Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Μελιτζάνες Και Πατάτες, Παπουτσάκια





Υλικά της συνταγής μας
7 μελιτζάνες φλάσκες βιολογικές
3-4  πατάτες ελαφρά βρασμένες και κομμένες ροδέλες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κούπα λευκό κρασί
1/2 κούπα μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
500 γρ. τριμμένη ντομάτα
1 κ.σ. πελτές

Μπεσαμέλ
800 γρ. γάλα
100 γρ. κορν φλάουρ
2 κρόκους αυγών βιολογικών
1 κ.σ. βούτυρο η 2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα παρμεζάνα ή πεκορίνο
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση της συνταγής μας

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ-ΠΑΤΑΤΕΣ
  • Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση, αδειάζουμε λίγο από το εσωτερικό τους, το οποίο ψιλοκόβουμε μέσα στον κιμά, τις αλατίζουμε, τις λαδώνουμε και τις βάζουμε σε λαδόκολλα να ψηθούν στον φούρνο για 30 λεπτά.

  • Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες βράζουμε τις καθαρισμένες πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες για 20 λεπτά προσέχοντας να μην μας λιώσουν.


ΚΙΜΑΣ
  • Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά, με 1/4 κούπα λάδι το κρεμμύδι έως να γίνει διάφανο. προσθέτουμε το σκόρδο, την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και τον κιμά.
  • Αφήνουμε να ασπρίσει όλος ο κιμάς, σβήνουμε το μείγμα με 1/2 κούπα λευκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον μαϊντανό.
  • Διαλύουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 κούπα νερό, τον ρίχνουμε στον κιμά  και αφήνουμε 20 λεπτά να βράσει μέχρι να πήξει η σάλτσα και τέλος προσθέτουμε ανακατεύοντας 1/2 κούπα λάδι.


ΜΠΕΣΑΜΕΛ
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί καλά, ενώ έχουμε κρατήσει μία κούπα γάλα να διαλύσουμε το κορν φλάουρ.
  • Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρύο γάλα με το κορν φλάουρ, ανακατεύουμε καλά να πήξει η κρέμα.

  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους δύο κρόκους χτυπημένους, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο ή το λάδι, και το 1/2 τυρί.



ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
  • Βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί τις μελιτζάνες και ανάμεσα τις πατάτες αλατισμένες, γεμίζουμε με τον κιμά τις μελιτζάνες και τις πατάτες και πάνω βάζουμε την μπεσαμέλ.

  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και  ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.



6 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μάχη μου!

    Δελεαστικότατη η σημερινή σου πρόταση!
    Μ΄ άρεσε η ιδέα να κάνουμε παπουτσάκια και με τις πατάτες. Θα το κάνω κι εγώ την επόμενη φορά!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μάχη!! Παραδοσιακό, νόστιμο και ταυτόχρονα πρωτότυπο με την ιδέα για πατάτες... θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο κακοκαιρινό φαγητό! Μου αρέσει που βάζεις και πατάτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραδοσιακό σπιτικό φαγητό!! Δεν είμαι φαν, αλλά με τη συνταγή σου με βάζεις σε δεύτερες σκέψεις... Φιλιά πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλοκαίρι χωρίς μελιτζανούλες, δεν νοείται!
    Γεια στα χεράκια σου Μάχη μου!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, οι πατάτες είναι φανταστικές γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ, γιαυτό έκανα και ταψάκι μόνο με πατάτες.
    Οι μελιτζάνες είναι του κήπου μου που φύτεψα με τα χεράκια μου, για αυτό μου αρέσει διπλά αυτό το φαγητό!!
    Πολλά φιλιά καλά μπάνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print friendly