Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Bagels Ψωμάκια με Προσθήκη Αλεύρι Ολικής

Τα νόστιμα ψωμάκια που βράζονται για λίγο προτού ψηθούν στον φούρνο!!
Αυτό τα κάνει μαστιχωτά, ξεροψημένα από έξω και μαλακά μέσα!!!
Καταγωγή τους η Ευρώπη. Διαδεδομένα πολύ στην Αμερική (κυρίως στη Ν.Υόρκη) τρώγονται δια μανίας, αλειμμένα με βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί ,καπνιστό σολωμό, προσούτο,  και όπως αλλιώς μπορεί να φαντασθεί ο καθένας μας.
Ελάτε να τα φτιάξουμε μαζί και να δούμε την διαφορετικότητά τους που τους δίνει το γρήγορο βάπτισμα τους στο βραστό νερό. Καλή μας επιτυχία!!!



Yλικά της συνταγής μας (για 17-18 τεμ. των 60 γρ.)
500 γρ. αλεύρι σκληρό
180 γρ. αλεύρι ολικής(προαιρετικό)
1 1/2- 2 κούπες ζεστό νερό
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
9 γρ. ξηρή μαγιά
2-3 κ.σ. λάδι
1 αυγό για επικάλυψη 
σουσάμι, μαυροκούκι, ηλιόσπορους, γλυκάνισο κλπ




Εκτέλεση της συνταγής μας
  • Σε μία κούπα βάζω τη μαγιά με χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει.

  • Σε μία λεκάνη βάζουμε κοσκινισμένα τα 2 είδη αλευριού, το αλάτι , το λάδι, τη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό σιγά- σιγά για να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
  • Αν δεν θέλουμε το ολικής, το αντικαθιστούμε με λευκό, αλλά είναι μία πολύ υγιεινή επιλογή που θα δούμε σε κάποια άλλη στιγμή τις ωφέλειες του.

  • Αφήνουμε  τη ζύμη  περασμένη με λίγο λάδι, για να μην κολλήσει και σκεπασμένη με ζελατίνη σε ένα ζεστό μέρος για 60-80 λεπτά να φουσκώσει.
  • Βάζουμε τη ζύμη ολόκληρη πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα και την ανοίγουμε λίγο, σε ένα χοντρό φύλλο και με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλά και ανοίγουμε στη μέση με ένα μαχαίρι μία τρύπα και με το χέρι την κάνουμε μεγαλύτερη, ή χωρίζουμε τη ζύμη εξαρχής σε 17-18 κομμάτια, ίσα μεταξύ τους και ανοίγουμε στη μέση το άνοιγμα.
  • Τα βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα σκεπασμένα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό, ρίχνουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και μόλις βράσει, ρίχνουμε λίγα-λίγα τα ψωμάκια μας και χρονομετρούμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά και τα βγάζουμε στραγγίζοντας τα καλά σε ένα δίσκο. 

  • Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τα τοποθετούμε σε μία ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα, τα περνάνε με ένα αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό και ρίχνουμε πάνω διάφορους σπόρους.

  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα (ανάλογα με το μέγεθος μειώνετε ή αυξάνετε τον χρόνο ψησίματος. Όσο μικρότερο λιγότερο χρόνο).

  • Τα σερβίρουμε, ανάμεσα, με κρέμα τυριού και σολωμό, με βούτυρο και μέλι, με μαρμελάδα, με μερέντα ή ότι άλλο θέλουμε για ένα ωραίο πρωινό και όχι μόνο!!



14 σχόλια:

  1. Λατρεύω τα bagels και η δική σου εκδοχή τα απογείωσε!!
    Καλημέρα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ, με την προσθήκη ολικής γίνονται λίγο διαφορετικά αλλά δεν τους
    μειώνει σε τίποτα την γεύση τους!!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται πολύ σούπερ !! Θα τα δοκιμάσω Μάχη μου...ελπίζω να τα καταφέρω γιατί με τα ζυμώματα δεν τα πάω καλά!! Τα ζύμωσες στο χέρι ή σε μίξερ; Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμα και διαφορετικά αξίζει να τα κάνεις.
      Τα ζύμωσα στο χέρι δεν θέλει κάτι ιδιαίτερο!!
      Φιλάκια πολλά. καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  4. αα μαχη τι ψωμακια ειναι αυτα!!!!!εχω διαβασει συνταγες για bagels αλλα δεν ειχα δει αυτη την βασικη λεπτομερεια με το"βαπτισμα",αυτη η βασικη τεχνικη λεπτομερεια με κανει ενα παραπανω να θελω να τα δοκιμασω!!!!!Τα εχεις κανει ακρως ελκυστικα και με το στολισματους απο πανω!!τελεια ειναι τελεια!!!!!
    πολλα φιλια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε έτσι τα ψωμάκια για πρωινό, και για φαγητό!!
      Είναι ωραία εμπειρία έτσι όπως πιάνουν μία κρούστα όταν τα ρίχνεις στο βραστό νερό.
      Σε ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλάκια!!

      Διαγραφή
  5. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ! Και όταν είναι φρέσκα και ζεστά σίγουρα δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα, Μάχη μου.
    Καλό μήνα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι όταν είναι φρέσκα δεν μπορείς να σταματήσεις τους συνδυασμούς!!
    Σε ευχαριστώ πολύ, καλό μήνα να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ και σκέτα τα τρώω, αγαπάμε πολύ bagels!
    Τα έκανες σούπερ λαχταριστά Μάχη μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πολύ, και εμείς αγαπάμε πολύ ότι έχει σχέση με ψωμάκια!!
    Πολλά φιλιά Έλενα μου, καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφρατα αφρατα!
    Καλό μηνα και καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ αγαπημένα μας τα bagels! Τα έφτιαξες υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Print friendly