Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Μπισκότα με Δαμάσκηνο και Πορτοκάλι Χωρίς Ζάχαρη

 Αυτόν το Σεπτέμβρη και κάθε Σεπτέμβρη, που όλοι αρχίζουμε διατροφή αλλά δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τελείως τα γλυκά, εγώ ήθελα να φτιάξω ένα μπισκότο χωρίς ζάχαρη!!
Αντικατέστησα την ζάχαρη μόνο με πολτό φρούτων αρχικά, χωρίς άλλη γλυκαντική ουσία όπως το μέλι, έβαλα και τα άλλα αγαπημένα μου υλικά, αλεύρι ολικής, κάποιον ξηρό καρπό και βγήκαν πολύ νόστιμα, απλά τα συνοδεύαμε πάντα με λίγο μέλι.
Γι’ αυτό στο τέλος πρόσθεσα μέσα στη ζύμη  μέλι, τα βούτηξα σε
γκανάζ σοκολάτας με χυμό πορτοκαλιού, έμπνευση της στιγμής και έγιναν από τα πιο ωραία μπισκότα που έχω φτιάξει .
Τρεις μήνες από τότε τα φτιάχνω συχνά και αρέσουν και στους πιο απαιτητικούς που δεν τρώνε παρά μόνο γεμιστά μπισκότα.
Ελάτε γρήγορα μαζί μου να τα δούμε!!







 Υλικά της συνταγής μας (30 τεμ.)
100 θερμιδες/ ανα τεμ. χωρίς την γκανάζ
100 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
60 γρ. λάδι καρύδας
2 κ.σ. καρύδα τριμμένη (προαιρετικό)
145 γρ. αλεύρι γ.χρ.
145 γρ. αλεύρι ολικής
1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
70 γρ. αμύγδαλα με την φλούδα τριμμένα σαν αλεύρι στο multi
110 γρ. δαμάσκηνα απύρηνα στο μπλέντερ για πολτό
30 γρ. σταφίδες μαύρες στο μπλέντερ για πολτό
1 πορτοκάλι μέτριο βιολογικό χωρίς φλούδα για πολτό στο multi
2 κ. σ. γεμάτη μέλι
1 κ.σ. χαρουπόσκονη (6-7 γρ.) ή κακάο
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Γκανάζ σοκολάτας με χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. κουβερτούρα 52%
χυμός 1 πορτοκαλιού περίπου 80γρ.
1 κ.γλ. λάδι καρύδας η βούτυρο
1 κ.γλ. μέλι





Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε ένα multi τρίβουμε τα αμύγδαλα με την φλούδα τους σαν αλεύρι.
  • Τρίβουμε το ξύσμα από ένα μέτριο βιολογικό πορτοκάλι.
  • Σε ένα μπλέντερ ή στο multi λιώνουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το μέλι και ένα πορτοκάλι (χωρίς  πορτοκαλί και άσπρη φλούδα και κουκούτσια).
  • Σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνουμε για λίγο το λάδι καρύδας που τώρα τον χειμώνα είναι παγωμένο.
  • Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον πολτό (από τα δαμάσκηνα, μέλι, σταφίδες, πορτοκάλι) προσθέτουμε το ξύσμα, τα λάδια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σε ένα μπολ έχουμε τα δύο αλεύρια, το μπέικιν, τη σόδα, την καρύδα, το τριμμένο αμύγδαλο, την κανέλα, το αλάτι και το χαρουπάλευρο.
  • Στη λεκάνη με τον πολτό αρχίζουμε να προσθέτουμε τα αλεύρια και να ζυμώνουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που το ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε ένα φύλλο μέτριο σε πάχος 5-6 χιλιοστών. 
  • Αν θέλετε πασπαλίζετε εδώ με λίγη ζάχαρη καστανή αν δεν βάλετε μέλι στην ζύμη.
  • Με διάφορα σχέδια, τετράγωνα, στρογγυλά ή ότι άλλο θέλουμε, κόβουμε τα μπισκότα μας, τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 165-170 βαθμούς αερόθερμο.
  • Όταν τα βγάζουμε είναι μαλακά αλλά σε λίγο χρόνο σκληραίνουν αρκετά, γι’ αυτό μην τα ψήσετε περισσότερο γιατί θα καούν. (Έτσι σκέτα τα φάγαμε για αρκετές φορές,αλλά  στο τέλος σκέφτηκα να τα βουτήξω σε λιωμένη κουβερτούρα μαζί με χυμό πορτοκαλιού και είναι πάρα πολύ ωραία)
  • Λιώνουμε σε ένα μικρό σκεύος σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια μαζί με το βούτυρο (ή σε μπαιν μαρί αν φοβάστε ότι θα την κάψετε), μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και ομογενοποιώ το μίγμα. (Αυτή η πρόσμιξη του χυμού πορτοκαλιού ή μανταρινιού με την λιωμένη σοκολάτα είναι μια ανακάλυψη για μένα και πολύ ευχάριστη έκπληξη μαζί, γιατί χωρίς να χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος έχουμε μία τέλεια γκανάζ με φοβερό άρωμα από το πορτοκάλι)
  • Βουτάμε το μισό μπισκότο στην γκανάζ και τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.
  • Σε ένα μικρό μπρίκι έλιωσα 20-30 γρ. λευκή σοκολάτα με λίγο χυμό πορτοκαλιού περίπου 20 γρ. και με ένα πιρούνι έκανα γραμμές πάνω στα μπισκότα!!
  • Ψήσιμο 20 λεπτά στους 165 βαθμ. αερόθερμο για μαλακά μπισκότα ή 23-25 λεπτά για λιγότερα μαλακά μπισκότα (και οι δύο εκδοχές είναι τέλειες)!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly