Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σάμαλι Με Άρωμα Μαστίχας

Αυτή τη συνταγή την ετοιμάζω πάρα πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι που την βρήκα.  Αυτό που θυμάμαι είναι ότι συνεχώς κάτι προσθέτω ή αφαιρώ όπως κάνω με τις περισσότερες συνταγές, για να γίνει  πιο νόστιμη!!!



Υλικά της συνταγής μας
2 γιαούρτια 500 γρ.
500 γρ σιμιγδάλι χοντρό ή 250 χοντρό και 250 ψιλό
1 ποτήρι μεγάλο νερό
ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού(σύνολο 1κ. γλ.)
250 γρ .ζάχαρη
1 κ. γλ. μπέικιν
1 κ. γλ. σόδα
1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη (χτυπημένη με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη)
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κούπα αμύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια πριν το ψήσιμο (προαιρετικό)

Σιρόπι
3 1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
2 φλούδες λεμονιού
2 κ.σ. χυμό λεμόνι



Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι (και με ανάμειξη των 2 ειδών, χοντρό και ψιλό το ίδιο μου βγαίνει) με το μπέικιν, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη μαστίχα και το νερό  με τη σόδα πάνω στο γιαούρτι (αφρίζει η σόδα) και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε για 30 λεπτά το μίγμα, να φουσκώσει το σιμιγδάλι, και μετά το ρίχνουμε σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο 25Χ20 περίπου, εδώ αν θέλουμε ρίχνουμε το αμύγδαλο φιλέ, και ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 45-55 λεπτά, και πάντα ελέγχουμε το γλυκό μας στα 45 λεπτά με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρό  και έχει πάρει βαθύ χρώμα είναι έτοιμο.
  • Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο το ζεστό γλυκό μας.
  • Βράζουμε το σιρόπι μας 5-6 λεπτά.
  • Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και όταν κρυώσει ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι.
  • Το σερβίρουμε χλιαρό αλλά και παγωμένο στην συντήρηση με παγωτό μαστίχα.


Καλή επιτυχία!!!


11 σχόλια:

  1. γραφεις πολυ σωστα εσυ στον τιτλο σου σαμαλι και γω διαβαζω σαλαμι....αμαν λεω τιιιιιιι γινεται εδωωωω???αχαχα!!!
    Πεντανοστιμο το σαμαλι και το αρωματακι της μαστιχας του παει τοσο πολυ!!!!
    φιλια μαχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον δεν είχες φάει ακόμα, τον ίδιο αναγραμματισμό κάνω και εγώ αν δεν έχω φάει!!
    Είναι μια πετυχημένη και εύκολη λύση στο λεπτό αυτό το γλυκάκι!! Φιλάκια κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σάμαλι μου φέρνει στον νου αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, είναι από τα λατρεμένα μου γλυκάκια!
    Το έφτιαξες και το αρωμάτισες σούπερ!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, και εγώ το αγαπώ πολύ αυτό το γλυκό γιατί είναι απο τα πρώτα
      που άρχισα να μαγειρεύω στα δεκαοχτώ μου!!
      Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημένο γλυκό και το έκανες πραγματικά υπέροχο!!!! Η μαστίχα του έδωσε μια έξτρα νότα αρώματος και γεύσης!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ,και σε μένα αρέσει πολύ αυτό το γλυκάκι και το φτιάχνω τακτικά!!
      Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
    2. Στο σιροπι μπορουμε να βαλου ε και γλυκοζη για να γινει μαστιχωτο?


      Διαγραφή
  5. Na sas rvthsv? 2 γιαούρτια σε σύνολο 500γρ? ή 1 κιλό?Σας ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαούρτια εννοώ 2 κεσεδάκια των 225 γραμμαρίων φαγε,κλπ. η των 250 γρ.τα πιο κλασσικά γιαούρτια π.χ βοιλης( αυτά με την πέτσα).Αλλά και χύμα να πάρεις ακόμα καλύτερα, στο σύνολο 500 γρ.Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Μπορω να βαλω και γλυκοζη στο σιροπι? Για να γινει μαστιχωτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν χρησιμοποιώ γλυκόζη και δεν το γνωρίζω.
    Πάντως σε ευχαριστώ και σου λέω να το φτιάξεις χωρίς γλυκόζη και αν θες πρόσθεσε 2 κ.σ. μέλι αφού έχει βράσει το σιρόπι,ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις στο γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly