Ένα όμορφο
απόγευμα του Φθινοπώρου μας, θέλοντας κάτι γλυκό αλλά να μην έχει ζάχαρη,
άρχισα να αραδιάζω υλικά στον πάγκο μου, αγαπημένα και ''στοχευμένα'' από μένα
τις τελευταίες ημέρες.
Βιολογικές
σταφίδες (ξανθές και μαύρες), cranberries χωρίς ζάχαρη, αλεύρι ολικής μαλακό
για κέικ, χαρουπόσκονη (που εδώ και δύο μήνες, το έπινα σαν κακάο κάθε
απόγευμα, κόντευα να το τελειώσω και γλυκό δεν είχα κάνει) και φρέσκο πετιμέζι.
Ελάτε μαζί
να φτιάξουμε τα πιο υγιεινά σταφιδοκεκάκια που έκανα, πολύ ωφέλιμα για τα
παιδιά μας, για εμάς και όλους αυτούς που αγαπάμε που δεν είναι και λίγοι!!
Υλικά της συνταγής μας (18 μικρά τεμ. ή 6 μεγ. κ 6 μικρά)
1 κούπα
ελαιόλαδο
3
κούπες αλεύρι ολικής μαλακό για κέικ( 420-450 γρ.) και 1 κ.σ. επιπλέον για τις σταφίδες, κ cranberries
2 κ.γλ. γεμάτες χαρουπόσκονη
1 κ.γλ.
μπέικιν
1 κ.γλ.
σόδα
1 κούπα
χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κούπα γάλα
1 κούπα γάλα
ξύσμα 1
πορτοκαλιού
1 κούπα
πετιμέζι
1/2 κούπα
σταφίδες ξανθές και μαύρες
1/2 κούπα cranberries
1/2 κούπα cranberries
2-3
κ.σ. λικέρ πορτοκάλι η κανέλας
1 κ.γλ.
κανέλα κευλάνης
1 πρέζα
γαρύφαλλο
Σιρόπι (προαιρετικό)
3
κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
3 κ.σ.κρέμα γάλακτος
3 κ.σ.κρέμα γάλακτος
1 πρέζα
κανέλα
Εκτέλεση της συνταγής μας
- Μέσα στην κούπα που έχουμε τις σταφίδες και τα cranberries, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. λικέρ, ανακατεύουμε 2-3 φορές και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσουν και να πάρουν το άρωμα από το ποτό.
- Σε μία μπασίνα (μεταλλική λεκάνη), βάζουμε το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και το χτυπάμε ελαφρά να ενωθεί, συνεχίζουμε με την πορτοκαλάδα που έχουμε διαλύσει μέσα τη σόδα, τα μπαχαρικά μας κανέλα και γαρύφαλλο, στραγγίζουμε το ποτό από τις σταφίδες και το ρίχνουμε και αυτό στο μίγμα μας.
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε την χαρουπόσκονη (που είναι σαν κακάο αλλά λίγο γλυκό), τις σταφίδες με τα cranberries αφού τα έχουμε αλευρώσει μέσα στην κούπα με μια κουταλιά αλεύρι ολικής και το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν.
- Αδειάζουμε σε μικρά φορμάκια και τα γεμίζουμε κατά τα 3/4, τα ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Ελέγχουμε πάντα 5 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου ψησίματος με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει στεγνή.
- Με 3 κ.σούπας μέλι και 2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος και μία πρέζα κανέλα σε ένα μπρίκι, αφήνουμε να ζεσταθεί και να ρευστοποιηθεί το μέλι περιχύνουμε τα κεκάκια μας αν θέλουμε για πιο ζουμερό αποτέλεσμα!!!!
Εχει 2 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
Δεν έχει οξαλικό οξύ που εμποδίζει τον οργανισμό μας να κάνει χρήση ασβεστίου και ψευδαργύρου.
Εχει πλήθος βιταμινών, Α, Β, Β2, Β3, D, μέταλλα και ιχνοστηχεία.
Καλησπέρα Μάχη! Καταπληκτικά τα κεκάκια, πανέμορφα και πρέπει να έγιναν πολύ νόστιμα εκτός από υγιεινά! Το χαρουποκακάο μου αρέσει κι εμένα πολύ!! Και μ' αυτό το σιρόπι γίνονται λιχουδιές τα κεκάκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σε ευχαριστώ πολύ Κική, πραγματικά το χαρουποκακάο είναι ιδιαίτερο σε γεύση, αλλά αν σου αρέσει φτιάχνεις πολύ ωραία γλυκάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Καλημέρα Μάχη!! Πολύ υγιεινά τα κεκάκια σου!! Φαίνονται τόσο σοκολατένια!! Δεν έχω δοκιμάσει το χαρουποκακάο, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει να δοκιμάζω παλιά αλλά καινούργια για εμάς υλικά, πολύτιμα για την διατροφή μας.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Αθηνά, καλό βράδυ!
Μάχη, η συνταγή είναι υπέροχη, εντελώς του γούστου μου! Θα την φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή. Τα cranberries τα χρησιμοποιείς για αντίθεση στη γέυση ;;; Έξυπνη ιδέα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Αρη, η αρχική μου δοκιμή ήταν εξ ολοκλήρου με σταφίδες, την δεύτερη φορά όμως ήθελα αυτή την αντίθεση του πολύ γλυκού της σταφίδας, με την γλυκόξινη γεύση των αγαπημένων μου cranberries επειδή είναι χωρίς ζάχαρη!!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!!
OOOOO Πολύ καλή ιδέα φιλενάδα! χαρουπόσκονη δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου... καλή ευκαιρία να τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Η χαρουπόσκονη έχει πλήθος βιταμινών και είναι κρίμα να τις χάνουμε, γιαυτό πρέπει να την δοκιμάσουμε και να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά Πέλα!