Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Λαχανοντολμάδες με Μανιτάρια

Λαχανοντολμάδες με μανιτάρια αντί για κιμά, καρότο για την γλύκα και πολλά μυρωδικά, μας κάνουν ένα πιάτο τέλειο, γκουρμέ!!  Παρ' όλο τον μικρό κόπο του, σε ανταμείβει σε γεύση και αισθήσεις!! Ελάτε μαζί μου!!






Υλικά της συνταγής μας
1 κούπα ρύζι καρολίνα 
250-300 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1 κρεμμύδι μικρό ξερό ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό
1 κ.γλ. αλάτι
πιπέρι, τζίντζερ, πάπρικα και κύμινο από 1/4 κ.γλ.
1 κούπα ελαιόλαδο
1 -2 κ.γλ. κορν φλάουρ
1-2 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού
1 λάχανο βιολογικό 1500 γρ. περίπου




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Πλένουμε καλά ένα λάχανο βιολογικό 1,5 κιλό, κόβουμε την βάση του με ένα μαχαίρι αρκετά βαθιά σε σχήμα κώνου και την πετάμε.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μέχρι την μέση νερό να βράσει, βάζουμε το λάχανο 15 λεπτά από την μία μεριά και άλλα 15 λεπτά το γυρίζουμε και από την άλλη να μαλακώσουν τα φύλλα.
  • Βγάζουμε από την κατσαρόλα το λάχανο, το αφήνουμε να κρυώσει ή το κρυώνουμε κάτω από την βρύση για λίγα λεπτά και βγάζουμε ένα-ένα φύλλο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε ένα ταψάκι ή σουρωτήρι.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα καρότα.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, τον άνηθο και τον μαϊντανό, το αλάτι, τζίνζερ, πιπέρι και το κύμινο.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο, το αφήνουμε να πάρει μία βράση, προσθέτουμε 1/4 της κούπας λάδι και κατεβάζουμε από την φωτιά.

  • Αρχίζουμε να παίρνουμε κομμάτια λάχανου (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στην μέση πετώντας τα χοντρά κομμάτια), βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας, τυλίγουμε και συγχρόνως μαζεύουμε δεξιά-αριστερά τα κομμάτια μέσα στο τύλιγμα.



  • Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια σε σειρές μέσα σε μία κατσαρόλα πάνω σε κομμάτια λάχανου που μας έμειναν, καλύπτοντας όλη την βάση.
  • Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών για περισσότερη γεύση, μέχρι να καλύψει τα ντολμαδάκια μας, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την θερμοκρασία για να μην πιάσει το φαγητό, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω στους ντολμάδες για να μην μας διαλύσουν και αφήνουμε να βράσουν με κλειστή την κατσαρόλα για 40 λεπτά.
  • Στα 30 λεπτά βγάζουμε το πιάτο, βλέπουμε αν χρειάζεται λίγο ζωμό ακόμα και στα 40 λεπτά δοκιμάζουμε αν χρειάζεται ακόμα 5 λεπτά για το τελικό βράσιμο.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και βγάζουμε από την φωτιά.
  • Χύνουμε προσεκτικά τον ζωμό της κατσαρόλας σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτοντας λίγο ζωμό αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε 2 κούπες, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ, προσθέτουμε  λεμόνι όσο μας αρέσει, ξύσμα λεμονιού και σε χαμηλή θερμοκρασία το πήζουμε ελαφρά.
  • Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα (φυλάμε λίγο να ρίχνουμε σε κάθε πιάτο) ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρουμε!!!




8 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμοι οι λαχανοντολμάδες σου, Μάχη! Πολύ όμορφη φωτογραφική παρουσίαση με τις οδηγίες! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματικά πολύ γευστικό πιάτο!!
    Σε ευχαριστώ πολύ Χαρά, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι λαχταριστοι που φαίνονται;;;; Δε μπορεις να φας μονο ενα!
    Μου αρεσουν οι λαχανοντολμάδες και με μανιταρια δεν τους εχω γευτει ακομη!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!!
      Καλό Σαββατοκύριακο, ξεκούραστο και γλυκό!

      Διαγραφή
  4. Πράγματι γκουρμέ λαχανοντολμάδες ...πρέπει να έγιναν καταπληκτικοί!! Γεια στα χέρια σου Μάχη!
    Την καλημέρα μου!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή πρώτη ύλη και καλαισθησία μας κάνει ένα γκουρμέ πιάτο χωρίς πολλά έξοδα!!
      Σε ευχαριστώ πολύ Κική, να έχεις ένα καλό και γλυκό Σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  5. Mε μανιτάρια δεν εχω δοκιμάσει Μάχη
    Πολύ νόστιμοι λαχανοντολμάδες. Νόστιμο φαγακι

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά αξίζει να τα φτιάξεις!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly