Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μηλόπιτα Με Αλεύρι Ολικής Και Ταχίνι

Η προσθήκη του μήλου στα γλυκά μας κατά τη διάρκεια του Χειμώνα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της  γλυκομανίας μας!! 
Μήλο στο κέικ, στρούντελ με μήλο, μηλόπιτα, τάρτα μήλου!!
Αυτή τη φορά ήθελα μία μηλόπιτα με δικό μου φύλλο, με όσο μπορώ λιγότερη ζάχαρη και βούτυρο αλλά πολύ γλυκιά που να σου μένει αξέχαστη.
Νομίζω ότι τα κατάφερα βάζοντας μέλι, χουρμάδες, σταφίδες και σοκολάτα, στη γέμιση και στη ζύμη ταχίνι (χωρίς την προσθήκη βουτύρου).
Το αποτέλεσμα  νομίζω ότι με αποζημίωσε, σε γεύση και σε εικόνα !!!
Ελάτε μαζί μου!!



Υλικά της συνταγής μας

Για τη ζύμη
(1 σκεύος 20 εκατ. και 6 μικρά ταρτάκια)
ή μία φόρμα κέικ με αποσπώμενο πάτο 26 εκατ.)
160 γρ. σταρένιο αλεύρι 
140 γρ. αλεύρι ολικής (1 κούπα)
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπα ταχίνι ολικής η απλό
1/3 κούπας νερό
1 κ.γλ. μέλι
2 κ.σ. γιαούρτι
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι η 1/2 κούπα χυμό από 1/2 κυδώνι βρασμένο

Για τη γέμιση
4-5 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στον χοντρό τρίφτη (4 κούπες)
3/4 κούπας χουρμάδες ψιλοκομμένους μαζί 1/4 κ. σταφίδες
65 γρ καρύδια χοντροκομμένα με μαχαίρι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4-5 κ.γλ. φρυγανιά τριμμένη σαν αλεύρι
4 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. κανέλα
50 γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη η καστανή
60 γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη(προαιρετικό)


Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία κούπα ανακατεύουμε το ταχίνι με το νερό να ομογενοποιηθεί.
  • Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και στη μέση προσθέτουμε το μέλι, το μείγμα ταχινιού με νερό, το γιαούρτι και το χυμό πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε καλά να έχουμε μία μαλακή ζύμη (αν χρειασθεί ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι).


  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα μήλα μας σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι να μη μαυρίσουν.
  • Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και με τις σταφίδες ρίχνουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή του βρασμένου κυδωνιού (είχα κρατήσει τον χυμό που έβρασα τα κυδώνια μου για κυδωνόπαστο και το συντήρησα σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο) και αφήνουμε να μαλακώσουν.
  • Προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, κόβουμε με ένα μαχαίρι χοντρά τα καρύδια, την κουβερτούρα, τρίβουμε 3-4 μικρές φρυγανιές στο multi και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα τριμμένα μήλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
  • Κρυώνουμε το μείγμα και προσθέτουμε την κανέλα, τα καρύδια, την φρυγανιά να πιει τα υγρά που έχει και τη σοκολάτα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη μας ανάμεσα σε 2 αντικολλητικά χαρτιά σε φύλλο λεπτό 2 εκατοστών περίπου, κόβουμε πρώτα ένα στρογγυλό 23 εκατοστών για τη βάση και τα τοιχώματα (της ταρτιέρας 20 εκατ.), μετά ένα στρογγυλό 20 εκατοστών για την επιφάνεια της μηλόπιτας και στην υπόλοιπη ζύμη, κόβουμε 6 ταρτάκια ατομικά για τη βάση.
  • Βουτυρώνουμε καλά τις φόρμες μας και βάζουμε πρώτα όλες τις βάσεις, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 170 βαθμούς.
  • Στρώνουμε πάνω στη μεγάλη μηλόπιτα και τα μικρά ταρτάκια, τη γέμιση.


  • Πάνω στη μεγάλη, βάζουμε τη ζύμη των 20 εκατοστών και τρυπάμε πάλι με ένα πιρούνι και στα μικρά, με ότι ζύμη έχει μείνει, κάνουμε κορδόνια και διακοσμούμε.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς 35-40 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα, επειδή κάθε κουζίνα είναι διαφορετική 5-10 λεπτά πριν να τις ελέγξετε μήπως έχουν γίνει!
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα!!














5 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Μάχη!
    Ωραιότατη η μηλόπιτά σου! Το ταχίνι και οι χουρμάδες της χαρίζουν μιαν άλλη νότα που την απογειώνει και την κάνει ιδιαίτερη!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω με την Κική και θα πω ότι οι χουρμάδες και το ταχίνι σίγουρα κάνουν την μηλοπιτά σου πολύ ιδιαίτερη!! Εγώ θα πω και με μπόλικη άχνη από πάνω ;) Καλή εβδομάδα εύχομαι Μάχη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ!!
    Οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι και η αναζήτηση μας για την τέλεια συνεχής!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly