Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πασχαλινά Κουλούρια-Τσουρεκάκια με Μαχλέπι (Λιγότερο Βούτυρο και Ζάχαρη)


Σήμερα θα φτιάξουμε κουλουράκια Πασχαλινά που θα έχουν άρωμα τσουρεκιού.
Ήθελα να έχω μία συνταγή που τα κουλούρια  εξωτερικά να είναι πολύ όμορφα και σε γεύση να έχουν μέσα μαχλέπι και να θυμίζουν τσουρέκι. Και το πέτυχα!!
Είναι σίγουρα με λιγότερες θερμίδες γιατί έχουν λιγότερο βούτυρο και ζάχαρη.
Σας εύχομαι Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη μεταξύ μας.
Ελάτε γρήγορα κοντά μου να τα φτιάξουμε!!






Υλικά της συνταγής μας (120 τμχ μετρίου μεγέθους)

1450-1500 γρ. αλεύρι γ.χρ.
3 κ.γλ. μπέικιν
325 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη καστανή
1/4 κ.γλ. αλάτι
1/4 κ.γλ. κανέλα
300 γρ. γάλα
8 αυγά μέτρια
2 κ.σ. κονιάκ η λικέρ πορτοκάλι
2 κ.γλ. βανίλια η μισό λοβό βανίλιας
1 εως 1 1/2 κ.γλ. μαχλέπι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια βιολογικά

Επικάλυψη
1 αυγό ,1 κ.γλ.ζάχαρη καστανή, και 2-3 κ.σ. γάλα




Εκτέλεση της συνταγής μας

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν.
  • Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 10-15 λεπτά σε δυνατή σκάλα μέχρι να ασπρίσει, συνεχίζουμε με τα αυγά ένα-ένα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, κανέλα, κονιάκ, βανίλια, μαχλέπι, ξύσμα.
  • Αρχίζουμε και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, λίγο γάλα μέχρι να τελειώσει το γάλα και μετά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.
  • Λαδώνουμε την ζύμη γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει από την λεκάνη και την αφήνουμε να ξεκουρασθεί για 30 λεπτά μέχρι να μαζέψουμε τον πάγκο μας.
  • Κατά το πλάσιμο θα χρειασθεί να λαδώσουμε λίγες φορές τα χέρια μας για να πλάθονται εύκολα.
  • Μέτρια κουλουράκια 25-30 γρ. τα πλάθουμε ότι σχήμα θέλουμε, στις φωτογραφίες σας δίνω μερικές ιδέες .
  • Χτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη και το γάλα και με ένα πινέλο περνάμε στην επιφάνεια τα κουλουράκια μας.
  • Τα ψήνουμε ανά δύο ταψιά στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 30 -35 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. 
  • Εξωτερικά κριτσανιστά και μέσα αφράτα.


Ένα διαφορετικό κουλούρι ,όχι πολύ γλυκό, η γεύση του θυμίζει τσουρέκι.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly