Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ντόνατς Φούρνου Αφράτα

Ένας χρόνος πέρασε από την πρώτη μου ανάρτηση στις 21/10/14.
Αρχικά, ξεκίνησα να γράφω τις συνταγές μου, για να μπορώ κάπου να τις έχω όλες συγκεντρωμένες και να μην τις ξεχνώ!!  Στη συνέχεια όμως, άρχισα να θέλω να τις εξελίσσω και να τις κάνω όλο και καλύτερες, αλλά και διαφορετικές!!

Άλλωστε αυτό δεν είναι το κοινό σημείο όλων εμάς; Να ψάχνουμε συνεχώς για κάτι καλύτερο και διαφορετικό, να δώσουμε στους δικούς μας με αγάπη!!
Με τη δική σας αγάπη, το blog maxistinkouzina, κλείνει ένα χρόνο παρουσίας.
Σας ευχαριστώ πολύ που αγκαλιάσατε αυτήν την προσπάθεια μου με το ενδιαφέρον σας, την περιήγηση σας στις συνταγές μου και τα σχόλια σας (που τα περιμένω με ανυπομονησία).
Ευελπιστώ να κρατήσω το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας αμείωτα!!
Έχω μάθει πάρα πολλά καινούργια πράγματα πάνω στη μαγειρική από την αγαπημένη μπλογκογειτονιά μου και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.
Είναι ένα συναίσθημα που δεν μεταφέρεται εύκολα στους άλλους που δεν το ζουν!!
Και επειδή πάντα τα πήγαινα καλύτερα με τις πράξεις και λιγότερο με τα λόγια (πιστεύω ότι το έχετε καταλάβει), ας έρθουμε στο γλυκό μας θέμα!!
Σήμερα θα σας κεράσω Ντόνατς φούρνου, αλλά αφράτα...... Όσο αντιφατικό και αν σας ακούγεται!
Γιατί σίγουρα τα αφράτα ντόνατς είναι συνδεδεμένα στενά  με την έννοια του τηγανητού!
Συνταγές ντόνατς υπάρχουν άπειρες και έχουν πολλά κοινά σημεία.
Μία συνταγή  όμως μου τράβηξε την προσοχή για τη διαφορετικότητα της στο πολύ ωραίο blog kouzinista! Mε την προσθήκη μίας κρέμας στη ζύμη, που δρα σαν βελτιωτικό της,  ονομαζόμενο tangzhong (μυστικό συστατικό)  και αποτελείται από 1 μέρος αλεύρι (που είναι περίπου το 5-7% της ολικής ποσότητας της συνταγής) και 5 μέρη νερού ή μισό-μισό με γάλα, μας δίνει πιο αφράτη και μαλακή ζύμη που λιώνει στο στόμα μας για περισσότερες μέρες!
Αυτό το μίγμα μπορούμε να το προσθέτουμε σε όλες τις ζύμες με μαγιά, γλυκές ή αλμυρές!!
Μην σας φοβίζει το καινούργιο αυτό συστατικό γιατί είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε!!
Ελάτε μαζί μου να το δούμε!
Α!! ξέχασα να σας πω, εγώ το απόλαυσα όλο αυτό σαν μικρό παιδί και βοηθός μου ήταν η αδελφή μου. Αυτή που είναι πάντα ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ στα αλμυρά και τα γλυκά της ζωής!!



Υλικά της συνταγής μας ( 26-28 τεμ.)
630 γρ. αλεύρι γ.χρ βιολογικό Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1 κούπα γάλα αδιάλυτο εβαπορέ χλιαρό 240 γρ. ή φρέσκο
120 γρ. ζάχαρη ψιλή καστανή
1/2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.γλ. μαγιά στιγμής
90 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο χλιαρό
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. βανίλια
200 γρ. tangzhong

Υλικά για τοTangzhong
100 γρ. γάλα
100 γρ. νερό
40 γρ. αλεύρι γ.χρ.

γλάσο σοκολάτας
150 γρ. λευκή κουβερτούρα
150 γρ. κουβερτούρα
20 γρ. βούτυρο
τρούφα χρωματιστή
τρούφα κουβερτούρας

Επικάλυψη ζάχαρης-κανέλας
1 κ.γλ. κανέλα 
100 γρ. ζάχαρη ψιλή καστανή

 


Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Ετοιμάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι το tangzhong ανακατεύοντας 100 γρ. νερό με 100 γρ. γάλα και 40 γρ. αλεύρι να διαλυθεί καλά χωρίς σβόλους.
  • Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά για να μην μας πιάσει στον πάτο και ανακατεύουμε καλά έως ότου πήξει και  κάνει φουσκάλες (σαν την κρέμα  μπεσαμέλ).
  •  Το βάζουμε σε ένα μπολ καθαρό και το αφήνουμε να κρυώσει με μία μεμβράνη κολλημένη πάνω στην επιφάνεια για να μην πιάσει πέτσα.
  • Συνεχίζουμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ ή σε μία λεκάνη το αλεύρι και στην μέση ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με την μαγιά διαλυμένη, τη ζάχαρη, το αλάτι , το βούτυρο λιωμένο χλιαρό, τα αυγά χτυπημένα, τη βανίλια και το tangzhong χλιαρό.
  • Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά για 15 λεπτά έως να αποκτήσει η ζύμη μας την σωστή υφή. 
  • Στην αρχή θα κολλάει αλλά δεν πρέπει να ρίξουμε άλλο αλεύρι γιατί τα ντόνατς δεν θα βγουν αφράτα.
  • Αφήνουμε σκεπασμένη με μία μεμβράνη και μία πετσέτα για 45 λεπτά και μόλις φουσκώσει η ζύμη μας την ξαναζυμώνουμε και την αφήνουμε πάλι για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
  • Την ξαναζυμώνουμε , την χωρίζουμε στη μέση και την βάζουμε πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί με ελάχιστο αλεύρι.
  • Την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος 1 εκατοστού και με ένα κουπατ η ποτήρι με διάμετρο 7 ή 7,5 εκ. κόβουμε σε στρογγυλά τη ζύμη και με ένα πώμα  2,5-3 εκατ. αφαιρούμε το κέντρο.
  • Με τα κομμάτια που μένουν ξαναζυμώνουμε και την ανοίγουμε πάλι. 
  • Τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ταψί , τα καλύπτουμε με μεμβράνη απαλά, τα αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά στους 190 βαθμούς.
  • Στο διάστημα του ψησίματος λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε Μπαιν Μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων για 40 δεύτερα. Την ανακατεύουμε καλά να λιώσει τελείως και όπως είναι χλιαρή η σοκολάτα προσθέτουμε 10 γρ. βούτυρο και ενσωματώνουμε.
  • Το ίδιο κάνουμε και με τη σοκολάτα κουβερτούρα.
  • Σε ένα πιάτο βαθύ ανακατεύουμε την ψιλή καστανή ή λευκή ζάχαρη με την κανέλα.
  • Αρχίζουμε  το γλασάρισμα των ντόνατς βουτώντας το μισό ντόνατς μέσα στην λευκή σοκολάτα ή στην κουβερτούρα.
  • Τα ακουμπάμε πάλι στο αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και πασπαλίζουμε με τρούφα πολύχρωμη ή κουβερτούρας γάλακτος.
  • Τέλος τα υπόλοιπα τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάμε στο πιάτο με την κανέλα-ζάχαρη (τα μισά ή ολόκληρα).
  • Είναι πολύ νόστιμα και αφράτα και την δεύτερη μέρα. Τρίτη δεν πρόλαβα!!




πηγή: kouzinista



10 σχόλια:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλά για το blog σου Μάχη.
    Σε καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί κι' εγώ με την ίδια συλλογιστική το ξεκίνησα και έτσι το προχωρώ μέχρι και τώρα...

    Το Tangzhong, δρα όπως το προζύμι στο ψωμί, γι' αυτό και δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα.

    Την επόμενη φορά που θα τα κάνεις, στείλε μήνυμα...να σου παραδώσω πακέτο μια "ψυχή" και σου υπόσχομαι ότι δεν θα αφήσει άλλον να αγγίξει :-))

    Καλό απόγευμα Κυριακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, να είμαστε καλά να μαγειρεύουμε ωραίες συνταγές!!
    Κατάλαβα το πακέτο θα μοιάζει με το δικό μου που δεν αφήνει τίποτα!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μάχη μου!!! Χρόνια πολλά στο μπλογκ σου εύχομαι!! Να σου πω την αμαρτία μου χρειάστηκε να το γκουκλάρω το tangzhong δεν το έχω ξανακούσει !! Αλλά και εγώ κατάλαβα ότι είναι σαν το προζύμι! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xρόνια πολλά Μάχη στο μπλογκ σου. Να το γεμίσεις με ωραίες συνταγές για πολλά πολλά χρόνια :)

    Ωραία τα ντονατσ και μου αρέσει που τα ψηνεις στο φούρνο.
    Το tangzhong δεν το ήξερα, αλλά άμα κάνει τοσο καλή δουλειά λέω να το μάθω ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά στο blog σου Μάχη !!!
    Πολύ ωραία η ιδέα να ψήσεις τα donuts στο φούρνο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!!
    Τα τηγανητά τα αποφεύγω, γιαυτό και τα ντόνατς ακολούθησαν και αυτά τον φούρνο!!
    Καλό σας βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω τι λες τωρα... λαχταριστα!
    Χρονια πολλά και γλυκά :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά για το μπλογκοσπιτάκι σου Μάχη μου... να είσαι καλά και να μας δίνεις πάντα υπέροχες συνταγές!!!
    Ουάου... για το μυστικό συστατικό αλλά και για τα υπέροχα ντόνατς που είμαι σίγουρη ότι έγιναν ανάρπαστα!!!! Φαίνονται τόσο λαχταριστά!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Εγιναν ανάρπαστα, πάμε για άλλα!!
    Πολλά φιλιά καλή ξεκούραση για αύριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly