Ένα φαγητό που χαρακτηρίζει την
ελληνική κουζίνα μας!!!
Φαντάζει όμως πολύ δύσκολο στους περισσότερους
από εμάς.
Ελάτε να το φτιάξουμε μαζί εύκολα και
γρήγορα αφού δούμε λίγο την ιστορία του!
Ο Μουσακάς σαν ονομασία
παρασκευής πρώτα ξεκίνησε στη Ρουμανία, σαν ένα φαγητό ταψιού με
διάφορα ανάμικτα λαχανικά.
Μετά πρόσθεσαν στην επιφάνεια φέτες
ντομάτας και πήρε το όνομα Μουσακάς.
Τότε οι Ρουμάνοι μάγειρες αποφάσισαν να
πάνε ένα βήμα παραπέρα τη συνταγή και πρόσθεσαν σε αυτό το φαγητό από λαχανικά
φούρνου, μια στρώση από μαγειρευτό ψιλοκομμένο κοκκινιστό
κρέας.
Γύρω στο 1722 ήταν που οι
Γάλλοι σέφ άρχισαν να μαζεύουν συνταγές από διάφορες χώρες, να τις μετατρέπουν
και να τις καταγράφουν επίσημα. Έτσι έπιασαν τον Ρουμάνικο
Μουσακά, τακτοποίησαν όλα τα υλικά στην σειρά σε στρώσεις και από
πάνω έβαλαν την λατρεμένη τους μπεσαμέλ.
Από εκεί ο Μουσακάς έφυγε και την
συνταγή του υιοθέτησαν οι Χώρες της Άπω
Ανατολής και περισσότερο η Τουρκία. Κάπου εκεί στην
τουρκοκρατία, που οι σχέσεις των δυο λαών ήταν αναγκαστικά στενότατες, ο
Μουσακάς έγινε Ελληνική παραδοσιακή συνταγή!
Υλικά της συνταγής μας
Μπεσαμέλ
1250 γάλα
140 γρ. κoρν φλάουρ
2 αυγά
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 1/2 κούπα τριμμένο τυρί, ρεγγάτο ή κεφαλογραβιέρα
Λαχανικά
4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες στρογγυλές 1300 γρ. περίπου σε
ροδέλες
4 κολοκύθια στρογγυλά (για γεμιστά) 1300 γρ. σε ροδέλες
3 πατάτες μεγάλες σε ροδέλες
Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς
700 γρ. τριμμένη ντομάτα
1 κ.γλ.ζαχαρη καστανή η 2.κ.σ. πετιμέζι
1 κ.γλ.ζαχαρη καστανή η 2.κ.σ. πετιμέζι
1 μεγάλο βιολογικό καρότο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας μαϊντανό
1/2 κούπα λευκό κρασί
1/2 κούπα λάδι
Εκτέλεση της συνταγής
μας
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Ο ΚΙΜΑΣ
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λίγο λάδι με τα λαχανικά μας, καρότο, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμύδι να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε και τον κιμά.
- Τον σοτάρουμε καλά για 5-10 λεπτά να ασπρίσει, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι να τον διαλύσουμε καλά.
- Σβήνουμε με 1/2 κούπας λευκό κρασί, αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμισθεί, προσθέτουμε την ντομάτα, το πετιμέζι και τον μαϊντανό με 1 κούπα ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγο πάπρικα γλυκιά και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει για 30 λεπτά, ρίχνουμε 1/3 της κούπας ελαιόλαδο και βγάζουμε από την φωτιά.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ: ΨΗΣΙΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
- Σε τρεις λεκανίτσες βάζουμε τα τρία λαχανικά μας ξεχωριστά κομμένα σε ροδέλες, τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο ρίγανη.
- Βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο τετράγωνο ταψί (μικρότερο από της κουζίνας), τις πατάτες πολύ καλά λαδωμένες τη μία δίπλα στην άλλη (χωρίς κενά) στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά να ψηθούν.
- Αμέσως στα 30 λεπτά, στο ίδιο ταψί, βάζουμε από πάνω τα κολοκύθια πολύ καλά λαδωμένα και στραγγισμένα από τα υγρά τους να ψηθούν για 30 λεπτά.
- Πάνω από τα κολοκύθια μετά τα 30 λεπτά βάζουμε τις μελιτζάνες στραγγισμένες και καλά λαδωμένες να ψηθούν για 30 λεπτά.
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ: Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κούπα γάλα με το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί καλά.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να κάψει καλά και λίγο πριν βράσει, προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλαουρ, ανακατεύουμε με ένα αβγοδάρτη καλά και κυκλικά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, έχουμε χτυπήσει καλά τα αυγά σε ένα πιάτο , προσθέτουμε λίγο από την μπεσαμέλ να πάρουν τη θερμοκρασία τα αυγά και αυτό το μίγμα το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε 3/4 κούπας τριμμένο τυρί, κεφαλογραβιέρα ή ρεγγάτο, το βούτυρο, μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι λευκό και μία πρέζα αλάτι.
- Βάζουμε μία μεμβράνη πάνω από την κρέμα για να μην μας πιάσει κρούστα και πάμε να ολοκληρώσουμε το φαγητό μας.
- Μόλις περάσουν και τα 30 λεπτά ψησίματος της μελιτζάνας του τελευταίου στρώματος των λαχανικών μας, βγάζουμε το ταψί στον πάγκο και ρίχνουμε πάνω στις μελιτζάνες τον κιμά, τον στρώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε με την μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-55 λεπτά έως ότου πιάσει μια όμορφη κρούστα ο μουσακάς μας. (Εγώ επειδή βιαζόμουν τον έσβησα στα 45 λεπτά, ήταν τέλειος βρασμένος αλλά ήθελε 5 λεπτά ακόμα!!)
Πληροφορίες από το magires.blogspot.gr
Κλασικό ελληνικό φαγάκι!! Εμείς το τρώμε μόνο με μελιτζάνες και ψητές όπως τις έκανες και εσύ !!! Καλή εβδομάδα εύχομαι Μάχη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω διαπιστώσει ότι η πατάτα και το κολοκύθι δίνουν την γλύκα που λείπει από την μελιτζάνα,γιαυτό τα χρησιμοποιώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Αθηνά μου!!
Μούρλια!!!!!!!! Λατρεμενος μουσακάς είτε ο κλασσικός είτε παραλλαγμενος ευγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Φιλιά
Σε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Τι υπέροχο πιάτο κι αυτή η εκπληκτική εκδοχή σου, με τα λαχανικά έτοιμα στοιβαγμένα, πολύ μου άρεσε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές τις μέρες έχω πάρει 2 φορές μελιτζάνες με σκοπό να φτιάξω μουσακά και τις δυο φορές έγιναν κάτι άλλο από το χάλι που είχαν αυτές που αγόρασα.
Φέτος δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη από τα περισσότερα λαχανικά που βρίσκω, ειδικά από τις μελιτζάνες...:(
Καλό βράδυ Μάχη μου!
Ζ.
Ο μουσακάς είναι πολύ αγαπημένο φαγητό αλλά λίγο βαρύ για εμένα όταν τα λαχανικά είναι τηγανητά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτήν την εύκολη εκδοχή είναι απόλαυση να κάνεις μουσακά.
Οσον αφορά τα λαχανικά, οι μελιτζάνες είναι από αυτές που φύτεψα και μάλιστα 1-2 φορές μου έμειναν χωρίς να τις μαγειρέψει κανείς.Το ίδιο ισχύει και για τις πιπεριές, για ντομάτες απευθύνομαι σε 2-3 παραγωγούς που γνωρίζω στο αλεποχώρι που μένω το καλοκαίρι, που η ντομάτα τους είναι τέλεια, ακόμα και σήμερα αγόρασα από τις τελευταίες μικρές γλυκές ντομάτες!
Καλή σου νύχτα Ζαμπία μου!
Καλημέρα Μάχη!πολύ ωραίος ο μουσακάς ,και η μπεσαμέλ ομως...!! Μούρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η ιδέα να μπουν λαχανικά, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πάντως υπερ - λαχταριστό :-)
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨητα σαφως πιο ελαφριά για το στομάχι ;)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ψητά και στο ίδιο σκεύος, είναι πανεύκολο για όλους μας να το γευτούμε!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Λατρεμένος ο μουσακάκς σου Μάχη και βέβαια κι εγώ με ψητά λαχανικά τον κάνω. Φρέσκα κρεμμυδάκια δεν έχω δοκιμάσει στον κιμά αλλά θα δοκιμάσω!! Εγώ βάζω ξερό κρεμμύδι!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Το καρότο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ακόμα και το πράσο δίνουν ωραία γεύση στον κιμά γενικότερα.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Κική, καλή σου μέρα!