Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Ψωμί Με Σιμιγδάλι

Ψωμάκια μικρά στρογγυλά για λαχταριστά σάντουιτς, ορθογώνια για φέτες των τοστ μας και καρβέλι για το μεσημεριανό μας φαγητό.
Όπως και να το δείτε είναι ένα εκπληκτικό ψωμί με σιμιγδάλι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  βγαίνει από σκληρό σιτάρι και έχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης!!
Ελάτε μαζί μου!!





Υλικά της συνταγής μας
750 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ρίγανη ξερή
1/2 κ.γλ. γλυκάνισο
1 πρέζα σαφράν σκόνη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο και μαυροσούσαμο για επικάλυψη



Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το σιμιγδάλι , κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα και βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, με λίγο χλιαρό νερό.
  • Αφήνουμε 5 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά ρίγανη, γλυκάνισο( η΄ότι άλλο θέλουμε εμείς πάπρικα, κάρυ κλπ) , το νερό, το λάδι, το αλάτι, το σαφράν και ανακατεύουμε με το κουτάλι ή με το χέρι μας να γίνει μία πολύ μαλακή ζύμη.
  • Με 2 κ.σ. λάδι περνάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης.


  • Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1-2 ώρες.
  • Μόλις φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και την αδειάζουμε σε μια φόρμα μικρή ορθογώνια σε 6 ατομικά φορμάκια και σε ένα στρογγυλό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί .
  • Τα ραντίζουμε με λίγο νερό  και τα πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και μαύρο σουσάμι.


  • Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις ή αερόθερμο στους 180 βαθμούς για  50-60 λεπτά, μέχρι να σκάσει και να ροδίσει και ανάλογα τα μεγέθη του ψωμιού (τα μικρότερα 40 λεπτά, τα μέτρια 50 λεπτά και το καρβέλι 60 λεπτά).

  • Τα ξεφορμάρουμε και τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.






7 σχόλια:

  1. Πρέπει να ειναι τραγανό και λαχταριστό!
    Καλό μας ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πάρα πολύ νόστιμο!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο δείχνει, Μάχη, δεν έχω δοκιμάσει να κάνω ποτέ ψωμί με σιμιγδάλι...Πρέπει να το επιχειρήσω! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς όπως γίνεται ψωμί με το σταρένιο αλεύρι, αλλά επειδή αγοράζω κατά καιρούς διαφορετικά άλευρα από αγαπημένο πετρόμυλο πειραματίζομαι συχνά!!Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Δεν μπορω να αντισταθω στο ψωμι... ειδικα αν ειναι σπιτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδιες αδυναμίες έχουμε, ούτε και εγώ μπορώ να αντισταθώ!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!Τα μικρά καρβελάκια σε τι φόρμα τα ψήνεται;Υπέροχή συνταγή;Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly