Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Ψωμί Σπιτικό Χωρίς Ζύμωμα, Εύκολο

Ένα εύκολο σπιτικό  ψωμί χωρίς ζύμωμα, τόσο νόστιμο  που δεν θα το πιστεύετε!!



Υλικά της συνταγής μας
1 κιλό αλεύρι σταρένιο για ψωμί Μύλοι Αγίου Γεωργίου η 500 γρ.σταρένιο και 500γρ.ολικής- (κρατάμε 50 γρ. για το τέλος)
1 κούπα γάλα 250 ml χλιαρό
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 λίτρο χλιαρό νερό
1/4 λίτρου χλιαρό νερό για το τέλος
1 κ.σ. μέλι
1 πρέζα αλάτι (αν το θέλετε με περισσότερο αλάτι προσθέστε 1 1/2 κ.γλ.)
2 κ.σ. λάδι για το μίγμα
σουσάμι για την επιφάνεια
2 κ.σ. λάδι για την ζύμη




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Στην κούπα με το χλιαρό γάλα λιώνουμε το μέλι και την μαγιά (σε 2 λεπτά έχει φουσκώσει).


  • Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και στη μέση ρίχνουμε τη μαγιά με το γάλα, το λάδι, το 1/2 λίτρου νερό, το αλάτι και με ένα κουτάλι μεγάλο η καλύτερα ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/4 λίτρου νερό σιγά-σιγά ώστε να έχει γίνει μία ζύμη μαλακή.(Μπορεί να μην το πάρει όλο ανάλογα το αλεύρι).


  • Μην φοβηθείτε την ζύμη που δεν μπορούμε να την πλάσουμε, δεν χρειάζεται. Μόλις προσθέσουμε λίγο λάδι και με το χέρι μας τη λαδώσουμε σε όλη την επιφάνεια, αμέσως σφίγγει.


  • Βάζουμε μία μεμβράνη και μία πετσέτα πάνω στη λεκάνη και την τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος ή σε ένα σβηστό αλλά προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  • Εδώ σε αυτό το σημείο μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο σε ένα μπόλ με καπάκι
  • για 24 ώρες.


  • Σε 1-2 ώρα στον πάγκο μας θα διπλασιασθεί η ζύμη. Την ανακατεύουμε πάλι με το κουτάλι και την ρίχνουμε σε τρία λαδωμένα  και αλευρωμένα φορμάκια αλουμινίου. Τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και νερό για να κολλήσει το σουσάμι, και τέλος ρίχνω λίγο αλεύρι από πάνω. Όλα αυτά μας βοηθούν για μια κρουστή, νόστιμη κόρα.


  • Κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια  με μαχαίρι ,τα σκεπάζουμε πάλι με τη μεμβράνη και μόλις φουσκώσουν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα με αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά ακόμα.
  • Το δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκαν (να βγει καθαρό το μαχαίρι).
  • Τα βγάζουμε σε 5 λεπτά από τα φορμάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


*Είναι ένα ψωμί αφράτο, και γεμάτο συγχρόνως, έτοιμο να συνοδεύει το φαγητό μας, να γίνεται νόστιμα τοστ, φέτες για πρωινό, όμορφα καναπεδάκια με τυρί κρέμα και αλλαντικά και ότι άλλο φανταστούμε.

**Το διατηρούμε τυλιγμένο σε λαδόκολλα και μετά σε σακούλα τροφίμων στην ψωμιέρα  για 3-4 ημέρες.


12 σχόλια:

  1. Το σπιτικό ψωμάκι είναι το καλυτερότερο!
    Το δικό σου δείχνει αφράτο και λαχταριστό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενά μου σε ευχαριστώ, είναι πολύ ωραίο που δεν το πιστεύω και εγώ πως τόσο εύκολα
      και γρήγορα βγαίνει τόσο ωραίο ψωμάκι!
      Πολλα φιλιά!!

      Διαγραφή
  2. Ωραίο σπιτικό ψωμάκι, που όταν ψήνεται "σπάει" μύτες, Μάχη μου!

    Κανείς δεν αντιστέκεται και φυσικά μπορεί να διατηρηθεί άνετα, έτσι όπως το περιγράφεις για 4-5 μέρες έξω, Αλλά και σε μια σακουλίτσα στην συντήρηση του ψυγείου για περισσότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά χωρίς πολύ κόπο, με ένα μικρό συγχρονισμό μπορείς να έχεις το καθημερινό σου δικό σου ψωμί!!
      Αυτό το ανακάλυψα πρίν μήνες όταν είχε αρρωστήσει ο γιός μου και λόγω κορτιζόνης
      ηθελε ανάλατο ψωμί.Η ψυχική μου διάθεση δεν ήταν για ζύμωμα και το ανακάτευα με το κουτάλι, έτσι έβγαλα αυτό το νόστιμο ψωμί!!
      Απο τότε έπεσα στην παγίδα και μου ζητάνε και ψωμί, και εγώ με χαρά το κάνω!!
      Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  3. Ωραίο ψωμάκι Μάχη μου!! Μου αρέσει το χωρίς ζύμωμα !! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκεί είναι όλη η ουσία ψωμί χωρίς κόπο!!
      Αθηνά μου πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο ψωμάκι και πολύ εύκολο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Γιώργο,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Ναι αξίζει να το κάνουμε γιατί δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο ψωμί γιατί είναι το δικό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν εχω δοκιμασει ακομα να κανω σπιτικο ψωμακι, αλλα αυτες οι τρυπολες του με δελεάζουν! Σε ευχαριστουμε Μαχη μου
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να δοκιμάσεις Αριάδνη, με τον εύκολο τρόπο χωρίς ζύμωμα για αυτό το έβγαλα και εγώ, γιατί ηξερα με το πολύ ζύμωμα δεν δελεάζει τους νεώτερους!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικό ψωμί!!! Αφράτο, φουσκωτό, διατηρείται πολλές μέρες και κυρίως εύκολο!!! Σίγουρα θα το δοκιμάσω Μάχη μου και θα σου πω εντυπώσεις!!! Καλό βράδυ και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και χωρίς κόπο πολύ βασικό!!
    Πολλά φιλάκια Σιλένα μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly