Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Κοτόπουλο Ψητό με Κινόα

 Ένα καθημερινό φαγητό είναι το κοτόπουλο ψητό αλλά συνδυασμένο όχι με πατάτες ή ρύζι αλλά με κινόα. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί αυτό το καταπληκτικό δημητριακό!





Info: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και προσφέρουν αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι μία από τα λίγες φυτικές τροφές που θεωρείται ότι είναι "πλήρης πρωτεΐνη" και έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.


Υλικά της συνταγής μας
1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μέτριο 1250-1500 gr. κομμένο σε 8 κομμάτια χωρίς πέτσα
μαρινάδα για το κοτόπουλο
2 κ. σ. μουστάρδα
4-5 κ.σ. λάδι
ρίγανη
1/2 κ.γλ. τζίντζερ σκόνη
1/3 κ.γλ. κουρκουμάς
4 κ.σ. κατίκι Δομοκού
αλάτι, πιπέρι

1 κούπα κινόα
2 κούπες νερό ή ζωμό κοτόπουλου
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 καρότα τριμμένα
1 κολοκύθι τριμμένο
3 κρεμμύδια φρέσκα
ξύσμα λεμονιού
αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το κατίκι , το λάδι και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  • Πλένουμε προσεκτικά το κοτόπουλο, (το βάζουμε μέσα σε μία σακούλα τροφίμων, ρίχνουμε νερό με μικρή ένταση να μην πιτσιλάει και φορώντας πάντα γάντια το πλένουμε) και το τοποθετούμε στο μπολ με την μαρινάδα.
  • Ανακατεύουμε καλά, βάζουμε μία μεμβράνη πάνω και αφήνουμε για 15 λεπτά στον πάγκο μας.
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο πάνω σε λαδόκολλα στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 90 λεπτά σε αερόθερμο, γυρίζοντας το κοτόπουλο στα 45 λεπτά. 
  •  Ξεπλένουμε πολύ καλά την κινόα αρκετές φορές (γιατί αν αμελήσουμε αυτό το στάδιο θα πικρίζει όταν βράσει).
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα τριμμένα και κομμένα λαχανικά και την κινόα.
  •  Προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό, λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
  • Μόλις βράσει, απομακρύνουμε από την εστία θέρμανσης, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 5-10 λεπτά και μετά είναι έτοιμη να σερβιρισθεί με το κοτόπουλο. Καλή μας απόλαυση!!






1 σχόλιο:

Print friendly