Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Καρυδόπιτα Με Σαντιγύ Λευκής Σοκολάτας Και Επικάλυψη Γλάσου Μαύρης Σοκολάτας

Η καρυδόπιτα, το αγαπημένο μας γλυκό, σε πιο μοντέρνα έκδοση (σαν τούρτα)!!







Υλικά της συνταγής μας (30-35 τεμ.)
2 ταψάκια 28 εκατ.
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
8 αυγά βιολογικά, ξεχωριστά  ασπράδια - κρόκοι
400 γρ. ζάχαρη καστανή
400 γρ. αλεύρι φαρινάπ
1 κ.γλ. μπέικιν
2 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. βανίλια
400 γρ. καρύδι (300 γρ. ψιλοτριμμένα-100 γρ. χοντροκομμένα)
1 κούπα γάλα 240 γρ.

Σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. καστανή
800 γρ. νερό
2 κ.σ. λεμόνι στο τέλος
2 ξύλα κανέλα

Κρέμα σαντιγής
1 σαντιγύ φυτική μόρφατ παγωμένη
100 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη


Γκανάζ Σοκολάτας
100 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ κουβερτούρα σοκολάτας 55%
1/2 κ.γλ. βανίλια
1 κ.γλ. καλαμποκέλαιο ή λάδι ελαφρύ
(50 γρ. κουφετάκια κουβερτούρας για στόλισμα γύρω-γύρω προτού ρίξω την γκανάζ)



Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ και όταν αρχίζει να σφίγγει προσθέτουμε 2.κ.σ ζάχαρη άχνη, συνεχίζουμε να γίνει η μαρέγκα πολύ σφικτή και την τοποθετούμε στο ψυγείο.


  • Σε μία άλλη μεταλλική λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη έως να γίνει αφράτο το μείγμα, συνεχίζουμε με τους κρόκους, την κανέλα, την βανίλια, το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν.


  • Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ενσωματώνουμε απαλά και την μαρέγκα.
  • Βάζουμε σε δύο ταψιά 28 εκατοστών (ή ένα μεγάλο τετράγωνο), ψήνουμε στους 180 βαθμούς, 40 λεπτά το κάθε ταψάκι ή 60 λεπτά το μεγάλο ταψί (5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, με ένα μαχαίρι ελέγχουμε στο κέντρο του γλυκού αν βγαίνει στεγνό).
  • Εν τω μεταξύ βράζουμε το σιρόπι  5-7 λεπτά και ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι και στα δύο  γλυκά που πρέπει να είναι χλιαρά, λίγο-λίγο να το απορροφήσουν.


  • Αφήνουμε το ένα γλυκό να κρυώσει καλά και χτυπάμε την παγωμένη φυτική σαντιγύ να αφρατέψει.
  • Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε ένα μικρό μπρίκι, μέσα σε ένα μεγαλύτερο, με νερό (Μπαιν Μαρί).
  • Όπως είναι χλιαρή η λιωμένη σοκολάτα, την προσθέτουμε στην χτυπημένη σαντιγύ (κρατάμε 2-3 κ.σ.λευκή κουβερτούρα για γαρνίρισμα στο τέλος) και την αλείφουμε πάνω από την μία καρυδόπιτα.
  • Βάζουμε στη συντήρηση για 60 λεπτά να παγώσει.


  • Τέλος για την Γκανάζ σοκολάτας, φτάνουμε την κρέμα γάλακτος σε σημείο βρασμού και την ρίχνουμε στην τεμαχισμένη σοκολάτα, μετά από 1 λεπτό ανακατεύουμε καλά να λιώσει, προσθέτοντας την βανίλια και 1 κ.γλ. καλαμποκέλαιο για να γυαλίσει.
  • Ρίχνουμε πάνω από τη σαντιγύ την Γκανάζ, να πάει σε όλη την επιφάνεια, γαρνίρουμε με ένα πιρούνι με λίγη λευκή σοκολάτα που είχαμε κρατήσει από την προσθήκη στη σαντιγύ.
  • Το δεύτερο σιροπιασμένο γλυκό το γαρνίρουμε  με τρούφα σοκολάτας.





10 σχόλια:

  1. Την απογείωσες!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα την ονόμαζα καρυδότουρτα και θα την τσάκιζα εννοείται!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δίκιο έχεις σε όλα, γιατί και εγώ δεν συγκρατήθηκα!!
      Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Νομίζω πως ένας "γλυκατζής" που σέβεται τον εαυτό του, θα ζητούσε μεγάλο-μεγάλο κομμάτι, Μάχη ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Πηνελόπη, αυτό κάνει και ο άνδρας μου δεν σταματά ποτέ σε ένα κομμάτι!!
      Καλό Σαββατόκυριακο!!

      Διαγραφή
  4. ουαου μαχη συγχρητηρια,ανεβασες την κλασικη καρυδοπιτα 10 σκαλακια επανω!!!!εντυπωσιαστηκα με την σαντιγυ λευης σοκολατας και τον συνδυασμο της με το γλασο!!!
    μπραβο και παλι μπραβο!!!!!!
    φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ Κική μου αντί για παντεσπάνι έβαλα την αγαπημένη καρυδόπιτα και στο τέλος
    βγήκε η τούρτα!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ένα κλασικό γλυκό με νέα εμφάνιση!! Πολύ μου αρέσει, μπράβο σου Μάχη μου!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly