Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα Με Σύκα Και Φουντούκι

Φτιάξαμε και την βασιλόπιτα μας για το 2016, με λιωμένα ξερά σύκα και τριμμένα φουντούκια να πρωταγωνιστούν στη γεύση και να μας συνθέτουν ένα γλύκισμα ιδιαίτερο και υπέροχο!!
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία, πολλή αγάπη και δημιουργία!!






Υλικά της συνταγής μας
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
200 γρ. κονιάκ
300 γρ. σύκα ξερά κομμένα στα 4
6 αυγά
250 γρ. φουντούκι ψιλοκομμένο
250-350 γρ. άχνη (με 250 γρ. είναι κανονική όχι πολύ γλυκιά)
250 γρ. αλεύρι γ.χρ.
1 κ.σ. μπέικιν

Για την επικάλυψη
τριμμένο φουντούκι
1 κρέμα γάλακτος 150 γρ.
250 γρ. κουβερτούρα


Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το κονιάκ με τα κομμένα σύκα, συγκρατούμε με ένα πιατάκι για να βυθίζονται τα σύκα στο ποτό και αφήνουμε για 3-4 ώρες ή όλη την προηγούμενη νύχτα.
  • Τρίβουμε στο multi τα φουντούκια πολύ ψιλά και μετά βάζουμε τα σύκα με το κονιάκ και χτυπάμε καλά να γίνει αλοιφή.


  • Λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη για 10-15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πολτό σύκου, συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, τα φουντούκια και το αλεύρι με το μπέκιν κοσκινισμένο.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια 20 εκατ. βουτυρωμένα και αλευρωμένα ή σε ένα μεγάλο 28 εκατοστών.
  • Στολίζουμε την χρονολογία με ολόκληρα φουντούκια αν τελειώσουμε με άχνη. Αν γίνει επικάλυψη με μία γκανάζ σοκολάτας μπορούμε να το γράψουμε μετά το ψήσιμο.


  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 50-60 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι τα τελευταία 10 λεπτά να βγαίνει καθαρό.
  • Βγάζουμε από τα ταψάκια και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Σε αυτή τη φάση βάζω ένα νόμισμα από κάτω για το κόψιμο της πίτας.
  • Ζεσταίνουμε 150 γρ. κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά να πάρει μία βράση και την ρίχνουμε σε 250 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα με 1 κ.γλ. καλαμποκέλαιο ή 1 κ.γλ. βούτυρο και 1 κ.γλ. μέλι.
  • Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, την ρίχνουμε πάνω στις βασιλόπιτες και στολίζουμε με ξηρούς καρπούς το έτος.
  • Μόλις παγώσει η σοκολάτα τις καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκιες.







8 σχόλια:

  1. Η σοκολάτα και τα φουντούκια κάνουν ωραίο συνδυασμό, γευστικότατο!
    Τα συνδύασες σε μια υπέροχη Βασιλόπιτα, που η πάστα ξηρών σύκων θα της δίνει γεύση και υγρασία!

    Εύχομαι η Νέα Χρονιά να είναι τόσο γλυκιά και ενδιαφέρουσα όσο και η Βασιλόπιτά σου!

    Φιλιά Μάχη μου και του χρόνου με το καλό!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες τόσο ωραία όλα αυτά που σκέφτηκα για να φτιάξω την Βασιλόπιτα!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!
      Ζαμπία μου σου εύχομαι η Νέα Χρονιά να είναι γλυκειά, δημιουργική και να συνεχίσεις να μας δίνεις ότι πιο όμορφο μπορείς.

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπη και νόστιμη η Βασιλόπιτα που έκανες, Μάχη μου! Σου εύχομαι Καλή Χρονιά, με Υγεία και Χαρά, XOXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Χαρά μου, σου εύχομαι και εγώ να έχετε μία Καλή Χρονιά γεμάτη αγάπη, ευτυχία και υγεία!
      Βάζω πρώτη την αγάπη γιατί θέλω να πιστεύω ότι αν έχεις αληθινή αγάπη γύρω σου μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ωραία υλικά έβαλες Μάχη. Και του χρόνου να είσαι καλά.

    Καλή Χρονιά με υγεία κι ευτυχία εύχομαι.

    Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι μου άρεσαν πολύ αυτά τα υλικά και ευτυχώς πέτυχε!!
    Καλή χρονιά Μάριον με πολύ αγάπη, χαρά και υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ πρωτότυπη η σοκολατένια βασιλόπιτα σου!! Νομίζω ότι το φουντούκι κάνει την διαφορά!! Καλή Χρονιά εύχομαι Μάχη μου με υγεία !! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι το φουντούκι και το σύκο που την κάνει πολύ γευστική.
    Καλή χρονιά Αθηνά μου!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly