Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Σοκολατένιο Κέικ με Αλεύρι Αμυγδάλου και Δαμάσκηνα με Λιγότερη Ζάχαρη και Βούτυρο

Ένα κέικ έμπνευση στιγμής για τα γενέθλια του αγαπημένου μου!!
Δεν ξέρω αν φταίει ο σκοπός για τον οποίο το έφτιαξα, αλλά πέτυχε!!
Πολύ ζουμερό, λαχταριστό και με λιγότερες θερμίδες!!
Κυρίως αμύγδαλα, καρύδια, κακάο και αυγά, δεν μου λείπουν ποτέ από την κουζίνα!!
Άρα τα σοκολατένια κέικ με παραλλαγές δεν τη γλυτώνουν!!

Ελάτε μαζί μου να το δούμε!!












Υλικά της συνταγής μας
Κέικ
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. καστανή ζάχαρη
14 δαμάσκηνα απύρηνα 130 γρ.
3-4 κ.σ. κονιάκ η ρούμι
150 γρ. γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά
7 κ.σ. κακάο σκούρο
110 γρ. αμύγδαλο με την φλούδα τριμμένο σαν αλεύρι
1/2 κούπα αλεύρι ολικής
2 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. βανίλια
1/2 κανέλα
1/4 τζίντζερ

Σάλτσα Σοκολάτας
100 γρ. κρέμα γάλακτος
120 κουβερτούρα
1 κ.σ. μέλι 
1 κ.σ. βούτυρο

Καραμελωμένα αμύγδαλα
1 χούφτα αμύγδαλα κομμένα στην μέση
1 χούφτα σταφίδες καστανή
2.κ.γλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. νερό
κακάο για πασπάλισμα



Εκτέλεση της συνταγής μας

Κέικ
  • Τρίβουμε στο multi το αμύγδαλο και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά, μετά τα ρίχνουμε με το κονιάκ στο multi και τα κάνουμε ένα πολτό.
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το αλεύρι ολικής, το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και το κακάο κοσκινισμένο.
  • Σε μία μπασίνα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός ή με ένα αβγοδάρτη να αφρατέψει.
  • Συνεχίζουμε και ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και ενσωματώνουμε στο μείγμα τη βανίλια, τον πολτό δαμάσκηνου και την κρέμα γάλακτος.
  • Τελειώνοντας, ρίχνουμε σταδιακά από το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γάλα, μέχρι να έχουμε την τελική ζύμη μας.
  • Ρίχνουμε τη ζύμη σε μία αντικολλητική ολόκληρη φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση, αφού την έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και βάλουμε μία λαδόκολλα στη βάση της.
  • Ψήνουμε στην 2η θέση του φούρνου από κάτω, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για τα πρώτα 35 λεπτά και στη συνέχεια για άλλα 10-15 λεπτά στους 160 βαθμούς.


Σάλτσα σοκολάτας
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Αποσύρουμε και ρίχνουμε την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το μέλι και το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μία βελούδινη σάλτσα.
  • Μόλις βγει το κέικ αμυγδάλου από τον φούρνο, το βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει για 10 λεπτά, το τρυπάμε με το πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε την σάλτσα σοκολάτας.


Καραμελωμένα αμύγδαλα
  • Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, βάζουμε την ζάχαρη με το νερό, το αφήνουμε να πάρει μία βράση και ρίχνουμε τα αμύγδαλα με τις σταφίδες. 
  • Ενσωματώνουμε και μόλις καραμελώσει λίγο το μείγμα τα ρίχνουμε σε μία λαδόκολλα να κρυώσουν εντελώς.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο γύρω-γύρω το στεφάνι του κέικ και στο υπόλοιπο με αμύγδαλα καραμελωμένα και σταφίδες!!





6 σχόλια:

  1. Υπέροχο και άκρως λαχταριστό το κέικ σου Μάχη μου!!! Μοναδικά νόστιμος ο συνδυασμός των υλικών.
    Καλό ΣΚ!!!
    Φιλιά και καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!
      Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου!!
      Καλή ξεκούραση!

      Διαγραφή
  2. Πω-πω...το γλασσάρισμα το έχει κάνει άκρως συναρπαστικό Μάχη μου.
    Από τα καλύτερα κέικς που έχω δει τον τελευταίο καιρό.
    Γειά στα χέρια σου και χρόνια πολλά και καλά στον "δώσαντα" την αφορμή για την λαχταριστή δημιουργία σου.
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου,αυτό το κέικ είναι πολύ νόστιμο με λιγότερα τα επιβαρυντικά υλικά για τα κιλά μας!
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαινεται υπέροχα ζουμερό!

    Καλό Σουκου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ !!
    Καλό Σ/Κ και σε σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly