Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Xοιρινά Φιλετάκια Με Μανιτάρια Και Πουρέ Σελινόριζας







Υλικά της συνταγής μας (για 4-5 μερίδες)
1200 γρ φιλέτο χοιρινό (ψαρονέφρι) κομμένο σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
λίγο θυμάρι φρέσκο η ξερό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι

Για τον πουρέ
1 σελινόριζα 300-400 γρ.
3 μέτριες πατάτες
1 κούπα γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο θυμάρι




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε το κρέας, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό ή κεραμικό σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι, συνεχίζουμε με τα φιλετάκια να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο, συνεχίζοντας να σοτάρουμε και τα μανιτάρια.
  • Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που θα τελειώσουμε το φαγητό (μπορούμε και στο τηγάνι αν έχει καπάκι) σε μέτρια φωτιά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 5 λεπτά να εξατμισθεί.
  • Προσθέτουμε την μουστάρδα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το κρέας και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι και λίγο φρέσκο λάδι (στο τέλος πάντα) να κρατάει τις βιταμίνες του.
  • Για τον πουρέ τώρα θα καθαρίσουμε την σελινόριζα αφού την πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά, όπως σας δείχνω στη φωτογραφία.
  • Πρώτα τα δύο άκρα και μετά όπως είναι κάτω στον πάγκο μας καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το γύρω-γύρω.
  • Την κόβουμε σε κομμάτια μικρά τετράγωνα και τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τις καθαρισμένες και κομμένες πατάτες μέσα σε νερό ή ζωμό λαχανικών που τα σκεπάζει να βράσουν για 35 λεπτά περίπου και πάλι δοκιμάζουμε αν θέλει λίγο ακόμα, απλά να μην παραβράσουν και γεμίσουν νερό και είναι άνοστα.

  • Αφαιρούμε όσο ζουμί έχει μείνει, προσθέτουμε το γάλα ζεστό, αλάτι, πιπέρι και με το ραβδομπλέντερ το πολτοποιούμε (αν είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε με λίγο ζουμί που έχει μείνει), προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο θυμάρι και είναι έτοιμος.

**Ποικιλία σέλινου που χρησιμοποιείται η εύγευστη ρίζα του και όχι μόνο. Η σελινόριζα εκτός από την ωραία γεύση που δίνει στα φαγητά μας πρέπει να γνωρίζουμε και τις καταπληκτικές της ιδιότητες.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως φλαβονοειδή τα οποία επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες δρώντας προστατευτικά σε διάφορες μορφές καρκίνου και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C και Κ, είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και νάτριο, φυλλικό οξύ και περιέχει μια ορμόνη ανάλογη με τις ιδιότητες της ινσουλίνης.   olyplant.gr




7 σχόλια:

  1. Μπορώ να φανταστώ πόσο υπέροχα αρωματικός θα είναι αυτός ο πουρές!
    Σούπερ γιάμι το φαγάκι σου!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Έλενα, είναι πολύ διαφορετικός και νόστιμος αυτός ο πουρές και ταιριάζει με το χοιρινό!!
    Πολλά φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερο το φαγάκι σου με τον αρωματικό πουρέ! Νομίζω ταιριάζει γάντι με το αρωματικό κρεατάκι! Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Αθηνά, είναι πολύ ταιριαστό πραγματικά!
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο φαγητό! Πουρές σελινόριζας...μμμμ... ωραίο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμος, και δεν φαίνεται καθόλου, άρα είναι ότι πρέπει για αυτούς που δεν θέλουν πολύ τα λαχανικά!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίος ο πουρές σελινόριζας ...εμείς το συνηθίζουμε με πολλά φαγητά Μάχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly