Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Τσουρέκια με Μέλι, και Σταγόνες Σοκολάτας

Σε λίγες μέρες έχουμε Πάσχα και εγώ θέλω να φτιάξω τα τσουρέκια, τα κουλούρια και να προετοιμάσω πλήθος από άλλα εδέσματα.
Τα τσουρέκια μου φέτος θα είναι με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο μέλι!!
Αν και τα έφτιαξα στο εξοχικό που δεν έχω μίξερ, τα κατάφερα πολύ καλά μόνο με τα χεράκια μου!
Είναι πολύ μυρωδάτα, γεμάτο ίνες (αυτό που θέλεις να βλέπεις όταν το κόβεις με το χέρι)!!
Ελάτε να τα φτιάξουμε μαζί να μοσχομυρίσει το σπίτι μας βούτυρο-μαχλέπι-βανίλια !!







Υλικά της συνταγής μας
(3 τεμ. μεγάλα των 500 γρ. και 4 τεμ. μικρά των 200 γρ.)

950-1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκια δυνατό
100 γρ. νερό χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
4 αυγά
220 γρ. γιαούρτι
360 γρ. γάλα (1 1/2 κούπα)
100 γρ. ζάχαρη καστανή
200 γρ. μέλι
120 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 -2/3 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη με ζάχαρη
1 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο
1/2 κ.γλ. κακουλέ τριμμένο
1κ.γλ. βανίλια υγρή
80-100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
1 αυγό μικρό με 2 κ.σ. γάλα για το άλλειμα
30 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ ή καλαμποκέλαιο για την ζύμη
αμύγδαλα φιλέ για γαρνίρισμα
παπαρουνόσπορο, σταγόνες σοκολάτας





Εκτέλεση της συνταγής μας

Προετοιμασία υλικών
  • Αφήνουμε τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το 1 κιλό αλεύρι.
  • Σε ένα μικρό γουδί ή στο multi  χτυπάμε 1/3 κ.γλ. μαστίχα (5 μικρά κομματάκια) με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη καστανή (να γίνει σαν αλεύρι).
  • Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το μέλι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.    
  •   Προετοιμασία μαγιάς
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ. χλιαρό νερό με τα δύο φακελάκια μαγιά, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 κουταλιές σούπας από το κοσκινισμένο αλεύρι.
  • Το αφήνουμε σκεπασμένο με μία πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα σε μία ζεστή θέση στον πάγκο μας, για 20 λεπτά να ανέβει η μαγιά μας.
  •  Προετοιμασία ζύμης
  • Στο κάδο του μίξερ ή στο χέρι, χτυπάμε πρώτα τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη  για 4-5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαστίχα, το 1 κ.γλ. μαχλέπι, 1/2 κ.γλ. κακουλέ, την βανίλια, το γάλα, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
  •  Προσθέτουμε τον χυλό με την μαγιά και ομογενοποιούμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι  γύρω στα 950 γραμμάρια και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά.
  • Ανάλογα το αλεύρι εδώ χρησιμοποίησα το μώβ, με άλλο αλεύρι μπορεί να πάρει λίγο γραμμάρια περισσότερο για να μπορεί να γίνει μία μαλακή ζύμη. 
  • Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά για 10- 15 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου η ζύμη η ζυμώνουμε στο χέρι αναδιπλώνοντας το ζυμάρι από κάτω προς τα πάνω.
  • Επίσης προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ενσωματώνουμε. (μην προσθέσετε άλλο αλεύρι αλλά με το λάδι της συνταγής μας θα λαδώνουμε την ζύμη και τα χέρια μας όταν το πλάθουμε για να μην μας κολλάει στα χέρια)
  • Λαδώνουμε την ζύμη μας γύρω-γύρω να μην κολλάει στον κάδο,  την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος του πάγκου μας για 2 ώρες ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς για 15 λεπτά τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα την ζύμη μας που θα διπλασιασθεί σε λιγότερο από μία ώρα.
  • Ζυμώνουμε ξεφουσκώνοντας το ζυμάρι, το πλάθουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τα χέρια μας περασμένα με το λάδι σε στρογγυλά ή κοτσίδες.
  • Τα βάζουμε αραιά σε 2 ταψιά πάνω σε λαδόκολλες, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος η στον ζεστό φούρνο μας.
  • Σε μία ώρα περίπου έξω στον πάγκο μας η σε πολύ λιγότερο μέσα στον σβηστό ζεστό φούρνο τα τσουρέκια θα φουσκώσουν. (εδώ να προσέξουμε να μην τα ξεχάσουμε και τα αφήσουμε πολύ ώρα και η μαγιά χάσει την δύναμη της και δε μας φουσκώσουν όταν ψηθούν) 
  • Στη συνέχεια τα αλείφουμε απαλά με το αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, παπαρουνόσπορο, σουσάμι και σταγόνες σοκολάτας.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο, για 15-20 λεπτά τα μικρά και 30 λεπτά τα μεγάλα τσουρέκια. (στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 170 στο αερόθερμο).
  • Αν είναι μεγαλύτερα σε βάρος τα τσουρέκια από 500 γρ τα αφήνουμε 45 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε αερόθερμο, εγώ τα έψησα και τα δύο ταψιά μαζί.
  • Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε σε μεμβράνη να διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες ή τα βάζουμε στην κατάψυξη που διατηρούνται για 2 μήνες.




8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία! Και του χρόνου! Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ηξερα πως μπορουν να γινουν κ με αυτο τον τρόπο! Πολύ ωραίο φαινεται και λαχταριστό!
    Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και φωτιση στις ψυχες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι του χρόνου Μάχη να είσαι καλά
    Πολύ ωραία

    Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με γιαούρτι δεν έχω κάνει ποτέ Μάχη. Και μ΄έβαλες στα αίματα, αν και ακόμη έχω νηστίσιμες ταχινο-κουλουρίτσες με κανέλα, καρύδια και λεμόνι, προς κατανάλωση...
    Όμως μια καλή συνταγή για τσουρέκι, μπορεί να υλοποιηθεί ανά πάσα στιγμή :-)) και σ' ευχαριστούμε γι' αυτήν.

    Εύχομαι ολόψυχα Καλή Ανάσταση σ' εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
    Και με ωραίες γευστικές στιγμές φυσικά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σχόλια σας!!
    Σας εύχομαι ολόψυχα καλή Ανάσταση και τις ψυχές μας να πλημμυρίσει η αγάπη, η σεμνότητα, η αλληλεγγύη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ εμπεριστατωμένα τα τσουρέκια σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ!!
    Καλή Ανάσταση με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly