Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Κριτσίνια με Καλαμποκάλευρο

Το αλεύρι καλαμποκιού μου αρέσει πολύ,  για το χρυσό του χρώμα,  για την ιδιαίτερη και αγαπημένη γεύση του και για τις βιταμίνες του.
Περιέχει ελάχιστη γλουτένη, άρα είναι πολύ αγαπητό σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία και τα επακόλουθα προβλήματα όπως πεπτικά προβλήματα, ημικρανίες, κόπωση, φλεγμονές, κακή διάθεση!!
Το αλεύρι καλαμποκιού μόνο του δεν μπορεί να μας δώσει μία ζύμη ελαστική γι’ αυτό το δένουμε και με άλλα άλευρα γ.χρ., ολικής ή ζέας.
Ελάτε γρήγορα να το δούμε μαζί!!






βαθμός δυσκολίας - μέτριος
χρόνος προετοιμασίας - 40 λεπτά
χρόνος ψησίματος - 20-25 λεπτά




Υλικά της συνταγής μας (80 τεμ.)
2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού 280 γρ.
2 κούπες αλεύρι γ.χρ. 280 γρ. ή αλεύρι ολικής ζέας
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κ.γλ.χυμό λεμονιού
2/3 κούπας νερό
2-3 κ.σ. νερό
1/2 κ.γλ. αλάτι ανθό η Ιμαλαίων
2.κ.γλ.ζάχαρη καρύδας η καστανή
παπαρουνόσπορο




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία μπασίνα (λεκάνη μεταλλική) βάζουμε τα δύο αλεύρια (τα έφτιαξα και με τις δύο επιλογές αλεύρι καλαμποκιού σταθερά, με πρόσμιξη την πρώτη φορά με αλεύρι γ.χρ. και την δεύτερη φορά με αλεύρι ολικής, για να τα δείτε και να αποφασίσετε!!)
  • Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το μπέικιν, το λάδι, το λεμόνι  και το νερό και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη σφικτή (αν χρειασθεί προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό).
  • Το αλεύρι του καλαμποκιού δεν δένει εύκολα σε ζύμη ελαστική, παρ’ όλο που προσθέτουμε και άλλο τύπου αλεύρι γι’ αυτό αφήνουμε την ζύμη να ξεκουρασθεί για 30 λεπτά και μετά την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου.
  • Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο, πιέζουμε να κολλήσει στην επιφάνεια  και μετά κόβουμε με μαχαίρι σε λωρίδες.
  • Μεταφέρουμε τις λωρίδες σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 165-170 σε αερόθερμο τα δύο ταψιά.
  • Η ένωση του καλαμποκιού με το αλεύρι γ.χρ. δίνει μία πιο ελαστική ζύμη και μπορείς να την πλάσεις σε διάφορα σχήματα, η δεύτερη ένωση καλαμποκιού με αλεύρι ολικής δίνει ζύμη πιο τριφτή, γι’ αυτό κάνουμε μόνο λωρίδες. 
  • Και τα δύο είναι πολύ νόστιμα γι’ αυτό φτιάξτε και τους δύο συνδυασμούς!!


ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Info: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και βιταμίνη C, κρατά την κακή χοληστερίνη σε σταθερά επίπεδα και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, θρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ που περιέχονται στο καλαμπόκι, δρουν και στην πρόληψη της αναιμίας η οποία προκαλείται από την έλλειψη αυτών των βιταμινών.
Το καλαμπόκι περιέχει τέλος εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου και φώσφορου. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος για υγιή οστά, ενώ το σύνολο των στοιχείων ενισχύει την καλή λειτουργία των νεφρών.(clickatlife.gr)








11 σχόλια:

  1. Ωραίο σνακ κατάλληλο για δε, για όλες τις ώρες Μάχη μου!
    Και σ'εμένα αρέσει επίσης πολύ το αλεύρι του καλαμποκιού και το συνηθίζω στα μείγματα που φτιάχνω είτε για φύλλο πίτας, είτε για ζύμη ψωμιού, είτε πίτσας, είτε αλμυρών κέικς. Είναι πολύ ωραία πρώτη ύλη.
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι δίνει πολύ ωραίο χρώμα σε όλα τα μείγματα επίσης την ιδιαίτερη γεύση του!!
    Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, σου εύχομαι καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη χρονια Μαχη μου!
    Φαινονται πολυ ωραία και τραγανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά Αριάδνη μου με υγεία και δημιουργικότητα!!
    Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου, πράγματι είναι ένα ωραίο σνακ πολύ νόστιμο και με τις δύο εκδοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Μάχη μου... το αγαπώ το καλαμποκάλευρο και πρέπει τα κριτσίνια σου να έγιναν πεντανόστιμα και με την προσθήκη παπαρουνόσπορου που επίσης λατρεύω!!!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου, είναι πράγματι ιδιαίτερο και πολύ αγαπητό το καλαμποκάλευρο και με ανάμειξη με το ολικής είναι διαφορετική γεύση αλλά πολύ καλή!!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάχη μου φαίνονται φανταστικά!! Το αγαπώ και εγώ πολύ το καλαμποκάλευρο!! Καλή εβδομάδα εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθηνά σε ευχαριστώ πολύ!!
    Τελικά τους έχω κολλήσει όλους στο σπίτι και δεν τα προλαβαίνω τα κριτσίνια με το καλαμποκάλευρο!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τέλεια συνταγή και μου άρεσε πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ το πως τα έκοψες. Τέλειο κόλπο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή δεν έχω υπομονή μερικές φορές να πλάθω μπισκότα,τα φτιάχνω συνέχεια με αυτόν τον τρόπο!
    Σε ευχαριστώ πολύ Ευαγγελία, καλό βράδυ σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είχα μια παρόμοια συνταγή με μικρές διαφορές στις αναλογίες των υλικών. Παρόλο που ήταν νόστιμα, έβγαιναν πολύ σκληρά. Έκανα λοιπόν τη δική σας συνταγή και έγιναν πεντανόστιμα, αφράτα μέσα και τραγανά απ' έξω. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly