την προσπερνάω καθώς βλέπω το ταψί να φεύγει σε χρόνο αστραπή (!!) και αυτό καλό δεν το λες :-)))
    Συναρπαστική λιχουδιά έκανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mου την ζητούσαν επίμονα, την σκεπτόμουν και εγώ γιατί μου αρέσει πολύ και έτσι έγινε το κακό!!
    Είναι απλό αλλά ότι πρέπει για αυτήν την εποχή!!
    Σε ευχαριστώ Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν βέρα Σερραία σου βαζω 10!
    Καλημερα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!!
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια! Αγαπημένη λιχουδιά! Γεια στα χέρια σου, είναι τόσο λαχταριστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία σε ευχαριστώ πολύ!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένη μπουγάτσα και η δική έγινε πολύ νόστιμη Μάχη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly